Τελευταία Νέα
Οικονομία

«Ψήφο εμπιστοσύνης» για κόκκινα δάνεια, εξωδικαστικό και νόμο Κατσέλη αναζητά η κυβέρνηση από τους θεσμούς

tags :
«Ψήφο εμπιστοσύνης» για κόκκινα δάνεια, εξωδικαστικό και νόμο Κατσέλη αναζητά η κυβέρνηση από τους θεσμούς
Στόχος είναι το σχέδιο προστασίας πρώτης κατοικίας να εγκριθεί από το Eurogroup της 11ης Φεβρουαρίου, ώστε να ψηφιστεί από τη Βουλή και να εφαρμοστεί αμέσως μετά, όταν θα εκπνεύσει το ισχύον καθεστώς του ν. Κατσέλη
Με τον εξωδικαστικό μηχανισμό ανοίγει η «αυλαία» των διαπραγματεύσεων της ελληνικής πλευράς με τα τεχνικά κλιμάκια πάνω στα μείζονα ζητήματα της δεύτερης μεταμνημονιακής αξιολόγησης.
Στις σημερινές επαφές θα εξεταστεί η πορεία  της ρύθμισης των εξωδικαστικού καθώς και  οι πρόσφατες αλλαγές - βελτιώσεις που επήλθαν στην λειτουργία του με βασικότερη τη διεύρυνση της «αυτοματοποιημένης» διαδικασίας για οφειλές που ανέρχονται στο ποσό των 300.000 ευρώ.

Τα τελευταία στοιχεία της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους δείχνουν ότι ο εξωδικαστικός ανεβάζει ταχύτητες.
Από την έναρξη λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία προετοιμασίας της αίτησης περίπου 60.000 επιχειρήσεις, ομόρρυθμοι εταίροι, ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες, ενώ έχουν ήδη υποβληθεί 6.174 αιτήσεις από επιχειρήσεις, ομόρρυθμους εταίρους, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες, με τις 1.289 να έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς τη διαδικασία και να ρυθμίσει τα χρέη τους με ευνοϊκό τρόπο (περίπου 1 στους 4,8).
Οι υπόλοιποι οφειλέτες βρίσκονται σε διάφορα στάδια της διαδικασίας, όπως για παράδειγμα σε στάδιο διαπραγμάτευσης με τους πιστωτές τους.
Αύριο Παρασκευή 18/1, τα τεχνικά κλιμάκια θα έχουν ραντεβού με τα στελέχη του υπουργείου Δικαιοσύνης καθώς στο επίκεντρο των ελέγχων θα βρεθεί ο νόμος Κατσέλη και το διάδοχο σχήμα που θα προστατεύει την πρώτη κατοικία.
Στόχος είναι το σχέδιο προστασίας πρώτης κατοικίας να εγκριθεί από το Eurogroup της 11ης Φεβρουαρίου, ώστε να ψηφιστεί μέχρι τα τέλη του μήνα από τη Βουλή και να εφαρμοστεί αμέσως μετά, όταν θα εκπνεύσει το ισχύον καθεστώς του ν. Κατσέλη, που παρατάθηκε μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου.
Η κυβέρνηση σε καμία περίπτωση δεν θέλει υπό τις παρούσες συνθήκες να αλλάξει επί τα χείρω τους όρους με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι υπάρχουν σκέψεις ώστε να υπάρξει συμφωνία πακέτο τόσο για τον Νόμο Κατσέλη, όσο και για το νέο σχέδιο μείωσης των κόκκινων τραπεζικών δανείων.
Το πιο σημαντικό βέβαια για τους οφειλέτες είναι το ύψος στο οποίο θα «κλειδώσουν» τα νέα όρια προστασίας τα οποία είναι ακόμη ανοικτά από τη στιγμή που το παζάρι προσφορών μεταξύ κυβέρνησης, τραπεζιτών και SSM για το σημείο εκκίνησης των πλειστηριασμών βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.
Ο νόμος Κατσέλη με την ισχύουσα μορφή προστατεύει την πρώτη κατοικία από πλειστηριασμό εφόσον η αντικειμενική της αξία δεν υπερβαίνει: τις 180.000 ευρώ για τον άγαμο, τις 220.000 ευρώ για το ζευγάρι, τις 240.000 για οικογένεια με ένα παιδί, τις 260.000 ευρώ για οικογένεια με δύο παιδιά και τις 280.000 για οικογένεια με τρία παιδιά.
Επιπλέον το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα του οφειλέτη θα πρέπει να μην υπερβαίνει τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης προσαυξημένες κατά 70%, δηλαδή κυμαίνεται μεταξύ 13.906 ευρώ και 40.800 ευρώ ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση.

Στο θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων εστίασε και  ο επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί επισημαίνοντας την ανάγκη μείωσης των «κόκκινων χαρτοφυλακίων» των τραπεζών ώστε να ανοίξει η «στρόφιγγα» χρηματοδότησης προς την πραγματική οικονομία. «Η πρόοδος που έχει σημειωθεί από το 2015 είναι ενθαρρυντική, όμως απομένουν να γίνουν πολλά ακόμη» τόνισε, χθες, βράδυ από το βήμα του Ελληνογαλλικού Επιμελητηρίου.
Ο κ.Μοσκοβισί χαρακτήρισε κρίσιμη την αποστολή των θεσμών την επόμενη εβδομάδα, λόγω των 16 μεταρρυθμίσεων που εκκρεμούν (στελέχωση Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, τοποθετήσεις γενικών γραμματέων, αποκρατικοποιήσεις – κλειδιά, εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς τους ιδιώτες) και υπονομεύουν την απόφαση που θα λάβει το Eurogroup της 11ης Μαρτίου για την αποδέσμευση των κερδών από τη διακράτηση των ελληνικών ομολόγων (SMP’s - ANFA’s) ύψους 750 εκατ. ευρώ.
Η επιστροφή των παραπάνω χρημάτων και η άρση του επιτοκιακού πέναλτι που είχε επιβληθεί στο δάνειο του δεύτερου Μνημονίου, με ετήσιο κόστος περί τα 220 εκατ. ευρώ, είναι μέσα στο πακέτο των μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.
Τα ποσά από το επιτοκιακό πέναλτι και τα ANFA’s θα κατευθυνθούν προς την αποπληρωμή του ακριβότερου χρέους.

Μάριος Χριστοδούλου

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης