Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Gatestone Institute: Πώς ο Salvini σχεδιάζει να αλλάξει τους συσχετισμούς στην Ευρώπη

tags :
Gatestone Institute: Πώς ο Salvini σχεδιάζει να αλλάξει τους συσχετισμούς στην Ευρώπη
Gatestone Institute: Πώς ο Salvini σχεδιάζει να αλλάξει τους συσχετισμούς στην Ευρώπη – Μετά τις ευρωεκλογές τίποτα δε θα είναι το ίδιο
Κατά την επίσκεψή του στην Πολωνία, ο ιταλός υπουργός Εσωτερικών Matteo Salvini δήλωσε ότι οι λαϊκιστές από την Ιταλία και την Πολωνία πρέπει να προκαλέσουν μια «ευρωπαϊκή άνοιξη» και να διαμορφώσουν μια «νέα ισορροπία» για να αντικαταστήσουν την επιρροή της Γερμανίας και της Γαλλίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Matteo Salvini διευθύνει μια προσπάθεια να δημιουργήσει μια πανευρωπαϊκή λαϊκιστική συμμαχία για να αμφισβητήσει το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στόχος του είναι να ανακτήσει την κυριαρχία από μη εκλεγμένους γραφειοκράτες στις Βρυξέλλες και να μεταφέρει βασικές αρμοδιότητες της ΕΕ πίσω στις εθνικές πρωτεύουσες των χωρών – μελών αναφέρει σε ανάλυσή του το think tank Gatestone Institute.
Η Γερμανία και η Γαλλία, οι κηδεμόνες της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, ανταποκρίνονται στην πρόκληση αυτή με ένα φιλόδοξο σχέδιο για να καταστήσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση «πιο αποφασιστική δύναμη στην παγκόσμια σκηνή».
Η αναμέτρηση αυτή απειλεί να χωρίσει την Ευρωπαϊκή Ένωση σε δύο αντίπαλά στρατόπεδα μεταξύ των ευρωσκεπτικιστών εθνικιστών και των ευρωπαϊστών της παγκοσμιοποίησης λίγους μήνες, πριν από τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στα τέλη Μαΐου του 2019.
Κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στη Βαρσοβία στις 9 Ιανουαρίου, ο Salvini, ο πλέον ισχυρός πολιτικός της Ιταλίας, δήλωσε ότι οι λαϊκιστές από την Ιταλία και την Πολωνία θα έπρεπε να πυροδοτήσουν μια «ευρωπαϊκή άνοιξη» και να δημιουργήσουν μια «νέα ισορροπία» για να αντικαταστήσουν την επιρροή της Γερμανίας και της Γαλλίας Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο:
«Η Ευρώπη που θα δημιουργηθεί τον Ιούνιο θα είναι διαφορετική από αυτήν της σημερινής εποχής, την οποία διαχειρίζονται γραφειοκράτες.
Στην Ευρώπη μιλήσαμε πάντα για έναν γαλλο-γερμανικό άξονα και ετοιμάζουμε μια νέα ισορροπία.
Η Πολωνία και η Ιταλία θα είναι οι πρωταγωνιστές αυτής της νέας ευρωπαϊκής άνοιξης, η αναβίωση των αληθινών ευρωπαϊκών αξιών, με λιγότερη γραφειοκρατία και περισσότερη δουλειά, περισσότερη οικογένεια και κυρίως περισσότερη ασφάλεια».
Ο Salvini προσπαθεί να δημιουργήσει ένα νέο πολιτικό μπλοκ - αποκαλούμενο «συμμαχία κυρίαρχων» (alleanza di sovranisti) - που ενσωματώνει εθνικιστές και λαϊκίστες από όλη την Ευρώπη για να κερδίσει τις επερχόμενες εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
 Ο στόχος είναι να επιβεβαιωθεί η εθνική κυριαρχία με την αλλαγή της πολιτικής σύνθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και κατ 'επέκταση της εκτελεστικής εξουσίας της ΕΕ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ενδεχομένως του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπου οι εθνικοί ηγέτες θα λαμβάνουν τις σημαντικότερες αποφάσεις της ΕΕ.
Τα μέλη του υπερεθνικού Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου οργανώνονται σε ιδεολογικές ομάδες.
Σήμερα υπάρχουν οκτώ πολιτικές ομάδες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
 Το μεγαλύτερο είναι το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (εκ των οποίων η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση της Γερμανικής Καγκελαρίου Merkel αποτελεί βασικό πυλώνα), ακολουθούμενη από την Προοδευτική Συμμαχία των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, την Ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών και τη Συμμαχία των Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη (ALDE).
Η πρόσφατη απόφαση του πολιτικού κόμματος του Γάλλου προέδρου Emanuel Macron, En Marche, να συμμετάσχει στην ALDE θα μπορούσε ενδεχομένως να την καταστήσει τη δεύτερη μεγαλύτερη ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, από τέταρτο, μετά τις εκλογές του Μαΐου του 2019.
Στην Πολωνία, ο Salvini συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Mateusz Morawiecki, τον υπουργό Εσωτερικών Joachim Brudziński και τον Jarosław Kaczyński, τον ισχυρό ηγέτη του κόμματος κυβερνητικού νόμου και δικαιοσύνης (PiS), που σήμερα ανήκει στην ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR).
Τo ECR ενδέχεται να αντιμετωπίσει την κατάρρευση όταν το βρετανικό συντηρητικό κόμμα των βουλευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (18 ευρωβουλευτές) αποχωρήσει μετά το Brexit.
Αυτό θα άφηνε το PiS χωρίς ομάδα ευρωβουλευτών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Το PiS είναι απίθανο να ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, επειδή το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης της Πολωνίας, το Civic Platform, είναι μέρος αυτής της πολιτικής ομάδας.
Ως αποτέλεσμα, η νέα ομάδα υπό την ηγεσία του Salvini θα μπορούσε να είναι μια ελκυστική επιλογή για το PiS.
Ο Salvini έχει ήδη πείσει τα γαλλικά και ολλανδικά λαϊκίστικα κόμματα - το National Rally της Marine Le Pen (παλαιότερα γνωστό ως National Front) και το Κόμμα για την Ελευθερία του Geert Wilders - να ενταχθούν στην πολιτική ομάδα που σχεδιάζει ο Salvini.
Εάν το PiS και το κυβερνών Κόμμα της Ελευθερίας της Αυστρίας επρόκειτο να προσέλθουν, η ευρωσκεπτικιστική συμμαχία του Salvini θα μπορούσε να έχει μέχρι 150 βουλευτές.
Με αυτόν τον τρόπο θα καταστεί η τρίτη μεγαλύτερη ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και θα της δοθεί απτή εξουσία να επηρεάσει την κοινοτική νομοθεσία.
Το κόμμα του Ούγγρου Πρωθυπουργού Viktor Orbán το Fidesz (Hungarian Civic Alliance) εξακολουθεί να αποτελεί μέρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, το οποίο αντέκρουσε τις εκκλήσεις να διώξει τον Orban για τις ευρωσκεπτικιστικές και αντι-μεταναστευτικές απόψεις του.
Ο εκπρόσωπος του Orbán Zoltan Kovacs χαιρέτισε τα σχέδια του Salvini για τη δημιουργία μιας λαϊκιστικής συμμαχίας:
«Ο άξονας Βαρσοβίας-Ρώμης είναι μια μεγάλη εξέλιξη στην οποία συνδέονται μεγάλες ελπίδες.
Θα ήθελα η Ευρώπη να έχει μια πολιτική δύναμη στα δεξιά του ΕΛΚ, έναν άξονα Ρώμης-Βαρσοβίας, ικανό να κυβερνά, ικανός να αναλάβει την ευθύνη και να αντιταχθεί στη μετανάστευση».
Ωστόσο, ο Orbán δεν επιθυμούσε να εγκαταλείψει το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.
Κάποιοι παρατηρητές έχουν δηλώσει ότι είναι διατεθειμένος να παραμείνει στο EPP επειδή, ως η ισχυρότερη ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τον προστατεύει από τα αντίποινα από τους φιλοευρωπαϊκούς αντιπάλους του.
Σε κάθε περίπτωση, ο Salvini και ο Orban δεσμεύθηκαν να δημιουργήσουν έναν «άξονα κατά της μετανάστευσης» με στόχο την αντιμετώπιση των πολιτικών υπέρ της μετανάστευσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι δύο ηγέτες δεσμεύθηκαν να συνεργαστούν με την Αυστρία και την Ομάδα του Visegrad - την Τσεχική Δημοκρατία, την Ουγγαρία, την Πολωνία και τη Σλοβακία - για να αντιταχθούν σε μια ομάδα μετανάστευσης των χωρών της ΕΕ, υπό την ηγεσία του Γάλλου Προέδρου Macron.
Η Γερμανία και η Γαλλία ανταποκρίθηκαν στην πρόκληση αυτή διπλασιάζοντας την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.
 Στις 10 Ιανουαρίου, οι Times της Λονδίνου ανέφεραν ότι Merkel και Macron πρόκειται να υπογράψουν τη λεγόμενη «Συνθήκη του Άαχεν», η οποία θα «ανακοινώσει μια νέα εποχή ενσωμάτωσης» με «τη δημιουργία κοινής άμυνας, ξένων και οικονομικών πολιτικών σε μια άνευ προηγουμένου αδελφοποίηση» «σύμφωνο θεωρείται πρωτότυπο για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Σύμφωνα με την Times «οι περιφέρειες εκατέρωθεν των γαλλο-γερμανικών συνόρων θα ενθαρρυνθούν να δημιουργήσουν« Eurodistricts »με συγχωνευμένα δίκτυα ύδρευσης, ηλεκτρισμού και δημόσιων μεταφορών.
Το Βερολίνο και το Παρίσι θα προσφέρουν χρήματα για να ενθαρρύνουν αυτές τις διασυνοριακές περιοχές, οι οποίες θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν κοινά νοσοκομεία, επιχειρηματικά σχέδια ή περιβαλλοντικά έργα. Ορισμένοι αξιωματούχοι θεωρούν αυτά τα πειράματα ως  ένα «πρώτο πιάτο» για την ολοκλήρωση της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης.
«Και οι δύο χώρες θα ασκήσουν πίεση στη Γερμανία για να λάβουν μόνιμη έδρα στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, παράλληλα με τη Γαλλία, τις ΗΠΑ, την Κίνα, τη Ρωσία και τη Βρετανία, τους νικητές συμμάχους στο τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.
«Η Γαλλία και η Γερμανία σκοπεύουν επίσης να μιλούν με μία φωνή στις Βρυξέλλες, καταρτίζοντας κοινές θέσεις πριν από τις κεντρικές συνόδους κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε μια προσπάθεια να καταστεί το μπλοκ πιο αποφασιστική δύναμη στην παγκόσμια σκηνή. υποστηρίζοντας τις αξίες της πολυμέρειας σε μια εποχή που απειλείται η παγκόσμια φιλελεύθερη τάξη, τόσο ο πρόεδρος Macron όσο και η κυρία Merkel εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για την άνοδο του λαϊκισμού και του εθνικισμού και για την επιδείνωση της Ευρώπης ενάντια σε προβλήματα όπως η αλλαγή του κλίματος και η μαζική μετανάστευση....
Το έγγραφο θα υπογραφεί στις 22 Ιανουαρίου στο Aachen, την αρχαία γερμανική πόλη spa κοντά στα σύνορα με το Βέλγιο και τις Κάτω Χώρες, και πρόκειται να επικυρωθεί από τα δύο εθνικά κοινοβούλια την ίδια ημέρα.
Διαρροές από τη νέα συνθήκη του Άαχεν περιγράφουν την «εναρμόνιση» των επιχειρηματικών κανονισμών και τον συντονισμό της οικονομικής πολιτικής μεταξύ των κρατών, καθοδηγούμενη από ένα κοινό συμβούλιο εμπειρογνωμόνων.
Το κείμενο φέρει το αποτύπωμα της επιθυμίας του κ. Macron να χρησιμοποιήσει τη γαλλο-γερμανική συναίνεση για να συσπειρώσει την ΕΕ να γίνει πιο ισχυρή ως παγκόσμια δύναμη.
Γαλλία και Γερμανία  «θα υποστηρίξουν μια ισχυρή και αποτελεσματική κοινή εξωτερική και αμυντική πολιτική και θα ενισχύσουν και θα εμβαθύνουν την οικονομική και νομισματική ένωση».
Η συνθήκη του Άαχεν είναι βέβαιο ότι θα αντιμετωπίσει σημαντική εγχώρια αντίθεση και στις δύο χώρες.
Στη Γαλλία, η οποία έχει κλονιστεί από το κίνημα διαμαρτυρίας «κίτρινα γιλέκα», η Marine Le Pen απέρριψε τη νέα συνθήκη ως «μη ισορροπημένη» και ότι είναι υπέρ των γερμανικών θέσεων.
Ο Alexander Gauland, αρχηγός του εναλλακτικού κόμματος κατά της μαζικής μετανάστευσης για τη Γερμανία, το χαρακτήρισε ως «διάβρωση της εθνικής μας κυριαρχίας».
Το γερμανικό κόμμα AfD διχάζεται ως προς την προσέγγισή του απέναντι στο Salvini.
Ενώ οι ανώτεροι ηγέτες του AfD έχουν επαινέσει τον Salvini για την υποστήριξή του στην εθνική κυριαρχία και την αντίθεσή του στη μαζική μετανάστευση, η Alice Weidel, ηγέτης της AfD στο Bundestag, έχει επικρίνει έντονα την οικονομική διαχείριση της ιταλικής κυβέρνησης.
«Η Ρώμη έχει ήδη συγκεντρώσει χρέος σχεδόν 2,3 τρισεκατομμυρίων ευρώ. Οι πλούσιοι Ιταλοί έχουν μεταφέρει εδώ και πολύ καιρό τα περιουσιακά στοιχεία τους στο εξωτερικό».
«Όταν η ΕΕ απορρίπτει το σχέδιο προϋπολογισμού της Ιταλίας, ο υπουργός Εσωτερικών Σαλβίνι χτυπάει:« Κανείς δεν θα πάρει ούτε ένα ευρώ από τον προϋπολογισμό αυτό, από τις τσέπες των Ιταλών».
Προφανώς παραβλέπει το γεγονός ότι η Ιταλία θα ήταν από πολύ καιρό αφερέγγυα χωρίς τη βοήθεια της ΕΕ.
Πώς μπορείτε να πουλήσετε στους Ευρωπαίους ότι στο μέλλον 400.000 έως 500.000 Ιταλοί θα συνταξιοδοτηθούν νωρίς και επίσης θα πρέπει να υπάρξει ένα ελάχιστο εισόδημα και ένα ενιαίο φόρο;
Αυτά είναι τα οφέλη ενός κράτους πρόνοιας που άλλα κράτη μέλη της ΕΕ δεν τολμούν να ονειρευτούν.
«Ο μέσος όρος των περιουσιακών στοιχείων των ιταλικών νοικοκυριών ανέρχονται στα 240.000 ευρώ, ενώ στη Γερμανία είναι μόνο 66.000 ευρώ.
Η Ιταλία χορηγεί αμνηστία στους φορολογούμενους, μόλις αναγνωρίζει τους φόρους ακίνητης περιουσίας και έχει γελοία φόρο κληρονομιάς, αλλά στηρίζεται στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη ή για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να ακυρώσει το χρέος, και η Γερμανία θα είναι και πάλι υπεύθυνη πληρωμών.
Ο αυστριακός καγκελάριος Sebastian Kurz συμφώνησε.
Σε tweet του ανέφερε ότι «δεν καταλαβαίνω την πρόταση προϋπολογισμού που υπέβαλε η #Italy στο #Brussels.
Σίγουρα δεν θα πληρώσουμε για τις #debts και τις λαϊκιστικές προεκλογικές υποσχέσεις άλλων.
Τουλάχιστον από την κρίση του #Greece, είναι σαφές ότι η υπερχρέωση είναι επικίνδυνη.
Επιπλέον, οι κοινωνικά αδύναμοι και οι φτωχοί πληρώνουν το υψηλότερο τίμημα γι 'αυτή την πολιτική.
Έτσι, τερματίσαμε τελικά την πολιτική #debt στην Αυστρία και ανέφερα δημοσιονομικό πλεόνασμα στις Βρυξέλλες.
Ως εκ τούτου, αναμένουμε από την ιταλική κυβέρνηση να συμμορφωθεί με τους ισχύοντες κανόνες. Τα κριτήρια του Μάαστριχτ ισχύουν για όλους».
Ο Salvini προώθησε για πρώτη φορά την ιδέα ενός πανευρωπαϊκού δικτύου εθνικιστικών κομμάτων τον Ιούλιο του 2018, αφού το κόμμα του Lega σχημάτισε μια κυβέρνηση συνασπισμού με τον πρώην αντιπάλου του, την κίνηση πέντε αστέρων (M5S).
«Για να κερδίσω έπρεπε να ενώσουμε την Ιταλία, τώρα θα πρέπει να ενώσουμε την Ευρώπη.
Σκέφτομαι μια Ένωση της Lega για την Ευρώπη, συγκεντρώνοντας όλα τα ελεύθερα και κυρίαρχα κινήματα που θέλουν να υπερασπιστούν τον λαό και τα σύνορά τους».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης