Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Δεν έγινε δεκτή η παράσταση Πολιτικής Αγωγής ούτε του Δημοσίου ούτε μικρομετόχων στη δίκη για τα δάνεια του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου

tags :
Δεν έγινε δεκτή η παράσταση Πολιτικής Αγωγής ούτε του Δημοσίου ούτε μικρομετόχων στη δίκη για τα δάνεια του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου
Δεν έγινε δεκτή η παράσταση Πολιτικής Αγωγής ούτε του Δημοσίου ούτε μικρομετόχων στη δίκη για τα δάνεια του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου
Μόνον ο Ειδικός Εκκαθαριστής του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου θα παρασταθεί ως Πολιτική Αγωγή στη δίκη για επισφαλή δάνεια που χορήγησε η τράπεζα την περίοδο 2008-2010, σύμφωνα με απόφαση που έλαβε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων.
Το δικαστήριο απέβαλε σήμερα (16/1) από τη διαδικασία τόσο το Δημόσιο όσο και μικρομετόχους της τράπεζας, που είχαν δηλώσει παράσταση Πολιτικής Αγωγής στη δίκη για την υπόθεση στην οποία κατηγορούνται συνολικά 35 πρόσωπα, μεταξύ των οποίων και ο πρώην επικεφαλής του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, Άγγελος Φιλιππίδης, στελέχη της τράπεζας, γνωστοί επιχειρηματίες κ.ά.
Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, ούτε το Δημόσιο δύναται να παρασταθεί ως παθών στην υπόθεση, ούτε όμως και όσοι από τους περίπου 72.000 μικρομετόχους δήλωσαν κατά την προηγούμενη συνεδρίαση παράσταση ως ζημιωθέντες από τα επίμαχα δάνεια. Κατά την κρίση του δικαστηρίου, μοναδικός που έχει δικαίωμα κατά νόμο να παρασταθεί στη θέση της Πολιτικής Αγωγής είναι ο Ειδικός Εκκαθαριστής που ανέλαβε το 2013, με απόφαση των αρμοδίων οργάνων, όταν ανακλήθηκε η άδεια λειτουργίας του από την Τράπεζα της Ελλάδος.
Μετά την απόφαση του δικαστηρίου η διαδικασία συνεχίστηκε με αίτημα που υπέβαλε η πλευρά του θεωρούμενου ως βασικού κατηγορουμένου, πρώην επικεφαλής του ΤΤ, Άγγελου Φιλιππίδη, προκειμένου να καταθέσει πρώτος μάρτυρας ο διευθυντής ελέγχου της Τραπέζης της Ελλάδος. Σύμφωνα με το συνήγορο του κ. Φιλιππίδη, Θανάση Βαρλάμη, η συγκεκριμένη εναρκτήριος κατάθεση είναι σημαντική ώστε να ενημερωθεί το δικαστήριο για τα νέα ελεγκτικά δεδομένα που ισχύουν μετά την ένταξη της χώρας στα μνημόνια και τη συνολική αλλαγή που έχει γίνει ως προς τα κριτήρια χορηγήσεων δανείων.
Κατά το συνήγορο, στο αίτημα του οποίου συναίνεσαν και άλλοι υπερασπιστές, η εν λόγω κατάθεση είναι απαραίτητη αφού το δικαστήριο έχει καλέσει μόνο έναν μάρτυρα από την Τράπεζα της Ελλάδος ο οποίος συνέταξε το πόρισμα για το ΤΤ και αμέσως μετά ορίστηκε ειδικός εμπειρογνώμονας στην Εισαγγελία Διαφθοράς, γεγονός που γεννά ζητήματα μεροληψίας.
Η δικογραφία για την υπόθεση αφορά δανειοδοτήσεις στις οποίες είχε προβεί το ΤΤ την περίοδο 2008 έως και το 2010, οι οποίες φέρεται να ζημίωσαν την τράπεζα καθώς τα αρμόδια στελέχη της δεν είχαν μεριμνήσει ώστε να εξασφαλίζονται οι απαιτήσεις της.
Οι κατηγορούμενοι καλούνται να λογοδοτήσουν για βαριές κατηγορίες που αφορούν τα αδικήματα της απιστίας και της απάτης σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του ν. 1608/50 περί καταχραστών του Δημοσίου και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης