Τελευταία Νέα
Οικονομία

Στο 1 δισ. ευρώ η αξία των ακινήτων στην Ελλάδα που θα πουληθούν το 2019 στα funds

Στο 1 δισ. ευρώ η αξία των ακινήτων στην Ελλάδα που θα πουληθούν το 2019 στα funds
Η θέση της Εθνικής Πανγαία  στο νέο σκηνικό - Οι πηγές χρηματοδότησης της εισηγμένης και το σενάριο της ΑΜΚ
Στο σημείο εκκίνησης βρίσκεται η αγορά ακινήτων χάρη στα χαρτοφυλάκια NPLs που πέρασαν στα χέρια των Funds που να σημειωθεί αποτιμώνται περίπου σε 20 δισ. ευρώ.
Οι αγοραστές των «κόκκινων» δανείων είναι σε πλήρη ετοιμότητα και φιλοδοξούν τους επόμενους μήνες να βγάλουν στο …σφυρί ακίνητα «φιλέτα» που έχουν περιέλθει στην κατοχή τους.
Πρόκειται για ακίνητα αξίας  δεκάδων  εκατομμυρίων ευρώ και ήδη βρίσκονται στον προθάλαμο προς πώληση.
Σύμφωνα με πληροφορίες το Fund Bain Capital με τον Βρετανό Brad Palmer έχει αρχίσει κατιδίαν συζητήσεις μεfund του εξωτερικού όπως και με στελέχη εγχώριων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην αγορά ακινήτων. Ο σκοπός  των συναντήσεων είναι  η διερεύνηση των προθέσεών τους  των αγοραστών ακινήτων.
Στέλεχος Ανώνυμης Εταιρείας Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας ( Α.Ε.Ε.Α.Π) λέει στο bankingnews ότι τα Funds βρίσκονται σε διερευνητικές επαφές με τους εν δυνάμει αγοραστές που τους δείχνουν την «πραμάτεια» τους, καθιστώντας τους όμως σαφές ότι οι συνθήκες πλέον είναι  ώριμες και είναι πρόθυμοι να τεστάρουν την αγορά, βάζοντας πωλητήρια σε πολλά ακίνητα.
Το ίδιο στέλεχος διαπιστώνει ότι η αξία των ακινήτων που θα ρευστοποιηθεί φέτος από τα Funds πιθανόν να «αγγίξει» το1 δις. ευρώ.
Στο ίδιο μήκος  κύματος είναι κι άλλα στελέχη, τα οποία ανεβάζουν την αξία προς πώληση ακινήτων πάνω από το 1 δις. ευρώ, στην περίπτωση που λήξει η πολιτική αβεβαιότητα και φύγει από το προσκήνιο το σενάριο των πρόωρων εθνικών εκλογών.
Αντίθετα εάν παραταθεί η πολιτική αβεβαιότητα δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να χαμηλώσει ο πήχης των προσδοκιών καθώς οι ξένοι αγοραστές λένε ότι πρέπει να έχουμε αφήσει …πίσω μας τις εθνικές  εκλογές, για να δώσουμε το παρόν «χτυπώντας» ακίνητα. Διευκρινίζουν ότι το πολιτικό ρίσκο αποτυπώνεται στην τελική τιμή του ακινήτου.
Η αποκλιμάκωση των αποδόσεων στα επαγγελματικά και γενικότερα στην αγορά ακινήτων διαμορφώνει περιβάλλον ανόδου των τιμών. Στο επίκεντρο της οικονομικής κρίσης οι αποδόσεις κυμαίνονταν στην περιοχή του 10% για τα «καλά» γραφεία και σήμερα έχουν υποχωρήσει κάτω από το 8% και πιο συγκεκριμένα «παίζουν» μεταξύ του 7% και7,5%. Στην αγορά των Logistics οι αποδόσεις έπεσαν στο 9% από 13% που ήταν μεσούσης της οικονομικής κρίσης.
Οι ξένοι αγοραστές βλέπουν ότι η Ελλάδα προσφέρει επενδυτικές ευκαιρίες έναντι των ευρωπαϊκών και ώριμων αγορών  αφού οι αποδόσεις ακινήτων σε αυτές τις αγορές να διαμορφώνονται κοντά στην περιοχή του 5%. Στέλεχος Fund το οποίο είναι κάτοχος ακινήτων μέσα από την εξαγορά «κόκκινων» δανείων θεωρεί ότι η μακρά προεκλογική περίοδος, μπορεί να ψαλιδίσει τα «φτερά» της κτηματαγοράς διότι οι επενδυτές δεν επιθυμούν μακρά προεκλογική περίοδο και δεν θέλουν λεφτά σε ένα περιβάλλον πολιτικής αβεβαιότητας.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ανάμεσα στις εταιρείες που ετοιμάζονται να πάρουν θέση και δείχνει πρόθυμη να «χτυπήσει» τις ευκαιρίες  που θα παρουσιασθούν είναι η Εθνική Πανγαία, η οποία να σημειωθεί βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με τις συστημικές τράπεζες για τους τρόπους χρηματοδότησής της.
Το ύψος των κεφαλαίων είναι ακόμη προϊόν διαπραγμάτευσης  αλλά αναγκαία για να την διατηρήσουν στην πρώτη θέση της κατάταξής. Η αξία της εταιρείας θα ανέλθει στα 2 δις. ευρώ το 2018 καθώς προς το τέλος της χρονιάς προχώρησε σε αγορές ακινήτων περίπου 250 εκατ ευρώ.
Οι ίδιες πηγές λένε ότι η διοίκηση της εταιρείας σκέπτεται να προχωρήσει και σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου για να αντιμετωπίσει αρχικά τη χαμηλή διασπορά της μετοχής στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με την προοπτική της ενίσχυσης των κεφαλαίων της με σκοπό την αγορά ακινήτων.
Ο χρόνος εκκίνησης της διαδικασίας της ΑΜΚ πιθανόν να προσδιορισθεί από τους ξένους, οι οποίοι διαμηνύουν προς τους αρμόδιους, ότι πρέπει να εκλείψει η πολιτική αβεβαιότητα πριν δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην εταιρεία Τέλος να σημειωθεί ότι οι διοικήσεις των Α.Ε.Ε.Α.Π.«πονάνε» από τη βαριά φορολογία που έχει επιβληθεί στις εταιρείες.
Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ επέβαλε αύξηση 750% στο φόρο εισοδήματος, με αποτέλεσμα συντελεστής 1τοις χιλίοις να εκτιναχθεί στο7,5 τοις χιλίοις στα κεφάλαια προς επένδυση.
Πρόκειται για παγκόσμια πρωτοτυπία καθώς το κράτος παίρνει φόρο από τα κεφάλαια των εταιρειών που κατευθύνονται για επενδύσεις.
Οι συντελεστές διαμόρφωσης της αγοράς ακινήτων πλήττονται από την υψηλή φορολογία, με τον ΕΝΦΙΑ να συμμετέχει απορροφά δεκάδες εκατομμύρια ευρώ σε ετήσια βάση.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης