Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το σχέδιο της Κομισιόν για την εμπορική διαπραγμάτευση με τις ΗΠΑ - Εκτός τα γεωργικά προϊόντα

Το σχέδιο της Κομισιόν για την εμπορική διαπραγμάτευση με τις ΗΠΑ - Εκτός τα γεωργικά προϊόντα
Η ΕΕ είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί τους δασμούς στις εισαγωγές αυτοκινήτων, εάν η Ουάσινγκτον συμφωνούσε να καταργήσει τους δασμούς σε όλα τα βιομηχανικά αγαθά, δήλωσε η Ευρωπαία Επίτροπος Εμπορίου
(upd) Στη δημοσιότητα έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το σχέδιο διαπραγμάτευσης για μια εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ, επαναλαμβάνοντας την κατηγορηματική άρνησή της να συμπεριλάβει τα γεωργικά προϊόντα.
"Aυτή δεν είναι μια παραδοσιακή συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών.
Eίναι μια περιορισμένη αλλά σημαντική πρόταση για τους τελωνειακούς δασμούς των βιομηχανικών προϊόντων", δήλωσε η Επίτροπος Εμπορίου, Cecilia Malmstrom, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στις Βρυξέλλες.
Η Επίτροπος εξήγησε ότι αυτό που προτείνει η Επιτροπή είναι ένα σχέδιο διαπραγμάτευσης που θα επιτρέψει την άρση των δασμολογικών και μη δασμολογικών φραγμών στο διατλαντικό εμπόριο βιομηχανικών προϊόντων, η οποία αποτελεί βασικό στόχο της κοινής δήλωσης του Προέδρου Juncker και του Προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trumpτον περασμένο Ιούλιο.
Ειδικότερα, το σχέδιο διαπραγμάτευσης που υπέβαλε η Επιτροπή στο Συμβούλιο καλύπτει δύο πιθανές συμφωνίες με τις ΗΠΑ: Μία εμπορική συμφωνία που εστιάζει αυστηρά στην κατάργηση των δασμών για τα βιομηχανικά προϊόντα, με εξαίρεση τα γεωργικά προϊόντα και μια δεύτερη συμφωνία, σχετικά με την αξιολόγηση της συμμόρφωσης, η οποία θα συμβάλει στην επίτευξη του στόχου της άρσης των μη δασμολογικών φραγμών, καθιστώντας ευκολότερο για τις επιχειρήσεις να αποδείξουν ότι τα προϊόντα τους πληρούν τις τεχνικές απαιτήσεις και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.
Τα κράτη μέλη πρέπει τώρα να δώσουν το "πράσινο φως" στις προτάσεις, ώστε να καταστεί δυνατή η έναρξη των διαπραγματεύσεων.
Η ΕΕ έχει ήδη εφαρμόσει διάφορες πτυχές της κοινής δήλωσης του Ιουλίου, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Αυτές αφορούν, τις εισαγωγές σπόρων σόγιας από τις ΗΠΑ προς την Ευρωπαϊκή Ένωση που αυξήθηκαν κατά 112 % από τον Ιούλιο έως τον Δεκέμβριο του 2018, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποτελούν πλέον τον βασικό προμηθευτή σπόρων σόγιας για την Ευρώπη και θα είναι σύντομα σε θέση να επεκτείνουν περαιτέρω την αγορά τους, σε συνέχεια της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να κινήσει τη διαδικασία για την έγκριση της χρήσης των σπόρων σόγιας από τις ΗΠΑ για την παραγωγή βιοκαυσίμων. Πρόσφατα στοιχεία καταδεικνύουν επίσης κατακόρυφη αύξηση του αριθμού των αποστολών υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο του 2018.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης