Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Πέντε εισηγμένες που βλέπουν τις μετοχές τους να «καταποντίζονται» στο Χρηματιστήριο

tags :
Πέντε εισηγμένες που βλέπουν τις μετοχές τους να «καταποντίζονται» στο Χρηματιστήριο
Τα αδύναμα θεμελιώδη είναι ο βασικός λόγος που δεν συγκεντρώνουν επενδυτικό ενδιαφέρον και καταγράφουν μεγάλες απώλειες
Πολλές εισηγμένες έχουν βρεθεί σε χαμηλά επίπεδα λόγω της κρίσης και δεκάδες δεν κατάφεραν να ανταπεξέλθουν στη νέα εποχή.
Εσχάτως τουλάχιστον πέντε μετοχές καταγράφουν νέες απώλειες και «καταποντίζονται».
Τα αδύναμα θεμελιώδη αλλά και οι κινήσεις που δεν έφεραν τα αναμενόμενα αποτελέσματα είναι μεταξύ των βασικών λόγων που σε προσελκύουν επενδυτικό ενδιαφέρον και οι πωλητές έχουν τον πρώτο λόγο.
Η μετοχή της Frigoglass μέσα σε διάστημα 52 εβδομάδων έχει χάσει πάνω από το 50% της αξίας της.
Παρά την αναδιάρθρωση των δανείων, την αύξηση κεφαλαίου και των άλλων συντονισμένων κινήσεων η εισηγμένη εξακολουθεί να δημοσιεύει ζημιές και να προβληματίζει.
Στο εννεάμηνο είχε ζημιές 7,7 εκατ. ευρώ και αρνητική καθαρή θέση 87 εκατ. ευρώ, με τις συνολικές υποχρεώσεις να ανέρχονται στα 430 εκατ. ευρώ.
Η αποτίμηση έχει μειωθεί στα 39 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή της Forthnet ήταν πριν από 52 εβδομάδες στα 0,33 ευρώ και σήμερα είναι 0,1120 ευρώ έχοντας απολέσει το 65% της αξίας της.
Από το μέτωπο της πώλησης μεριδίου που κατέχουν οι τράπεζες δεν υπάρχει κάποιο νέο και την ακρίβεια οι τράπεζες είναι εξαιρετικά φειδωλές στις αναφορές στο θέμα.
Η καθυστέρηση έχει κάνει τους επενδυτές επιφυλακτικούς με τα θεμελιώδη να επιβαρύνουν την εικόνα της μετοχής.
Υπενθυμίζεται στο εξάμηνο οι ζημιές διαμορφώθηκαν στα 17,2 εκατ. ευρώ με την καθαρή θέση να είναι αρνητική κατά 185,1 εκατ. ευρώ και οι συνολικές υποχρεώσεις να ανέρχονται στα 576 εκατ. ευρώ.
Η αποτίμηση έχει υποχωρήσει στα 18,3 εκατ. ευρώ.
Η ΑΝΕΚ δέχεται πιέσεις εδώ και μήνες και έχει υποχωρήσει η αποτίμηση στα 10 εκατ. ευρώ.
Σε πολλές συνεδριάσεις παρατηρήθηκαν αθρόες πωλήσεις με τη μετοχή να κλείνει χαμηλότερα και τον πωλητή να επανέρχεται στην επόμενη συνεδρίαση.
Διαθέτει ισχυρό μέτοχο, αλλά τα θεμελιώδη μπορούν να αιτιολογήσουν την πορεία της μετοχής.
Στο εξάμηνο η καθαρή θέση ήταν αρνητική κατά 10 εκατ. ευρώ και οι συνολικές υποχρεώσεις ανέρχονταν στα 357 εκατ. ευρώ.
Ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος και οι ζημιές στο εξάμηνο ανήλθαν στα 9 εκατ. ευρώ.
Η Μπήτρος επίσης έχει δει την αποτίμησή της στο ταμπλό να έχει κατρακυλήσει στα 2 εκατ. ευρώ ενώ πριν από 1 χρόνο ήταν στα 0,20 ευρώ.
Η καθαρή θέση είναι αρνητική κατά 14,2 εκατ. ευρώ και οι συνολικές υποχρεώσεις ανέρχονται στα 148 εκατ. ευρώ με τις ζημιές να έχουν «στρογγυλοκαθίσει» στην τελική γραμμή τα τελευταία χρόνια.
Για την πέμπτη θέση θα μπορούσε να γίνει αναφορά σε πολλές μετοχές με εξαιρετικά χαμηλή αποτίμηση αλλά το ενδιαφέρον έχει τραβήξει η μετοχή της Βιοτέρ, με αποτίμηση 1,3 εκατ. ευρώ και το βασικό μέτοχο να είναι εδώ και καιρό στην πλευρά των πωλητών.
Το ερώτημα βέβαια που τίθεται είναι γιατί ο βασικός μέτοχος πουλάει ενώ πριν από δέκα περίπου μήνες η εισηγμένη ανακοίνωνε τη ρύθμιση των δανείων προς τράπεζες αλλά και οφειλές προς δημόσιο και άλλους και σημείωνε πως δύναται η εταιρεία σε βάθος επταετίας να έχει μηδενικές υποχρεώσεις.
Μάλιστα ανέφερε πως ανοίγει νέα σελίδα στην ιστορία της χώρας.
Όμως ο βασικός μέτοχος με καθημερινές σχεδόν πωλήσεις έχει μειώσει σημαντικά το ποσοστό του επηρεάζοντας και την πορεία της μετοχής.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης