Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Η ήττα της May στο κοινοβούλιο εντείνει την αβεβαιότητα γύρω από το Brexit

Fitch: Η ήττα της May στο κοινοβούλιο εντείνει την αβεβαιότητα γύρω από το Brexit
Η ήττα της βρετανικής κυβέρνησης αναφορικά με τη συμφωνία αποχώρησης από την ΕΕ, εντείνει την αβεβαιότητα γύρω από το τελικό αποτέλεσμα του Brexit, σύμφωνα με τη Fitch
Η ήττα που υπέστη χθες (15/1) η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου αναφορικά με τη συμφωνία αποχώρησης από την ΕΕ, εντείνει την αβεβαιότητα γύρω από το τελικό αποτέλεσμα του Brexit, αναφέρει με σημερινή (16/1/2019) της έκθεση η Fitch Ratings.
Όπως σημειώνει η Fitch, οι καθοδικοί κίνδυνοι μιας άτακτης εξόδου αντικατοπτρίζονται στην αρνητική προοπτική (outlook) που διατηρεί ο οίκος αξιολόγησης για το κρατικό αξιόχρεο της Βρετανίας, το οποίο αξιολογεί με «ΑΑ».
Η βρετανική κυβέρνηση αναμενόταν ευρέως ότι θα έχανε στη χθεσινή ψηφοφορία, αλλά το μέγεθος της ήττας (με 230 ψήφους) υπογραμμίζει τη δυσκολία εξασφάλισης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας για μια οποιαδήποτε συμφωνία αποχώρησης και τελικά προσδιορισμού ενός μοντέλου μελλοντικών σχέσεων με την ΕΕ.
Όπως συνεχίζει η Fitch, οι βραχυπρόθεσμες πολιτικές συνέπειες είναι ασαφείς.
Τα σχόλια Συντηρητικών βουλευτών και των βουλευτών του DUP της Βόρειας Ιρλανδίας υποδηλώνουν ότι η πρόταση δυσπιστίας του Εργατικού Κόμματος πιθανώς θα απορριφθεί, γεγονός που θα μείωνε την προοπτική πρόωρων εκλογών στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Theresa May, έχει πει ότι θα μιλήσει με μέλη άλλων πολιτικών κομμάτων σε μια προσπάθεια να βρει κοινό έδαφος, καθώς και με την ΕΕ, προκειμένου να ζητήσει τροποποιήσεις στη διαπραγματευόμενη συμφωνία της.
Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ, Michel Barnier, έχει πει ότι το βρετανικό κοινοβούλιο πρέπει να αποφασίσει «πολύ σαφώς» τι θέλει, τονίζοντας, ωστόσο, ότι η υπάρχουσα συμφωνία αποχώρησης παραμένει ο «καλύτερος συμβιβασμός» που είναι διαθέσιμος.
«Όπως σημειώσαμε όταν επιβεβαιώσαμε την κυριαρχία του Ηνωμένου Βασιλείου τον περασμένο Οκτώβριο, η κοινοβουλευτική απόρριψη της προτεινόμενης συμφωνίας απόσυρσης της κ. May ανοίγει μια σειρά απρόβλεπτων αποτελεσμάτων, συμπεριλαμβανομένου ενδεχομένως ενός νέου δημοψηφίσματος, ενός Brexit “χωρίς συμφωνία” ή ενός εναλλακτικού συμβιβαστικού σχεδίου.
Ορισμένα από αυτά απαιτούν παράταση του Άρθρου 50.
Δημοσιεύματα στον Τύπο έχουν αναφέρει ότι η ΕΕ θα συμφωνούσε πιθανώς σε περιορισμένη παράταση», αναφέρει η Fitch.
Ελλείψει αλλαγής της κυβέρνησης βραχυπρόθεσμα, οι κυριότερες εξελίξεις που θα πρέπει να παρακολουθούμε περιλαμβάνουν τον βαθμό στον οποίο μπορεί να τροποποιηθεί η συμφωνία αποχώρησης (για παράδειγμα το λεγόμενο “backstop” για τα ιρλανδικά σύνορα).
«Σε αυτό το πλαίσιο, διατηρούμε την άποψή μας ότι κανένα αποτέλεσμα του Brexit δεν έχει μεγάλη πιθανότητα», αναφέρει η Fitch.
«Όπως έχουμε σημειώσει, η αδιαλλαξία των βρετανικών πολιτικών κομμάτων σχετικά με το Brexit έχει αυξήσει την πιθανότητα ενός πικρού και άτακτου “no deal” Brexit», προσθέτει η Fitch και συνεχίζει:
«Αυτό θα είχε αρνητικές συνέπειες για το εμπόριο, τις επενδύσεις και τις οικονομικές προοπτικές του Ηνωμένου Βασιλείου βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα».
«Οι προοπτικές για την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες στις εξελίξεις γύρω από το Brexit τις επόμενες εβδομάδες.
Ο αντίκτυπος ενός Brexit χωρίς συμφωνία στην οικονομία είναι εξαιρετικά αβέβαιος, αλλά ανάλυση της Fitch από τον Οκτώβριο του 2018 δείχνει ότι μια ύφεση στην κλίμακα που παρατηρήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο στις αρχές της δεκαετίας του 1990 θα ήταν μια λογική σύγκριση», τονίζει ο οίκος αξιολόγησης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης