Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Εάν σήμερα εφαρμοζόταν το σχέδιο προβλέψεων για NPEs του 2026 της ΕΚΤ…στις ελληνικές τράπεζες οι ζημίες 7-8 δισ

tags :
Εάν σήμερα εφαρμοζόταν το σχέδιο προβλέψεων για NPEs του 2026 της ΕΚΤ…στις ελληνικές τράπεζες οι ζημίες 7-8 δισ
Θα μπορούσε να ειπωθεί ότι και οι 4 ελληνικές τράπεζες θα χρειάζονταν ανακεφαλαιοποίηση όχι απλά αυξήσεις κεφαλαίου, καθώς τα κεφάλαια θα μειωνόντουσαν δραματικά.
Μια παρερμηνεία της παλαιάς απόφασης της ΕΚΤ του Ιουλίου 2018 για τους νέους κανόνες που θα διέπουν την πολιτική προβλέψεων στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και θα ξεκινήσει το 2026… είχε ως αποτέλεσμα να πληγούν οι μετοχές των ιταλικών τραπεζών.
Είχαν προηγηθεί και προειδοποιήσεις της ΕΚΤ στην Monte Dei Paschi ενώ εκτενείς ήταν οι αναφορές ότι η ΕΚΤ θα ζητήσει από όλες τις ευρωπαϊκές τράπεζες εμπροσθοβαρή προσέγγιση στην νέα πολιτική προβλέψεων.
Με βάση το νέο πλαίσιο εάν μια τράπεζα στο μέλλον εμφανίσει 1 δισεκ. νέα προβληματικά δάνεια οι προβλέψεις που θα πρέπει να διενεργήσει θα είναι 1 δισεκ. αντί 500 εκατ της τρέχουσας περιόδου.
Οι τράπεζες με το νέο καθεστώς πρέπει να διενεργούν προβλέψεις που θα καλύπτουν το 100% του προβληματικού δανείου.
Με βάση ανάλυση της Mediobanca, υπάρχει κίνδυνος 15 δισ. νέων προβλέψεων
Με βάση της ανάλυση της ιταλικής τράπεζας και υπό την παραδοχή πώλησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 25% του ακαθάριστου ποσού αξίας και ληξιπρόθεσμα δάνεια έως 35% θα απαιτούνταν νέες προβλέψεις 15 δισεκ. ή 17% των συνολικών κερδών για το 2019-2026.
Η θεωρητική επίπτωση κυμαίνεται μεταξύ 7% και 14% για UniCredit, Intesa Sanpaolo και Unicredit, 30-40% για BPER, Popolare di Sondrio και Creval, μέχρι και 60% για τις Banco Bpm, Ubi Banca και Monte Dei Paschi.

Ποια η επίδραση στις ελληνικές τράπεζες;    

Εάν σήμερα εφαρμοζόταν – εμπροσθοβαρώς – το σχέδιο προβλέψεων για προβληματικά δάνεια στην Ελλάδα το μοντέλο υποχρεωτικής πρόβλεψης στο 100% του NPEs…μόνο για το 2018 η ζημία θα έφθανε τα 3 δισεκ. και προφανώς αντί 2,94 δισεκ. προβλέψεις θα έπρεπε να διενεργήσουν 6 δισεκ. προβλέψεις ή επιπλέον επιβάρυνση 3 δισεκ.
Με αναγωγή αυτό θα σήμαινε ότι η σωρευτική ζημία θα μπορούσε να φθάσει στα 7 ή 8 δισεκ. ευρώ για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο.
Σημειώνεται ότι κατ΄ εκτίμηση έχουν ληφθεί υπόψη παραδοχές για προβλέψεις το 2018 περί το 1,25 δισεκ. στην Alpha, 340 εκατ στην Εθνική, 600 εκατ στην Πειραιώς και 700 εκατ στην Eurobank.
Στην ανάλυση δεν περιλαμβάνονται οι ανάγκες σε κεφάλαια για τα παλαιά NPEs, ούτε οι ανάγκες για κεφάλαια ανάπτυξης.
Θα μπορούσε να ειπωθεί ότι και οι 4 ελληνικές τράπεζες θα χρειάζονταν ανακεφαλαιοποίηση όχι απλά αυξήσεις κεφαλαίου, καθώς τα κεφάλαια 27,7 δισεκ. θα μειωνόντουσαν δραματικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης