Ενορχηστρωμένη ασφυξία από funds στις τράπεζες για να πωλήσουν άμεσα NPEs σε εξευτελιστικές τιμές – Profit warning για το δ΄ τρίμηνο 2018

Ενορχηστρωμένη ασφυξία από funds στις τράπεζες για να πωλήσουν άμεσα NPEs σε εξευτελιστικές τιμές – Profit warning για το δ΄ τρίμηνο 2018
Οι ελληνικές τράπεζες σύρονται στα βράχια σκόπιμα από hedge funds ώστε να υποχρεωθούν να πωλήσουν NPEs σε εξευτελιστικές τιμές.
Ενορχηστρωμένο σχέδιο από συγκεκριμένα hedge funds – που εν μέρει συνδέονται με το Oceanwood και Lansdowne που έχουν short θέσεις – κατά των ελληνικών τραπεζών βρίσκεται σε εξέλιξη στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Με βάση καλά ενημερωμένες πηγές 4-5 μεγάλα αμερικανικά κυρίως funds τα οποία έχουν εμφανιστεί στην ελληνική αγορά και συνομιλούν με τις ελληνικές τράπεζες όπως Cerberus και Fortress - και όχι μόνο – για πώληση ή αξιοποίηση NPEs προβληματικών ανοιγμάτων…επιδίδονται σε επιθετικές κερδοσκοπικές κινήσεις.
Η Alpha bank π.χ. δέχεται σφυροκόπημα με στόχο να εξαναγκαστεί σε εμπροσθοβαρή λύση για την μείωση των NPEs.
Υπάρχει σχέδιο λοιπόν, από funds να στραγγαλίσουν τις μετοχές των τραπεζών στην Ελλάδα, να δημιουργήσουν σκηνικό ασφυξίας, χάους και διάλυσης…ώστε να σύρουν τις τράπεζες σε πωλήσεις NPEs σε εξευτελιστικές τιμές.
Πως συντελείται το σχέδιο;
Καταγράφεται σκηνικό διάλυσης των μετοχών στις ελληνικές τράπεζες και κάποιοι θα συνδέσουν αυτή την καταστροφή με την μακρά προεκλογική περίοδο, με την αδυναμία κεφαλαίων των τραπεζών ή με την συνολική αδυναμία διαχείρισης των προβληματικών δανείων.
Οι αιτίες αυτές είναι υπαρκτές.
Όμως πίσω από αυτές τις αιτίες που επιτείνουν την διάλυση των τραπεζικών μετοχών στην Ελλάδα βρίσκεται σε εξέλιξη ένα σχέδιο με βάση το οποίο θα προκληθεί αφόρητη ασφυξία στις τράπεζες, οι μετοχές τους θα καταρρεύσουν ώστε να τις σύρουν σε πωλήσεις προβληματικών δανείων ή στην αξιοποίηση μεγάλων πακέτων κόκκινων δανείων σε εξευτελιστικές τιμές.
Η Alpha bank επειδή διαθέτει ισχυρό κεφαλαιακό απόθεμα 2,6 δισεκ. αλλά δεν βιάζεται να προχωρήσει σε εμπροσθοβαρή λύση για τα NPEs ή κατά το ορθότερο εξετάζει άλλη λύση μέσω αύξησης προβλέψεων σε ετήσια βάση να καθαρίσει τον ισολογισμό της…δέχεται μπαράζ κερδοσκοπικών επιθέσεων ώστε να σύρουν την τράπεζα, να εξαναγκάσουν την τράπεζα σε εμπροσθοβαρή λύση, να πουλήσει ή να διαθέσει προς διαχείριση μαζικά NPEs προβληματικά ανοίγματα.
Βέβαια δεν αποκλείεται μέρος της ισχυρής πτώσης να αποδίδεται και στο ότι θα υπάρξουν τουλάχιστον 2 από τις 4 τράπεζες όπου θα προβούν σε profit warning δηλαδή σε προειδοποίηση κερδοφορίας επειδή στο δ΄ τρίμηνο του 2018 θα υπάρξει σημαντική αύξηση προβλέψεων για προβληματικά δάνεια στο πλαίσιο της εξυγίανσης.
Η Alpha bank δέχεται σφυροκόπημα επειδή ορισμένα hedge funds θέλουν να σύρουν, να εξαναγκάσουν την τράπεζα να ξεπουλήσει σε εξευτελιστικές τιμές τα κόκκινα δάνεια της.
Η Alpha bank όμως δεν πρέπει να παγιδευτεί στις απαιτήσεις ή στα αλλότρια σχέδια των hedge funds.
Το ίδιο επιδιώκουν στην Εθνική τράπεζα.
Η Eurobank ήδη σχεδιάζει εμπροσθοβαρές σχέδιο μέσω Grivalia και πώληση 2 δισεκ. προβληματικών στεγαστικών δανείων και 7 δισεκ. μεταφοράς σε SPV όπου θα αναλάβει την διοίκηση ο νυν αναπληρωτής CEO Θ. Καλαντώνης με τουλάχιστον 1000 εργαζομένους.
Η Πειραιώς δέχεται επίσης πιέσεις μικρής κλίμακας γιατί ούτως ή άλλως βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με Cerberus, Ιntrum – Pimco ώστε να πουληθούν 3 δισεκ. προβληματικά δάνεια και να δοθούν προς διαχείριση 23 δισεκ.
Το σχέδιο αυτό ωστόσο φαίνεται ότι προσκρούει σε πολλά εμπόδια γιατί δεν μπορεί να δοθεί ουσιαστικά όλη η PLU όλη η κακή τράπεζα σε ένα διαχειριστή.
Πάντως και στην Πειραιώς θα δημιουργηθεί SPV όπου μάλλον θα το αναλάβει ο Γεωργακόπουλος μαζί με 1000-1300 εργαζομένους της Πειραιώς.

Συμπέρασμα

Οι ελληνικές τράπεζες σύρονται στα βράχια σκόπιμα από hedge funds ώστε να υποχρεωθούν να πωλήσουν NPEs σε εξευτελιστικές τιμές.
Το ιταλικό μοντέλο που αποτελεί συλλογική λύση μπορεί να βοηθήσει μερικώς τις τράπεζες αλλά δεν επιλύει το πρόβλημα.
Τα hedge funds προκαλούν ασφυξία στις ελληνικές τράπεζες.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS