Πτώση 0,2% για τον χρυσό λόγω ισχυρού δολαρίου - Στα 1.288,40 δολ. ανά ουγγιά

Πτώση 0,2% για τον χρυσό λόγω ισχυρού δολαρίου - Στα 1.288,40 δολ. ανά ουγγιά
Η τιμή του συμβολαίου του χρυσού παραδόσεως Φεβρουαρίου έκλεισε με πτώση 0,2% ή 2,90 δολ. στα 1.288,40 δολ. ανά ουγγιά
Με ήπια πτώση έκλεισε σήμερα (15/1/2019), μετά από δύο ημέρες κερδών, ο χρυσός, καθώς δέχτηκε πιέσεις από την ενδυνάμωση του δολαρίου.
Το δολάριο επωφελήθηκε από τις πιέσεις στην στερλίνα και στο ευρώ, εν όψει της σημερινής κρίσιμης ψηφοφορίας στη Βουλή των Κοινοτήτων για το Brexit.
Η σημερινή ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων θα κρίνει την τύχη του Brexit, αλλά και τις μελλοντικές σχέσεις της Βρετανίας με την ΕΕ, με τους Βρετανούς βουλευτές να καλούνται να ψηφίσουν υπέρ ή κατά της συμφωνίας στην οποία έχει καταλήξει η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Theresa May, με τους Ευρωπαίους, για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.
Το ευρώ δέχτηκε πιέσεις και από ορισμένα απογοητευτικά στοιχεία για την οικονομία της Γερμανίας -τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης.
Σημερινά στοιχεία έδειξαν μια σημαντική επιβράδυνση στην ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας για το σύνολο του 2018, λόγω περιορισμένων καταναλωτικών δαπανών και εξαγωγών.
Ειδικότερα, το ΑΕΠ της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης αυξήθηκε κατά 1,5% σε σύγκριση με το 2017, όταν και η ανάπτυξη είχε διαμορφωθεί στο 2,2%.
Σημειώνεται ότι η γερμανική οικονομία σημείωσε τους βραδύτερους ρυθμούς ανάπτυξης από το 2013, όταν και ο ρυθμός ανάπτυξης είχε διαμορφωθεί στο 0,5%
Την ίδια ώρα, απογοητευτικά ήταν τα στοιχεία και για το εμπορικό ισοζύγιο της Ευρωζώνης, που έδειξαν ότι το πλεόνασμα περιορίστηκε στα 19 δισ. ευρώ τον Νοέμβριο.
Ωστόσο, ορισμένα «ήπια» σχόλια αξιωματούχων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed), βοήθησαν να παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα οι απώλειες για τον χρυσό.
Η πρόεδρος της Fed του Κάνσας, Esther George, -που μέχρι σήμερα ήταν «hawkish» στις δηλώσεις της- συνέστησε σήμερα υπομονή και προσοχή με τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, αναφέροντας πως τώρα ίσως είναι η κατάλληλη η στιγμή για μια παύση στον κύκλο αυξήσεων των επιτοκίων.
Παράλληλα, ο πρόεδρος της Fed της Μινεάπολις, Neel Kashkari, τόνισε ότι τα οικονομικά στοιχεία δεν δικαιολογούν αυτή τη στιγμή περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων.
Η τιμή του συμβολαίου του χρυσού παραδόσεως Φεβρουαρίου έκλεισε σήμερα με πτώση 0,2% ή 2,90 δολ. στα 1.288,40 δολ. ανά ουγγιά.
Την ίδια ώρα, ο δείκτης δολαρίου -που παρακολουθεί το αμερικανικό νόμισμα έναντι ενός καλαθιού έξι σημαντικών νομισμάτων- ενισχυόταν κατά 0,7% στις 96,3 μονάδες.
Το ευρώ υποχωρούσε κατά 0,8% έναντι του αμερικανικού νομίσματος, στο 1,139 δολ., ενώ η στερλίνα σημείωνε πτώση 1,3%, στο 1,270 δολ.
Σημειώνεται ότι η άνοδος του δολαρίου τείνει να ασκεί πιέσεις στα εμπορεύματα που συνδέονται με το νόμισμα, όπως ο χρυσός, καθώς καθιστά ακριβότερη την αγορά τους από κατόχους άλλων νομισμάτων.


www.bankingnews.grbankingnews.gr

BREAKING NEWS