Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΟΠΕΚ: Μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά 751 χιλ. βαρέλια ημερησίως τον Δεκέμβριο 2018, στα 31,6 εκατ. βαρέλια συνολικά

ΟΠΕΚ: Μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά 751 χιλ. βαρέλια ημερησίως τον Δεκέμβριο 2018, στα 31,6 εκατ. βαρέλια συνολικά
Ο Οργανισμός διατήρησε αμετάβλητες τις εκτιμήσεις του για τη ζήτηση πετρελαίου το 2019, προβλέποντας ότι θα αυξηθεί κατά 1,29 εκατ. βαρέλια ημερησίως
Σημαντική πτώση κατέγραψε η παραγωγή πετρελαίου του ΟΠΕΚ για τον Δεκέμβριο του 2018, σύμφωνα με τα σημερινά (17/1) στοιχεία που δημοσίευσε ο Οργανισμός, λίγες μόλις εβδομάδες πριν από την έναρξη των περικοπών οι οποίες στοχεύουν στην εξισορρόπηση της αγοράς.
Ειδικότερα, η παραγωγή του Οργανισμού Πετρελαιοπαραγωγών Κρατών υποχώρησε κατά 751 χιλ. βαρέλια ημερησίως, στα 31,6 εκατ. βαρέλια συνολικής ημερήσιας παραγωγής, ενώ η παραγωγή της Σαουδικής Αραβίας σημείωσε μείωση της τάξεως των 468 χιλ. βαρέλια ημερησίως, στα 10,5 εκατ βαρέλια συνολικά.
Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί ότι τον Δεκέμβριο καταγράφηκε η μεγαλύτερη μηνιαία πτώση στην παραγωγή του ΟΠΕΚ από τον Ιανουάριου του 2017, όταν και είχε τεθεί σε ισχύ η προηγούμενη συμφωνία περικοπών ανάμεσα σε ΟΠΕΚ και Ρωσία.
Όσον αφορά την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου για το 2019, ο Οργανισμός διατήρησε αμετάβλητες τις εκτιμήσεις του, προβλέποντας ότι θα σημειωθεί αύξηση κατά 1,29 εκατ. βαρέλια ημερησίως, ενώ η ζήτηση μεταξύ των χωρών του ΟΠΕΚ θα είναι μειωμένη κατά 910 χιλ. βαρέλια ημερησίως σε σχέση με το προηγούμενο έτος, στα 30,83 εκατ. βαρέλια συνολικά.
Παράλληλα, σημειώθηκε οριακή υποβάθμιση των προηγούμενων εκτιμήσεων που αφορούν την παραγωγή των χωρών εκτός Οργανισμού, όπου αναμένεται να υπάρξει άνοδος κατά 2,1 εκατ. βαρέλια ημερησίως.
Σημειώνεται ότι χθες (16/1) η Αμερικανική Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας δήλωσε ότι η παραγωγή των ΗΠΑ για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 11 Ιανουαρίου 2019 ανήλθε στα 11,9 εκατ. βαρέλια ημερησίως, έναντι 11,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως την προηγούμενη εβδομάδα, γεγονός που αποτελεί νέο επίπεδο ρεκόρ.
Σχετικά με τις προοπτικές στην αμερικανική παραγωγή πετρελαίου, η EIA δήλωσε ότι κατά το τρέχον έτος η παραγωγή ενδέχεται να ξεπεράσει τα 12 εκατ. βαρέλια ημερησίως, ενώ το 2020 η παραγωγή θα βρεθεί κοντά στα 13 εκατ. βαρέλια ημερησίως.
«Ενώ ο οικονομικός κίνδυνος παραμένει στραμμένος προς τα κάτω, η πιθανότητα περιορίσμού της νομισματικής σύσφιγξης αναμένεται να επιβραδύνει την πτωτική τάση της οικονομικής ανάπτυξης το 2019», σχολίασε ο ΟΠΕΚ μετά την ανακοίνωση των στοιχείων.
«Εάν υλοποιηθούν η αναμενόμενη μετρίαση στις νομισματικές πολιτικές μαζί με τη βελτίωση στις χρηματοπιστωτικές αγορές, αυτό θα μπορούσε να δώσει περαιτέρω στήριξη στις συνεχιζόμενες αυξήσεις της προσφοράς εκτός ΟΠΕΚ», καταλήγει ο Οργανισμός.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης