Ισχυρά κέρδη στις διεθνείς αγορές λόγω αισιοδοξίας για μια εμπορική συμφωνία ΗΠΑ - Κίνας - Στο +1,2% ο Dow, κέρδη 1,3% για S&P 500

Ισχυρά κέρδη στις διεθνείς αγορές λόγω αισιοδοξίας για μια εμπορική συμφωνία ΗΠΑ - Κίνας - Στο +1,2% ο Dow, κέρδη 1,3% για S&P 500
Στα υψηλότερα επίπεδα από τις αρχές Δεκεμβρίου 2018 έκλεισαν οι ευρωπαϊκές μετοχές
(upd1) Ισχυρή άνοδο είχαν σήμερα (18/1/2019) οι διεθνείς αγορές, εν μέσω της αυξανόμενης αισιοδοξίας για μια εμπορική συμφωνία ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα.
O Dow Jones σημείωσε άνοδο 1,2% στις 24.706 μονάδες, ο S&P 500 ενισχύθηκε κατά 1,3% στις 2.670 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινήθηκε κατά 1,03% υψηλότερα στις 7.157 μονάδες.

Οι αμερικανικές μετοχές διεύρυναν τα κέρδη τους μετά από σημερινό δημοσίευμα του «CNBC», που ανέφερε ότι η Κίνα προσφέρθηκε να αυξήσει τις εισαγωγές αμερικανικών προϊόντων εντός της επόμενης 6ετίας.
Εάν αυτό πραγματοποιηθεί, τότε η αξία των εισαγωγών αμερικανικών προϊόντων θα ενισχυθεί άνω του 1 τρισ. δολαρίων.
Υπενθυμίζεται ότι το εμπορικό έλλειμμα μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας έφθασε το 2018 στα 323 δισ. δολάρια, ενώ εάν η πρόταση της Κίνας γίνει δεκτή τότε το έλλειμμα θα μηδενιστεί έως το 2024.
Η μετοχή της Chevron είχε άνοδο 2,4% και η Boeing ενισχύθηκε κατά 1,79%, λόγω της αισιοδοξίας για το εμπόριο.
Όπως ανέφερε χθες (17/1) δημοσίευμα της Wall Street Journal, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Steven Mnuchin, εμφανίζεται πρόθυμος να μειώσει τους δασμούς στις εισαγωγές κινεζικών αγαθών, αν και ο Αμερικανός εκπρόσωπος Εμπορίου, Robert Lighthizer, εμφανίζεται αντίθετος με μια τέτοια κίνηση, εκτιμώντας ότι θα θεωρηθεί ως σημάδι αδυναμίας από την πλευρά του Πεκίνου.
H «WSJ» ανέφερε ακόμη ότι παρόλο που ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, έχει στηρίξει τον Lighthizer στις προηγούμενες συζητήσεις με την Κίνα, τού έχει, εντούτοις, καταστήσει σαφές ότι θέλει συμφωνία.
Χθες, το δημοσίευμα της «WSJ» έδωσε μια σημαντική ώθηση στους αμερικανικούς δείκτες, ωστόσο αποδείχτηκε προσωρινή.


Η μετοχή της Netflix αποδυναμώθηκε κατά 3,9%, καθώς, παρά τα καλύτερα από τα αναμενόμενα κέρδη που ανακοίνωσε χθες η αμερικανική εταιρεία, το guidance της για το πρώτο τρίμηνο του 2019 ήταν απογοητευτικό.
Ώθηση στους δείκτες προσέφεραν και ορισμένες «dovish» δηλώσεις αξιωματούχου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed).
Ειδικότερα, ο πρόεδρος της Fed της Νέας Υόρκης, John Williams, δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα θα πρέπει να απαντήσει «προσεκτικά» στις προοπτικές επιβράδυνσης της ανάπτυξης.
Ο Williams, ο οποίος είναι και αντιπρόεδρος της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς (FOMC), δήλωσε ότι αναμένει ότι η ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας θα επιβραδυνθεί φέτος, λόγω της μικρότερης ανάπτυξης σε Ευρώπη και Ασία, της υποχώρησης της θετικής επίδρασης από τα δημοσιονομικά μέτρα και των λιγότερο ευνοϊκών χρηματοοικονομικών συνθηκών.
Μεικτά πρόσημα καταγράφουν οι μετοχές των αμερικανικών τραπεζών, στον απόηχο των μεικτών αποτελεσμάτων που ανακοίνωσαν τις προηγούμενες ημέρες.
Η Morgan Stanley είχε άνοδο 2,9%, η J.P. Morgan Chase ενισχύθηκε κατά 1,9%, η Goldman Sachs κατέγραψε κέρδη 1,96%, ενώ άνοδο 1,07% και 1,14% είχαν οι Bank of America και Citigroup.

Ισχυρά κέρδη στις ευρωαγορές

Στα υψηλότερα επίπεδα από τις αρχές Δεκεμβρίου έκλεισαν, εν τω μεταξύ, οι ευρωπαϊκές μετοχές, εν μέσω της αυξανόμενης αισιοδοξίας για το εμπόριο.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 1,8% κι έκλεισε στις 357,05 μονάδες -το υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές Δεκεμβρίου 2018- με τον κλάδο αυτοκινήτου να καταγράφει ισχυρές επιδόσεις, στο +2,68%, λόγω της «ευαισθησίας» του στα θέματα εμπορίου.
Η αισιοδοξία για μια εμπορική συμφωνία προσέφερε ώθηση και στον κλάδο πρώτων υλών (+1,7%), λόγω της έκθεσής του στην Κίνα.
Σημαντική άνοδο κατέγραψαν και οι ευρωπαϊκές τράπεζες, με τον σχετικό δείκτη να καταγράφει κέρδη 2,2%, στον απόηχο αναβαθμίσεων αξιολογήσεων.
Η Commerzbank σημείωσε άλμα 4%, ενώ η Banco Sabadell κατέγραψε κέρδη 3,2%, καθώς οι μετοχές τους αναβαθμίστηκαν σε «buy».
Στη Φρανκφούρτη ο DAX σημείωσε «άλμα» 2,63% κι έκλεισε στις 11.205,54 μονάδες, με τις γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες να καταγράφουν ισχυρά κέρδη.

Ειδικότερα, η μετοχή της Daimler ενισχύθηκε κατά 4%, της Volkswagen κατέγραψε κέρδη 1,9% και της BMW σημείωσε άνοδο 2,9%.

Ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 1,95% κι έκλεισε στις 6.968,33 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε με κέρδη 1,7% στις 4.875,93 μονάδες.
Στο Μιλάνο ο FTSE MIB ενισχύθηκε κατά 1,22% κι έκλεισε στις 19.708,06 μονάδες.

Κέρδη στις αγορές της Ασίας με τα εμπορικά ζητήματα να παραμένουν στο επίκεντρο

Με κέρδη έκλεισαν σήμερα οι αγορές της Ασίας, δεχόμενες ώθηση από την πρόοδο που σημειώνεται στις εμπορικές συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας κατά τις τελευταίες ημέρες.
Ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα έκλεισε με άνοδο 1,42% στις 2.596,01 μονάδες, ενώ παρόμοια άνοδο σημείωσε και ο δείκτης SZSE Component, ο οποίος έκλεισε στο +1,49% και τις 7.581,39 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ σημείωσε άνοδο 1,25% στις 27.090,81 μονάδες.
Στην Ιαπωνία, ο δείκτης Nikkei ενισχύθηκε κατά +1,29% στις 20.666 μονάδες, με τον ετήσιο πληθωρισμό να διαμορφώνεται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων επτά μηνών για τον Δεκέμβριο του 2018.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS