Τελευταία Νέα
Οικονομία

Έκθεση ανισορροπίας και πλάνο δράσης θα συντάξει η Commission για την Ελλάδα – Στο επίκεντρο οι τράπεζες

tags :
Έκθεση ανισορροπίας και πλάνο δράσης θα συντάξει η Commission για την Ελλάδα – Στο επίκεντρο οι τράπεζες
Το θέμα των ελληνικών τραπεζών ετέθη πολύ υψηλά στην ατζέντα από τον Ευρωπαίο Επίτροπο στη συνάντηση που είχε με τους αρμόδιους υπουργούς
Έκθεση για τις ανισορροπίες στην ελληνική οικονομία θα συντάξει η Commission.
Πρόκειται για μια έκθεση που συντάσσεται για όλες τις χώρες που διατηρούν ανισορροπίες στα οικονομικά τους μοντέλα (πχ. Ιταλία) ενώ στη συνέχεια θα εκπονηθεί ένα πλάνο δράσης για τη διόρθωση αυτών των ανισορροπιών.
Εν τω μεταξύ οι τράπεζες βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του επιτρόπου Moscovici με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και τους υπουργούς Ευ. Τσακαλώτο , Εφη Αχτσιόγλου, και Γιώργο Σταθάκη
Το θέμα των ελληνικών τραπεζών ετέθη πολύ υψηλά στην ατζέντα από τον Ευρωπαίο Επίτροπο στη συνάντηση που είχε με τους αρμόδιους υπουργούς αφού άλλωστε τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας θα αποτελέσουν κυρίαρχο αντικείμενο συζήτησης της δεύτερης επιθεώρησης στο πλαίσιο μιας ενισχυμένης μεταμνημονιακής επιτήρησης από τους θεσμούς.
Μολονότι δε συνέδεσε ευθέως την επίλυση των κρίσιμων θεμάτων των κόκκινων δανείων με την έξοδο στις αγορές εν τούτοις κατέστησε σαφές πως θα πρέπει να πείσει τις αγορές πως υπάρχει αξιόπιστη στρατηγική για τη μείωση των προβληματικών δανείων αλλά και για το γεγονός πως οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να αναχρηματοδοτήσουν την οικονομία.
Τα κόκκινα δάνεια αξιολογούνται άλλωστε απ’ όλους τους θεσμούς  ως η βασική αιτία για τα υψηλά και ασφαλώς απαγορευτικά  spreads που επί της ουσίας δεν επιτρέπουν στην Ελλάδα μια άνετη έξοδο στις αγορές
Οι θεσμοί  και κυρίως η Επιτροπή αναμένουν όπως διευκρίνισε  άμεσα τη στρατηγική της κυβέρνησης σχετικά με το όχημα ειδικού σκοπού για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια όπως προβλέπει η πρόταση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Στο θέμα των κόκκινων δανείων είναι σαφές όπως διευκρίνισε ο Επίτροπος πως θα ακολουθηθεί το ιταλικό μοντέλο.
Όμως πρώτης προτεραιότητας είναι όπως σημείωσε ο Επίτροπος και οι προτάσεις από την κυβέρνηση για την προστασία της πρώτης κατοικίας μετά τη λήξη του Νόμου Κατσέλη όπου θα ακολουθηθεί το Κυπριακό μοντέλο όπως σημείωσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης