Τελευταία Νέα
Οικονομία

Συναγερμός στο υπ. Οικονομικών για τα εκκρεμή προαπαιτούμενα της 2ης αξιολόγησης

tags :
Συναγερμός στο υπ. Οικονομικών για τα εκκρεμή προαπαιτούμενα της 2ης αξιολόγησης
Σε ευρεία σύσκεψη που θα πραγματοποιήσει σήμερα 18/1/2019 το μεσημέρι το οικονομικό επιτελείο, υπό την ηγεσία του Ευκλείδη Τσακαλώτου, θα βρεθούν σημεία - δεσμεύσεις, οι οποίες περιλαμβάνονται στην έκθεση της ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας
Λίγες ημέρες (22/1) πριν ξεκινήσουν οι νέες διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, στις οποίες θα μετέχει και το ΔΝΤ, και η κυβέρνηση ανεβάζει ταχύτητες για να κλείσει εκκρεμότητες και προαπαιτούμενα της δεύτερης μεταμνημονιακής αξιολόγησης που μπορεί να της κοστίσουν ακριβά:
Να μην εφαρμοστεί το «κομμάτι» των μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους που συνδέονται με τα ANFAs - SΜPs και την άρση του επιτοκιακού πέναλτι που είχε επιβληθεί στο δάνειο του 2ου Μνημονίου.
Σε ευρεία σύσκεψη που θα πραγματοποιήσει σήμερα 18/1/2019 το μεσημέρι το οικονομικό επιτελείο, υπό την ηγεσία του Ευκλείδη Τσακαλώτου, θα βρεθούν σημεία - δεσμεύσεις, οι οποίες περιλαμβάνονται στην έκθεση της ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας και αφορούν σειρά μεταρρυθμίσεων που έχουν μεταφερθεί από το 3ο Μνημόνιο και θα πρέπει να παραδοθούν μέσα στο 2019, αλλά και νέες που προωθούνται το επόμενο διάστημα.

Σε αυτές περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων:

■ «Κόκκινα» δάνεια - εξωδικαστικός συμβιβασμός

■ Αποφυγή συσσώρευσης νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες

■ Διασφάλιση ανταγωνιστικότητας με αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού

■ Αποκρατικοποιήσεις - κλειδιά (άδεια καζίνο στο «Ελληνικό», σύμβαση για το «Ελ. Βενιζέλος», ΕΛΠΕ, Εγνατία Οδός, Λιμάνια, κ.ά.)

■ Στελέχωση με επιπλέον προσωπικό της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

■ Τοποθετήσεις γενικών γραμματέων στο Δημόσιο

■ Νέες ρυθμίσεις έως 120 δόσεις για οφειλέτες με χρέη σε Ασφαλιστικά Ταμεία και Εφορίες

■ Ολιστική ρύθμιση για οφειλές σε εφορία, ταμεία και τράπεζες με μόνιμο εξωδικαστικό μηχανισμό (β' εξάμηνο 2019).

■ Κλιμακωτός ακατάσχετος επαγγελματικός λογαριασμός που θα «χτίζεται» ανάλογα με την καταβολή των δόσεων.

Η «ατζέντα» των διαπραγματεύσεων με το «κουαρτέτο», που θα παραμείνει στην Αθήνα έως την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου, αναμένεται να διανθιστεί και με τα αναδρομικά που διεκδικούν στα δικαστήρια της χώρας εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι και εν ενεργεία δημόσιοι υπάλληλοι για τις μισθολογικές περικοπές που υπέστησαν στη διάρκεια των μνημονιακών νόμων.
Στις Βρυξέλλες παρακολουθούν με ανησυχία το θέμα, ενώ το δικό τους «ραντάρ» έχουν στήσει και οι αγορές στις οποίες πολύ σύντομα θα απευθυνθεί η χώρα με την έκδοση ομολόγων έως 7 δισ. ευρώ που ετοιμάζει.
Τα συμπεράσματα από την 2η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος θα αποτυπωθούν στην έκθεση που θα δοθεί 27 Φεβρουαρίου 2019 στη δημοσιότητα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα συζητηθεί στη σύνοδο της ευρωζώνης της 11ης Μαρτίου, όπου η χώρα θα έχει κεντρική θέση σε αυτή την ατζέντα.
Το συγκεκριμένο Eurogroup θεωρείται κομβικό διότι σε αυτό θα κριθεί η εκταμίευση των κερδών (ANFAs και SΜPs) που αποκόμισαν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης από τα ελληνικά ομόλογα ύψους 750 εκατ. ευρώ.
Στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν βέβαιη αυτήν την εκταμίευση.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης