Τελευταία Νέα
Διεθνή

Williams (Fed): Πρέπει να απαντήσουμε προσεχτικά στις προοπτικές επιβράδυνσης της ανάπτυξης

Williams (Fed): Πρέπει να απαντήσουμε προσεχτικά στις προοπτικές επιβράδυνσης της ανάπτυξης
Η Fed θα πρέπει να απαντήσει «προσεκτικά» στις προοπτικές επιβράδυνσης της ανάπτυξης, δήλωσε ο πρόεδρος της Fed της Νέας Υόρκης, John Williams
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed) θα πρέπει να απαντήσει «προσεκτικά» στις προοπτικές επιβράδυνσης της ανάπτυξης, δήλωσε σήμερα (18/1/2019) ο πρόεδρος της Fed της Νέας Υόρκης, John Williams.
Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, χρειάζεται «σύνεση, υπομονή, και καλή κρίση».
Ο Williams, ο οποίος είναι και αντιπρόεδρος της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς (FOMC), δήλωσε ότι αναμένει ότι η ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας θα επιβραδυνθεί φέτος, λόγω της μικρότερης ανάπτυξης σε Ευρώπη και Ασία, της υποχώρησης της θετικής επίδρασης από τα δημοσιονομικά μέτρα και των λιγότερο ευνοϊκών χρηματοοικονομικών συνθηκών.
Οι αναδυόμενοι «πονοκέφαλοι» που προέρχονται από το μερικό κυβερνητικό shutdown και τις αυξημένες γεωπολιτικές αβεβαιότητες στο εξωτερικό, επιβαρύνουν επίσης την οικονομία.
Ο Williams ανέφερε ότι το shutdown θα μπορούσε να επηρεάσει τις καταναλωτικές δαπάνες και θα περικόψει μισή έως μία ποσοστιαία μονάδα από την ανάπτυξη του ΑΕΠ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η μερική αναστολή ομοσπονδιακών υπηρεσιών έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη του α’ τριμήνου 2019, ενώ η αβεβαιότητα για την αμερικανική οικονομία έχει αυξηθεί δραματικά.
«Αλλά επιτρέψτε μου να είμαι σαφής: μια ηπιότερη οικονομική προοπτική δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να προετοιμαστούμε για μιζέρια και θλίψη», δήλωσε ο ίδιος.
Ο Williams αναφέρει ότι η αύξηση του ΑΕΠ των ΗΠΑ θα διαμορφωθεί φέτος μεταξύ 2% και 2,5%.
«Αν η ανάπτυξη παραμείνει πολύ πάνω από τα βιώσιμα επίπεδα, ίσως να χρειαστούν κάπως υψηλότερα επιτόκια σε κάποιο σημείο.
Ωστόσο, εάν οι συνθήκες αποδειχθούν λιγότερο ισχυρές, τότε θα προσαρμόσω τις απόψεις της πολιτικής μου αναλόγως», ανέφερε ο ίδιος.
Αναφορικά με τον ισολογισμό της κεντρικής τράπεζας, ο Williams δήλωσε ότι είναι πρόθυμος να επανεξετάσει «τις επιλογές σχετικά με τη νομισματική πολιτική, συμπεριλαμβανομένης της τροχιάς κανονικοποίησης του ισοζυγίου», εάν οι προοπτικές επιδεινωθούν με έναν «ουσιαστικό» τρόπο.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης