Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Στη Ρεβυθούσα το πρώτο φορτίο LNG της ΔΕΠΑ για τον Ιανουάριο – Στις 21-23 φτάνει και το δεύτερο

tags :
Στη Ρεβυθούσα το πρώτο φορτίο LNG της ΔΕΠΑ για τον Ιανουάριο – Στις 21-23 φτάνει και το δεύτερο
Για τον Φεβρουάριο είναι ήδη διασφαλισμένες οι απαιτούμενες ποσότητες για την κάλυψη της ζήτησης
Στη Ρεβυθούσα βρίσκεται ήδη το πρώτο φορτίο LNG που παρήγγειλε η ΔΕΠΑ για τον Ιανουάριο, το οποίο έχει αρχίσει να εκφορτώνεται στην εγκατάσταση.
Σύμφωνα με πηγές της εταιρείας, το δεύτερο φορτίο υγροποιημένου φυσικού αερίου, το οποίο έχει διασφαλίσει για τον Ιανουάριο, είναι προγραμματισμένο να καταφθάσει την επόμενη εβδομάδα, στο τριήμερο 21-23 Ιανουαρίου.
Σκοπός των δύο αυτών παραγγελιών εντός του τρέχοντος μήνα είναι να εξασφαλισθεί από τη ΔΕΠΑ η ενεργειακή επάρκεια καθώς και η τήρηση των συμβολαίων με τους πελάτες της.
Παράλληλα, η επιχείρηση ελέγχει τα σενάρια ζήτησης σε συνδυασμό με τα αποθέματα ασφαλείας, ώστε να διαπιστώσει κατά πόσο θα χρειαστεί μία επιπλέον μικρή ποσότητα μέσα στον μήνα.
Την ίδια στιγμή, όπως συμπληρώνουν οι ίδιες πηγές, για τον Φεβρουάριο είναι ήδη διασφαλισμένες οι απαιτούμενες ποσότητες για την κάλυψη της ζήτησης.
Τα δύο αυτά φορτία έρχονται μετά την πρώτη εισαγωγή αμερικανικού LNG στη χώρα μας, το οποίο εκφορτώθηκε στη Ρεβυθούσα στις 29 Δεκεμβρίου, γεμίζοντας την τρίτη δεξαμενή και  «ανακουφίζοντας» έτσι την αγωνία για τα χειμερινά αποθέματα, αφού ακόμη και σε ακραία υψηλή ζήτηση, η γεμάτη Ρεβυθούσα μπορεί να τροφοδοτεί το σύστημα για σχεδόν δύο εβδομάδες, μέχρι να επανατροφοδοτηθεί με νέο φορτίο.
Μία αγωνία που εν πολλοίς προκλήθηκε από την καθυστέρηση παράδοσης της τρίτης δεξαμενής, κάτι που η ΔΕΠΑ είχε επισημάνει ως κίνδυνο ήδη από το Σεπτέμβριο.

Ανασφάλεια με το απόθεμα ασφαλείας

Στις αρχές Ιανουαρίου, ωστόσο, την κατάσταση περιέπλεξε η απόφαση της ΡΑΕ, που επιβάλλει στους υπόχρεους ηλεκτροπαραγωγούς να τηρούν απόθεμα ασφαλείας εντός της δεξαμενής.
Ο λόγος είναι πως το απόθεμα «μεταφράζεται» στη δέσμευση 67.000 κυβικών μέτρων για επάρκεια 5 ημερών (με 16ωρη λειτουργία), μία ποσότητα η οποία αν προστεθεί στο απόθεμα εξισορρόπησης που διατηρεί ο ΔΕΣΦΑ (17.000 κυβ) σημαίνει πως δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα 84.000 κυβικά μέτρα από τα 95.000 της νέας δεξαμενής.
Επομένως, τη στιγμή που η καινούρια υποδομή κόστισε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ ακριβώς για να διασφαλίσει την επάρκεια εφοδιασμού σε περιόδους υψηλής ζήτησης, το συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό της χωρητικότητάς της δεν είναι αξιοποιήσιμο ακόμη και την περίοδο που το σύστημα το έχει περισσότερο ανάγκη, παρά μόνο σε περίπτωση «κατάστασης 2».
Παράλληλα, σύμφωνα με τον κανονισμό της ΡΑΕ, οι συγκεκριμένες ποσότητες «ασφάλειας» εντός της δεξαμενής, αυξάνουν και μετακυλούν στους καταναλωτές το κόστος χρήσης του συστήματος.
Επομένως, με βάση την εταιρεία, μόνοι ευνοημένοι με τον νέο κανονισμό είναι οι traders χονδρικής, αλλά αυτό δεν παύει να γίνεται εις βάρος της ασφάλειας τροφοδοσίας του συστήματος και του τελικού κόστους που επιβαρύνει τους Έλληνες καταναλωτές.

Πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης