Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Ποιος …τράβηξε την πρίζα στην εταιρεία ΘΕΣγάλα - Τα σχέδια διάσωσης της θεσσαλικής εταιρείας

Ποιος  …τράβηξε την πρίζα στην εταιρεία ΘΕΣγάλα - Τα σχέδια διάσωσης της θεσσαλικής εταιρείας
Η διοίκηση της ΘΕΣγάλα δίνει μάχη για τη σωτηρία της εταιρείας
«Ημερομηνία λήξης» είχαν δώσει οι χρηματοδότες της πρωτότυπης ιδέας πώλησης γάλακτος από τους αυτόματους πωλητές.
Η εταιρεία ΘΕΣγάλα , στα χέρια του   γιατρού Βασίλη Βακάλη, τέθηκε για πρώτη φορά σε εφαρμογή ένα μεγαλεπήβολο σχέδιο που προέβλεπε το ρόλο του επιχειρηματία για τους παραγωγούς κτηνοτρόφους που αποφάσισαν να πατήσουν σε δύο βάρκες στα μέσα του 2011.
Η μία ήταν του παραγωγού και η άλλη του επιχειρηματία με την προσδοκία να γίνουν μια υπολογίσιμη δύναμή μεταξύ των ισχυρών της γαλακτοβιομηχανίας.
Το  …ταξίδι ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς για τους παραγωγούς - κτηνοτρόφους της Θεσσαλίας και της Πιερίας χάρη στην ισχυρή χρηματοδότηση που δέχθηκε ο συνεταιρισμός στα πρώτα του βήματα.
Η Friesland εμφανίσθηκε ως εγγυητής της πρωτοβουλίας που θα αγόραζε τις ποσότητες γάλακτος και όσες περίσσευαν η  ομάδα πρωτοβουλίας της ΘΕΣγάλα, θα μπορούσε να τις προωθήσει  προς πώληση μέσα από τους αυτόματους πωλητές.
Η συμφωνία της Θεσσαλικής εταιρείας με τον πολυεθνικό όμιλο τους,έβαλε τους παραγωγούς- κτηνοτρόφους σε  …γοργό βηματισμό για να προλάβουν τις εξελίξεις.
Ο Ολλανδικός όμιλος αγόραζε ποσότητες γάλακτος σε υψηλότερες τιμές απ’ αυτές που έδινε η αγορά, δημιουργώντας κλίμα ευφορίας στους συνεταιριστές ενώ στην αγορά εκδηλώθηκαν τριγμοί, με τη γαλακτοβιομηχανία από τη μία μέρα στην άλλη, διαπίστωνε ότι η πρώτη ύλη δεν έφθανε για όλους. Οι κτηνοτρόφοι της ΘΕΣγάλα δεν …σήκωναν μύγα στο σπαθί τους, αφού απολάμβαναν τους καρπούς μίας χρυσής συμφωνίας, βλέποντας έσοδα και κέρδη από τις δύο «βάρκες».
Η αρχική συμφωνία της ΘΕΣγάλα με τη Friesland  έμελλε να γίνει ο ακρογωνιαίος λίθος της νεοσύστατης εταιρείας.
Μέλι –γάλα ήταν η συνεργασία των δύο εταίρων μέχρι τη στιγμή που ο αγοραστής άλλαξε τακτική και η αρχική συμφωνία εμφάνισε ημερομηνία λήξης.
Στέλεχος γαλακτοβιομηχανίας υποστηρίζει  μεταξύ άλλων ότι οι τρέχουσες οικονομικές δυσκολίες της ΘΕΣγάλα ήταν αποτέλεσμα και της ταχείας ανάπτυξης της εταιρείας χωρίς να διαθέτει τις αρχικές στρατηγικές συμμαχίες, με αποτέλεσμα οι καθημερινές λειτουργικές της ανάγκες όπως και οι δυσκολίες που εντάθηκαν στην αγορά, έφεραν ανισορροπία στα οικονομικά της μεγέθη ενώ οι βασικοί υποστηριχτές της προσπάθειας, διαφοροποιήθηκαν  στη συνέχεια εξαιτίας των συνθηκών που επικρατούσαν στην αγορά.  

Ποιο είναι το μέλλον της ΘΕΣγάλα

Οι συνεταιριστές κτηνοτρόφοι πλέον βρίσκονται με οικονομικές υποχρεώσεις που δεν μπορούν να τις αντιμετωπίσουν, βάζοντας σε κίνδυνο τα περιουσιακά τους στοιχεία, που αποκτήθηκαν με πολύ κόπο και σκληρή δουλειά.
Η διοίκηση της ΘΕΣγάλα δίνει μάχη για τη σωτηρία της εταιρείας βάζοντας στο τραπέζι όλα τα σενάρια.
Ανάμεσα σε αυτά είναι η συμμετοχή επενδυτή στην εταιρεία.
Σύμφωνα με  αξιόπιστες  πηγές υπάρχουν ενδιαφερόμενοι επενδυτές αλλά το πρόβλημα εστιάζεται στη νομική μορφή που θα έχειη είσοδος του.
Η ΘΕΣγάλα λειτουργεί σε καθεστώς συνεταιρισμού και έχουν διανεμηθεί  μερίδια χωρίς να επιτρέπεται η πώληση ή αύξησή τους, με αποτέλεσμα να αποτελεί εμπόδιο για την είσοδό του  στο συνεταιριστικό σχήμα.
Ακόμη στα σχέδια της διοίκησης είναι η ένταξη της στο άρθρο 106β του πτωχευτικού κώδικα με σκοπό την εξυγίανση της εταιρείας ζητώντας «κούρεμα» των δανείων της από τις τράπεζες, που να σημειωθεί ανέρχονται σε 6 εκατομμύρια ευρώ.
Την ίδια στιγμή η διοίκηση βρίσκεται σε συζητήσεις με τις τράπεζες και τη Θεσσαλική Συνεταιριστική Τράπεζα για να μετατρέψουν τον βραχυπρόθεσμο σε μακροπρόθεσμο τον δανεισμό της εταιρείας, δίνοντας χαμηλότερο επιτόκιο και μεγαλύτερο χρόνο αποπληρωμής ή να προχωρήσουν σε «κούρεμα».
Η ΘΕΣγάλα διαθέτει 60 καταστήματα εκ των οποίων  33 στην Αθήνα, 17 στη Λάρισα και 10 στη Θεσσαλονίκη.
Ο τζίρος της εταιρείας είχε φθάσει τα 30 εκατ ευρώ σε διάστημα 6 ετών χάρη στις επενδύσεις ύψους 10 εκατ. ευρώ που είχε πραγματοποιήσει η διοίκηση.
Στέλεχος της εταιρείας υποστηρίζει ότι μέχρι τα τέλη του μήνα θα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει η πιθανότητα πτώχευσης του συνεταιρισμού.     

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης