Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Με Alpha +4% αλλά Πειραιώς -4%, άτονο το ΧΑ +0,07% στις 617 μον. σε νέα ιστορικά χαμηλά Alpha, Πειραιώς, Εθνική - Σκληρό πρέσινγκ από funds

Με Alpha +4% αλλά Πειραιώς -4%, άτονο το ΧΑ +0,07% στις 617 μον. σε νέα ιστορικά χαμηλά Alpha, Πειραιώς, Εθνική - Σκληρό πρέσινγκ από funds
Έντονη νευρικότητα στις τράπεζες ενώ χωρίς εκπλήξεις η αξιολόγηση από τον οίκο αξιολόγησης S&P αργά το βράδυ
(upd18)Έντονη νευρικότητα σημειώθηκε στο ελληνικό χρηματιστήριο απόρροια του πρέσινγκ που ασκούν διεθνή funds με στόχο να προκαλέσουν ασφυξία στις τράπεζες ώστε να εξαναγκαστούν σε πωλήσεις NPEs εμπροσθοβαρώς.
Με στηρίξεις από Alpha +4,4% αλλά και από τις δεικτοβαρείς ΟΠΑΠ +1,95% και Coca Cola +1,30% η χρηματιστηριακή αγορά κατάφερε έστω και οριακά να ανακόψει το πτωτικό σερί των τραπεζών μετά από έξι συνεχόμενες συνεδριάσεις. 
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πιέσεις που ασκήθηκαν ενδοσυνεδριακά στις τράπεζες ήταν τέτοιας κλίμακας όπου Alpha bank, Πειραιώς και Εθνική κατέγραψαν νέα ιστορικά χαμηλά.
Ειδικότερα, μετά την λήξη των παραγώγων, εντάθηκαν οι πωλήσεις στις τράπεζες, με την Πειραιώς να καταγράφει νέο ιστορικό χαμηλό στα 0,6410 ευρώ, την Alpha στα 0,8825 ευρώ και την Εθνική στα 0,9140 ευρώ αλλά και σε δεικτοβαρείς μετοχές του FTSE 25 όπως ΕΛΠΕ, ΕΧΑΕ, ΟΤΕ, ΔΕΗ.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 617 μονάδες με στήριξη πέριξ των 605-610 μονάδων και ακολουθούν οι 580 - 590 μονάδες.
Αντιθέτως η διάσπαση των 625-635 μονάδων θεωρείται μακρινός στόχος βάσει των παρουσών συνθηκών
Αργά το βράδυ η Standard and Poor’s θα ανακοινώσει την αξιολόγηση της για την ελληνική οικονομία χωρίς να προβεί σε αναβάθμιση της, διατηρώντας την βαθμολογία Β+ με θετικές προοπτικές.
Από την άλλη θα εστιαστεί στις προειδοποιήσεις για την μακρά προεκλογική περίοδο και τις επιδράσεις στην οικονομία ενώ θα ακολουθήσει η Fitch στις 8 Φεβρουαρίου χωρίς εκπλήξεις, ενώ η αναβάθμιση την 1η Μαρτίου από την Moody’s αποτελεί ουδέτερη είδηση καθώς βαθμολογεί με την χαμηλότερη κλίμακα την Ελλάδα έναντι των άλλων οίκων αξιολόγησης.
Με την έκδοση 5ετούς ομολόγου δεν αποκλείεται να δούμε έκτακτες αξιολογήσεις της ελληνικής οικονομίας από τους οίκους αξιολόγησης ενώ θετικά θα επιδράσει και η έγκριση από τις θεσμικές αρχές του ιταλικού μοντέλου για την εξυγίανση των προβληματικών δανείων.
Βελτίωση καταγράφεται στην αγορά ομολόγων με το ελληνικό 10ετές στο 4,18% και το ιταλικό 10ετές στο 2,72% διαμορφώνοντας το μεταξύ τους spread στις 146 μονάδες βάσης...

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση  

Με οριακά πρόσημα ξεκίνησε το ελληνικό χρηματιστήριο παρά το υποστηρικτικό κλίμα στις ξένες αγορές με τον Γενικό Δείκτη στο -0,02% ενώ ο Τραπεζικός Δείκτης στο +0,04%.
Περί τις 11:20 ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +0,53% ενώ με αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες ειδικότερα στην Alpha Bank ο Τραπεζικός Δείκτης λίγο πριν τις 13:00 κατέγραψε το υψηλό της ημέρας στο +2,97%
Μετά την λήξη των παραγώγων εντάθηκαν οι πωλήσεις ειδικότερα στις τράπεζες οι οποίες κορυφώθηκαν περί της 15:15 με τον Τραπεζικό Δείκτη να καταγράφει το χαμηλό της ημέρας -3,95% παρασύροντας και τον Γενικό δείκτη -1,26% 
Στις δημοπρασίες με στηρίξεις από Alpha, ΟΠΑΠ, Coca Cola ο Γενικός Δείκτης κατάφερε να κλείσει με θετικό πρόσημο. 
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +0,07% στις 617 μονάδες έχοντας υψηλό στις 620,25 μονάδες και χαμηλό στις 609,17 μονάδες
Μέτριος ήταν ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών και  επικεντρώθηκε στον τραπεζικό κλάδο
Αναλυτικότερα η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 63,7 εκατ. ευρώ, ο όγκος στα 41,7 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων 33,8 εκατ. μετοχές διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 3,5 εκατ. ευρώ και όγκου 2,6 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα η Εθνική διακίνησε 500 χιλ. τεμάχια αξίας 472 χιλ. ευρώ και η Eurobank 1,9 εκατ. τεμάχια αξίας 952 χιλ. ευρώ.
Ο ΟΤΕ 142 χιλ. τεμάχια αξίας 1,52 εκατ. ευρώ και ο ΟΠΑΠ 68 χιλ. τεμάχια αξίας 572 χιλ. ευρώ.

Μεικτές τάσεις στις τράπεζες με επίκεντρο την Alpha Bank +4,40% - 
Απώλειες για τον FTSE 25, με κέρδη ΟΠΑΠ και Coca Cola  

Από την άλλη το ελληνικό χρηματιστήριο δεν ακολούθησε την ισχυρή άνοδο των ξένων αγορών καθώς αυξάνεται η αισιοδοξία για εμπορική συμφωνία ΗΠΑ - Κίνας, ενώ οι μετοχές στα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης διαπραγματεύονται στα υψηλότερα επίπεδα από τις αρχές Δεκεμβρίου με τον Dax στην Γερμανία +2,5% και τον FTSE MIB στο Μιλάνο +1,2%
Στα της αγοράς, με εξαίρεση την Alpha Bank που έκλεισε τελικά με ισχυρά κέρδη +4,40% οι υπόλοιπες έκλεισαν πτωτικά, με την μεγαλύτερη πτώση η Πειραιώς -3,53% και ακολούθησαν με μικρότερες απώλειες Eurobank -1,29% και Εθνική -0,84%
Το τελευταίο διάστημα καταγράφεται σκηνικό διάλυσης των μετοχών στις ελληνικές τράπεζες λόγω πολιτικής αβεβαιότητας, αδυναμίας κεφαλαίων και διαχείρισης των προβληματικών δανείων.
Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές πίσω από αυτές τις υπαρκτές αιτίες βρίσκεται σε εξέλιξη ένα σχέδιο από 4-5 μεγάλα αμερικανικά κυρίως funds  που εν μέρει συνδέονται με το Oceanwood και Lansdowne που έχουν short θέσεις.
Κύριος στόχος είναι να προκαλέσουν αφόρητη ασφυξία στις τράπεζες με την ολοκληρωτική  κατάρρευση των μετοχών ώστε να τις αναγκάσουν σε πωλήσεις προβληματικών δανείων ή στην αξιοποίηση μεγάλων πακέτων κόκκινων δανείων σε εξευτελιστικές τιμές.
Από την άλλη, στις 28 Ιανουαρίου θα υποβληθούν οι μη δεσμευτικές προσφορές για τα 2 δισεκ. προβληματικά στεγαστικά δάνεια με 40.000 ακίνητα που πουλάει η Eurobank με τους ενδιαφερόμενους να είναι 4-5 διεθνή funds και με βάση ενδείξεις οι προσφορές θα κινηθούν χαμηλά….
Το πείραμα της Eurobank θα αποδειχθεί σηματωρός για τις άλλες τράπεζες καθώς η επιτυχία του εγχειρήματος θα επιτρέψει και στις άλλες τράπεζες να υιοθετήσουν εμπροσθοβαρή σχέδια εξυγίανσης των προβληματικών τους δανείων.
Στις υπόλοιπες μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 επικράτησαν πτωτικές τάσεις με χαμηλές συναλλαγές, την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν Φουρλής, Viohalco, ΕΛΠΕ, ΕΧΑΕ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ ενώ με την μεγαλύτερη άνοδο έκλεισαν Τέρνα Ενεργειακή, Jumbo, ΟΠΑΠ, Coca Cola.
 
Τα νέα της χρηματιστηριακής αγοράς

Στην κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών - η οποία έχει εξασφαλιστεί - στρέφεται το ενδιαφέρον μετά την επιβεβαίωση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας στην κυβέρνηση Τσίπρα με πιθανό το ενδεχόμενο να έρθει στο κοινοβούλιο στα τέλη του Ιανουαρίου
Τα νέα δεδομένα στους βουλευτές του Ποταμιού που αποφάσισαν ψήφο κατά συνείδηση για την συνθήκη των Πρεσπών οδηγούν τον πρωθυπουργό να ζητήσει εναλλακτικές λύσεις στα πρόσωπα βουλευτών που μέχρι τώρα είχαν αρνηθεί τη συμφωνία των Πρεσπών.
Σε ευρεία σύσκεψη που θα πραγματοποιήσει σήμερα 18/1/2019 το μεσημέρι το οικονομικό επιτελείο, υπό την ηγεσία του Ευκλείδη Τσακαλώτου, θα βρεθούν σημεία - δεσμεύσεις, οι οποίες περιλαμβάνονται στην έκθεση της ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας
Τέσσερις ημέρες (22/1) πριν ξεκινήσουν οι νέες διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, στις οποίες θα μετέχει και το ΔΝΤ, και η κυβέρνηση ανεβάζει ταχύτητες για να κλείσει εκκρεμότητες και προαπαιτούμενα της δεύτερης μεταμνημονιακής αξιολόγησης
Τα συμπεράσματα από την 2η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος θα αποτυπωθούν στην έκθεση που θα δοθεί 27 Φεβρουαρίου 2019 στη δημοσιότητα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα συζητηθεί στη σύνοδο της ευρωζώνης της 11ης Μαρτίου, όπου η χώρα θα έχει κεντρική θέση σε αυτή την ατζέντα.
Το συγκεκριμένο Eurogroup θεωρείται κομβικό διότι σε αυτό θα κριθεί η εκταμίευση των κερδών (ANFAs και SΜPs) που αποκόμισαν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης από τα ελληνικά ομόλογα ύψους 750 εκατ. ευρώ.
Αναφορικά με την εκταμίευση δόσης, σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο δεν υπάρχει κίνδυνος να μην εκταμιευθεί.
Στην εξωτερική πολιτική, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου αποφάσισε να ακυρώσει  τη μετάβαση της αντιπροσωπείας κορυφαίων στελεχών της κυβέρνησης των ΗΠΑ στο Φόρουμ του Νταβός, εξαιτίας του shutdown, της αναστολής λειτουργίας υπηρεσιών του ομοσπονδιακού κράτους, που συνεχίζει να παραλύει την κυβέρνηση
Το shutdown βρίσκεται στην 27η ημέρα και είναι πλέον το μεγαλύτερο σε διάρκεια στην ιστορία των ΗΠΑ.
Στο WEF, που συγκεντρώνει κάθε χρόνο την παγκόσμια οικονομική και πολιτική ελίτ στο χιονοδρομικό κέντρο του Νταβός, αναμένεται να είναι παρόντες 3.000 συμμετέχοντες, ανάμεσά τους 65 αρχηγοί Κρατών και κυβερνήσεων.
Ωστόσο ειδικά φέτος προκειται να είναι απόντες -- πέραν των αντιπροσώπων της κυβέρνησης των ΗΠΑ -- ο πρόεδρος της Γαλλίας Emmanuel Macron, λόγω του «βεβαρημένου προγράμματός του», κι η πρωθυπουργός της Βρετανίας Theresa May, η οποία πασχίζει να λύσει τον γόρδιο δεσμό του Brexit.
Στις ΗΠΑ βρίσκεται αντιπροσωπεία της Βόρειας Κορέας με επικεφαλής τον Kim Yong Chol προκειμένου να έχει συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών, Mike Pompeo σε μια προσπάθεια επαναπροσέγγισης των δύο πλευρών σχετικά με την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου.
Όπως μεταδίδει μάλιστα το Reuters, δεν αποκλείεται η βορειοκορεατική αντιπροσωπεία να έχει και μια σύντομη συνάντηση με τον πρόεδρο Trump στον Λευκό Οίκο.

Με θετικά πρόσημα οι ασιατικές αγορές

Με κέρδη έκλεισαν οι ασιατικές αγορές
Ενδεικτικά ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με άνοδο +1,27%, ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα έκλεισε με κέρδη +1,42% στις 2.596,01 μονάδες και ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε ανοδικά στο +1,31% στις 27105 μονάδες

Με ισχυρά κέρδη τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ισχυρα κέρδη καταγράφουν οι ευρωπαϊκές αγορές.
Ειδικότερα ο δείκτης DAX στην Γερμανία καταγράφει άνοδο +2,50%, ο CAC στο Παρίσι στο +1,65%, ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται ανοδικά +1,80%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο +1,90% ενώ ο FTSE 100 με κέρδη +2,20%.
Στην Wall Street, o Dow κινείται ανοδικά στο +0,8%, ο S&P 500 κινείται στο +1,05%, ο Nasdaq καταγράφει κέρδη +0,90% ενώ το ETF GREC καταγράφει οριακή άνοδο +0,21% ( 7,01 δολ. ).

Μεικτές τάσεις στις τράπεζες  με μέτριες συναλλαγές - Ξεχώρισε ανοδικά η Alpha Bank +4,40%
 

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν οι τράπεζες περιορίζοντας τις ισχυρές απώλειες που σημειώθηκαν ενδοσυνεδριακά, με μέτρια συναλλακτική δραστηριότητα.
Με την μεγαλύτερη πτώση Πειραιώς, Eurobank και ακολούθησε η  Εθνική ενώ με ισχυρά κέρδη έκλεισε τελικά η Alpha Bank 
Ο κλάδος χρηματιστηριακά παραμένει εγκλωβισμένος και δίκαια, κάτω από τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 και δεν θα ξεκολλήσει εύκολα από αυτό το σκηνικό απαξίωσης.
Η Εθνική έκλεισε στα 0,95 ευρώ με πτώση -0,84% με όγκο 5,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 869 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ
Ας σημειωθεί ότι το χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 27/11/2018 στα 0,93 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό σημειώθηκε στις 18/01/2018 στα 0,9140 ευρω
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,95 ευρώ με άνοδο +4,40% με όγκο 10,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,47 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 17/01/2019 στο 0,91 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 18/01/2019 στα 0,8825 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 0,6560 ευρώ με πτώση -3,53% με όγκο 2,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 286 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 18/01/2019 στα 0,6560 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,6410 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,49 ευρώ με πτώση -1,29% με όγκο 15,7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,07 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,34 ευρώ με άνοδο +1,98% και κεφαλαιοποίηση 598 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1090 ευρώ με πτώση -0,91%, με όγκο 80 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 50 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε  στα 12,30 ευρώ αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 244 εκατ. ευρώ.

Με πτωτικές τάσεις οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές - Ξεχώρισε ΟΠΑΠ και Coca Cola

Με αρνητικά πρόσημα έκλεισε η πλειονότητα στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν Φουρλής, Viohalco, ΕΛΠΕ, ΕΧΑΕ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ
Στον αντίποδα με την μεγαλύτερη άνοδο έκλεισαν Τέρνα Ενεργειακή, Jumbo, ΟΠΑΠ, Coca Cola.
H Coca Cola έκλεισε στα 28,75 ευρώ με άνοδο +1,30% με την κεφαλαιοποίηση στα 10,75 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 10,70 ευρώ με πτώση -0,83% και αποτίμηση 5,24 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 1,2770 ευρώ με πτώση -1,39% και αποτίμηση 296 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ που ξεκίνησε η διαπραγμάτευση του στις 19/6 έκλεισε στα 1,4880 ευρώ αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 345 εκατ. ευρώ
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 8,35 ευρώ με άνοδο +1,95% και αποτίμηση 2,66 δισ. ευρώ
Ο Τιτάνας έκλεισε στα 20,35 με άνοδο +0,74% ενώ η κεφαλαιοποίηση διαμορφώθηκε στα 1,57 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 7,40 ευρώ με πτώση -2,63% και κεφαλαιοποίηση 2,26 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 21,15 ευρώ με πτώση -0,47% και κεφαλαιοποίηση 2,34 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 7,67 ευρώ με πτώση -0,78% και κεφαλαιοποίηση 1,10 δισ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 14,10 ευρώ με άνοδο +2,47% και κεφαλαιοποίηση 1,92 δισ. ευρώ
Η μετοχή της Grivalia διαπραγματεύεται στα 8,22 ευρώ με πτώση -0,72% και κεφαλαιοποίηση 832 εκατ. ευρώ
Η μετοχή του Fourlis στα 3,81 ευρώ με πτώση -4,75% και με την κεφαλαιοποίηση στα 197 εκατ. ευρώ
Η MIG  που είναι εκτός FTSE 25) βρίσκεται στα 0,0697 ευρώ με άνοδο +2,50% με την κεφαλαιοποίηση 65 εκατ. ευρώ

Οριακή βελτίωση στα ελληνικά ομόλογα το 10ετές στο 4,18%, και στην Ιταλία 2,72% με διαφορά spread 146 μ.β.

Οριακή βελτίωση καταγράφεται και σήμερα στα ελληνικά ομόλογα, με το 10ετές να βρίσκεται στην ζώνη του 4,18% και με το Ιταλικό 10ετές στο 2,72%.
Η έκδοση του 5ετούς θα καθυστερήσει για λίγο δεν θα πραγματοποιηθεί 22 Ιανουαρίου αλλά λίγο αργότερα με στόχο 3,60% επιτόκιο από 4,95% του 5ετούς του Σαμαρά και 4,625% της έκδοσης 5ετούς από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Παρά τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα καταγράφεται οριακή βελτίωση προεξοφλώντας την έξοδο στις αγορές.
Η ιταλική κυβέρνηση μέχρι τώρα χειρίστηκε με ευέλικτο τρόπο την κόντρα με τις Βρυξέλλες και πέτυχε συμφωνία για δημοσιονομικό έλλειμμα το 2019 στο 2,04%.
Στις 19 Οκτωβρίου το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει έως το 3,78%.
Τα ελληνικά ομόλογα δεν ακολουθούν τις τάσεις στην Ιταλία με το spread να διαμορφώνεται στις 146 μονάδες βάσης.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας είχε φθάσει στις 74 μονάδες βάσης.  
Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τις τρέχουσες τιμές εάν το ελληνικό δημόσιο πραγματοποιούσε δημοπρασία 10ετών ομολόγων – προφανώς και οι πόρτες των αγορών έχουν κλείσει - θα είχε απόδοση 4,5% ενώ η Κύπρος πέτυχε απόδοση στο 10ετές στο 2,40%.

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το 2ετές ομόλογο – πρώην 5ετές - λήξης 2019 εκδόθηκε στις 99,13 μονάδες βάσης το 2014 και σήμερα βρίσκεται στις 100,98 μονάδες βάσης σε μέσες τιμές ή μέση απόδοση 0,54%...
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 104,84 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 2,91% με απόδοση αγοράς 2,92% και απόδοση πώλησης 2,90%.
Θυμίζουμε ότι το 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 101,78 μονάδες βάσης και απόδοση 3,02%
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 97,68 μονάδες βάσης και απόδοση 3,81% απέχει από το ιστορικό χαμηλό στο 3,31%
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 96,83 μονάδες βάσης και απόδοση 4,17% με απόδοση αγοράς 4,18% και απόδοση πώλησης 4,16%.
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 92,80 μονάδες βάσης και απόδοση 4,68%
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 89,10 μονάδες βάσης και απόδοση 4,93%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 88,97 μονάδες βάσης και απόδοση 5,02%.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 392 μονάδες βάσης από 399 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 443 μονάδες βάσης από 375 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 4,43% ή 443 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Βελτίωση και στα Ιταλικά ομόλογα το 10ετές 2,72%

Βελτίωση καταγράφεται σήμερα στα ομόλογα της Ιταλίας, με το 10ετές να βρίσκεται στο 2,72%.   
Να σημειωθεί ότι στις 19 Οκτωβρίου είχε φθάσει έως το 3,78%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 18/1/2019 στο 0,26% με υψηλό 1,5 έτους 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 11 Ιουλίου του 2016 στο -0,1950%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση 1% με το ιστορικό χαμηλό 0,82% σημειώθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου του 2016.  
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 1,74% με το ιστορικό χαμηλό στο 1,60% που  σημειώθηκε στις 18 Απριλίου 2018.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 1,35% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,87% που σημειώθηκε στις 3 Οκτωβρίου του 2016.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης Δεκεμβρίου 2028 έχει απόδοση 2,72% με υψηλό 2,76% και με ιστορικό χαμηλό 1,042% στις 11 Αυγούστου του 2016.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40%.  

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης