Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Οι νέοι κανόνες για τα NPLs από την ΕΚΤ επέδρασαν σε τράπεζες έως -8% και ΧΑ -1,13% στις 622 μον. – H παρατεταμένη προεκλογική περίοδος πλήττει την αγορά

tags :
Οι νέοι κανόνες για τα NPLs από την ΕΚΤ επέδρασαν σε τράπεζες έως -8% και ΧΑ -1,13% στις 622 μον. – H παρατεταμένη προεκλογική περίοδος πλήττει την αγορά
Στο επίκεντρο οι τράπεζες απόρροια των νέων κανόνων για τα NPLs από την ΕΚΤ ενώ αρνητικά επιδρά και η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος.
(upd16)Ισχυρές απώλειες σημειώθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο με την Εθνική -7,41% και Alpha Bank -6,25% καθώς όλες οι τράπεζες υπό την εποπτεία της ΕΚT θα λάβουν μια ημερομηνία - στόχο μέχρι την οποία θα πρέπει να καλύψουν πλήρως τις προβλεψεις για τα NPLs.
Είναι ενδεικτικό ότι ενδοσυνεδριακά, οι απώλειες ήταν μεγαλύτερες, με την Εθνική να καταγράφει χαμηλό ημέρας -10,79% και την Alpha Bank με χαμηλό ημέρας -9,11%. 
Μικρότερες απώλειες κατέγραψαν οι υπόλοιπες τράπεζες με την Εurobank στο -1,92% και την Πειραιώς στο -3,55% ενώ ενδοσυνεδριακά κατέγραψε νέο ιστορικό χαμηλό στα 0,7150 ευρώ. 
Από την άλλη η Alpha Bank φαίνεται ότι εξετάζει το σενάριο να ακολουθήσει μια επιθετική μεν πολιτική ως προς τις προβλέψεις αλλά μέσω των εσόδων σε ετήσια βάση να μειώσει τα NPEs ώστε να μην πλήξει τα κεφάλαια, να μην ακολουθήσει εμπροσθοβαρή λύση στα NPEs. 
Από την άλλη, περιορίστηκαν και οι πιέσεις που δέχθηκαν νωρίτερα οι ιταλικές τράπεζες στο -4% ενώ ενδοσυνεδριακά κατέγραψαν ισχυρές απώλειες έως -8% καθώς δημοσίευμα ανέφερε ότι η ΕΚΤ έχει ζητήσει από τις ιταλικές τράπεζες να καλύψουν το σύνολο των NPLs τους σε διάστημα επταετίας  προκαλώντας την άμεση αντίδραση του αντιπροέδρου της ιταλικής κυβέρνησης Matteo Salvini, ο οποίος έκανε λόγο για επίθεση της ΕΚΤ στις ιταλικές τράπεζες λόγω πολιτικής σκοπιμότητας.
Επίσης η σημερινή κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων για το Brexit προκαλούν ανησυχία και αυξάνουν την επιφυλακτικότητα των επενδυτών με τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης να κρατούν στάση αναμονής με τον DΑΧ στην Γερμανία στο +0,25% και τον FTSE MIB στο Μιλάνο -0,10%.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 622 μονάδες με στήριξη την ζώνη των 600-615 μονάδων ενώ οι πολιτικές εξελίξεις μειώνουν τις πιθανότητες να διασπάσει την ζώνη των 640-650 μονάδων.  
Ενώ όλα συνηγορούν ότι η κυβέρνηση θα πάρει ψήφο εμπιστοσύνης από τον συνδυασμό βουλευτών τεσσάρων κομμάτων και εν συνεχεία με άλλη σύνθεση θα περάσει την συμφωνία των Πρεσπών η οικονομία θα επιβραδυνθεί απόρροια της προεκλογικής περιόδου.
Οι διεθνείς επενδυτές ήδη αρχίζουν να γίνονται πιο προσεκτικοί με τις αγορές με την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας οπότε σε μια παρατεταμένη προεκλογική Ελλάδα εύλογα θα αποστασιοποιηθούν ενώ στην περίπτωση πρόωρων εκλογών, η Morgan Stanley εκτιμά ότι θα μπορούσαν να θεωρηθούν από τις αγορές ως ένα νέο γεγονός ρίσκου αυξάνοντας τον κίνδυνο για την εφαρμογή των μέτρων πολιτικής βραχυπρόθεσμα.
Επίσης, εάν η προεκλογική περίοδος κρατήσει 9 μήνες που αποτελεί και το πιθανότερο σενάριο ο συστημικός κίνδυνος για την Ελλάδα αυξάνεται κατακόρυφα ενώ ο κίνδυνος να χαθεί το 2019 είναι  οικονομικά και επενδυτικά είναι πολύ μεγάλος
Ενώ η κυβέρνηση σχεδιάζει να φέρει προς έγκριση το Ιταλικό μοντέλο για τα κόκκινα δάνεια (τιτλοποίηση 20 δισεκ και εκδόσεις 6-7 δισεκ. ομολόγων με εγγύηση δημοσίου) και το κυπριακό μοντέλο (το δημόσιο θα εγγυάται μέρος της δόσης δανείου που από κόκκινο μετατρέπεται σε ενήμερο) και οι τράπεζες όπως η Eurobank υλοποιούν εμπροσθοβαρή προγράμματα εξυγίανσης…το 2019 θα είναι μια ακόμη θολή χρονιά για τις τράπεζες εν μέσω μιας προεκλογικής περιόδου.
Οι τράπεζες θα «καθίσουν» ήδη κάποιες τράπεζες δεν βιάζονται να παρουσιάσουν εμπροσθοβαρή πλάνα εξυγίανσης των κόκκινων δανείων τους καθώς θα περιμένουν την κυβέρνηση της ΝΔ και τον Μητσοτάκη να λύσει το τραπεζικό πρόβλημα.
Στις υπόλοιπες μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 επικράτησαν πτωτικές τάσεις στην πλειονότητα των τίτλων με χαμηλές συναλλαγές, την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι ΑΔΜΗΕ, Motor Oil, ΕΧΑΕ, ΟΤΕ, Viohalco ενώ με την μεγαλύτερη άνοδο έκλεισαν Sarantis, Μυτιληναίος και ο Ελλάκτωρας.
Αμετάβλητη έκλεισε η μετοχή της Ιntrakat με υψηλό ημέρας +5,11% ενώ σήμερα ολοκληρώθηκε και τυπικά η είσοδος του Δημήτρη Κούτρα στην εταιρεία με την αγορά του 20% του μετοχικού κεφαλαίου στην τιμή που είχε συμφωνηθεί, ήτοι 1,3125 ευρώ ανά μετοχή
Ειδικότερα, μέσω δύο πακέτων διακινήθηκαν 6,095 εκατ. μετοχές της Intrakat συνολικής αξίας 8 εκατ. ευρώ περίπου. 
Σημειώνεται ότι ο κ. Κούτρας μεταβίβασε προ ημερών το ποσοστό της τάξεως του 5,5% που διέθετε στην Ελλάκτωρ. 
Εν μέσω μιας παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου οι οίκοι αξιολόγησης και όσοι είχαν σχεδιάσει αναβάθμιση της ελληνικής θα καταστούν πιο εγκρατείς.
Αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας αναμένονται αλλά συντηρητικά που δεν θα μεταβάλλουν ουσιωδώς το ρίσκο χώρας (country risk).
Την αξιολόγηση της για την ελληνική οικονομία θα ανακοινώσει στις 18 Ιανουαρίου 2019 αργά το βράδυ η Standard and Poor’s.
Τα κλειδιά που θα οδηγήσουν σε αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, από Β+/Β που είναι σήμερα σύμφωνα με τον οίκο Standard & Poor's είναι η εφαρμογή στις μεταρρυθμίσεις για τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και η αντιμετώπιση του όγκου των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs).
Στα ομόλογα και στα σχέδια για έκδοση 5ετούς ομολόγου όπου θα συγκεντρωθούν 2 με 2,5 δισεκ. με επιτόκιο 3,7% από 4,95% του 5ετούς του Σαμαρά τον Απρίλιο του 2014…η αγορά θα το αποτιμήσει ως ένα αδιάφορο γεγονός καθώς είναι προφανές ότι εκδίδεται 5ετές επειδή δεν μπορεί να εκδοθεί 10ετές ομόλογο καθώς το επιτόκιο σήμερα θα ήταν στο 4,60%.
Οριακή βελτίωση καταγράφεται στην αγορά ομολόγων με το ελληνικό 10ετές στο 4,27% ενώ το ιταλικό 10ετές στο 2,86% διαμορφώνοντας το μεταξύ τους spread στις 141 μονάδες βάσης..

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση  

Ήπια ανοδικά ξεκίνησε το ελληνικό χρηματιστήριο με στηρίξεις από τις ξένες αγορές με τον Γενικό Δείκτη στο +0,21% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο +0,61%.
Στο πρώτο δεκάλεπτο καταγράφηκαν τα υψηλά της ημέρας με τον Γενικό Δείκτη στο +0,37% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο +1,40%.
Περί της 16:10 κορυφώθηκαν οι απώλειες στην Alpha Bank που έφτασαν -9,11% αλλά και της Εθνικής στο -10,79% και o Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -7,17% ενώ οι πιέσεις εκτός των τραπεζών επεκτάθηκαν και σε δεικτοβαρείς μετοχές όπως Motor Oil, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Coca Cola και ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας στο -2,03%.
Στις δημοπρασίες περιορίστηκαν οι αρχικές ισχυρές τραπεζικές πιέσεις ενώ αγοραστικές παρεμβάσεις σε μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 έκλεισαν τον Γενικό Δείκτη πάνω από τις 620 μονάδες.  
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -1,13% στις 622 μονάδες έχοντας υψηλό στις 632,22 μονάδες και χαμηλό στις 617,11 μονάδες
Μέτριος ήταν ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών ενώ επικεντρώθηκε στον τραπεζικό κλάδο και στις προσυμφωνημένες συναλλαγές.
Αναλυτικότερα η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 50,9 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 11 εκατ. σε πακέτα, ο όγκος 38 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων 27,8 εκατ. μετοχές διακινήθηκαν στις τράπεζες
Ειδικότερα, μέσω δύο πακέτων πέρασαν 6,095 εκατ. μετοχές της Intrakat συνολικής αξίας 8 εκατ. ευρώ περίπου ολοκληρώθηκε και τυπικά η είσοδος του Δημήτρη Κούτρα στην Intrakat.
Προσυμφωνημένη συναλλαγή αξίας 500 χιλ. ευρώ και όγκου 1 εκατ. τεμαχίων διακίνησε η Eurobank, o Mυτιληναίος 60 χιλ. τεμάχια αξίας 453 χιλ. ευρώ και η Motor Oil 100 χιλ. τεμάχια αξίας 2,08 εκατ. ευρώ.

Τα νέα της χρηματιστηριακής αγοράς

Σήμερα 15 Ιανουαρίου ξεκίνησε στην Βουλή η διήμερη διαδικασία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση ενώ είναι ξεκάθαρο ότι έχουν βρεθεί οι 151 βουλευτές χωρίς να αποκλείεται τελικώς να φθάσει ακόμη και στους 152 βουλευτές.
Οι ομιλίες Τσίπρα, Μητσοτάκη και των υπολοίπων πολιτικών αρχηγών ξεκίνησαν σήμερα το μεσημέρι ενώ η ψηφοφορία θα διεξαχθεί στις 16 Ιανουαρίου 2019.
Οι 151 βουλευτές έχουν βρεθεί αλλά αυτό δεν αποτελεί έκπληξη καθώς όπως αποδεικνύεται αυτό είχε προσχεδιαστεί εδώ και καιρό ενώ βουλευτές από τέσσερα κόμματα αθροίζονται για να δώσουν  την ψήφο εμπιστοσύνης
Η αντιπαράθεση Τσίπρα – Μητσοτάκη κυριάρχησε ενώ ο πρωθυπουργός δέχθηκε τα πυρά από σύσσωμη την αντιπολίτευση.
Οι τόνοι ήταν υψηλοί, με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να καταγγέλλει απειλές κατά βουλευτών για τη Συμφωνία των Πρεσπών, καταλογίζοντας ευθύνες στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη.
Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για κυβέρνηση - κουρελού, ενώ χαρακτήρισε «θλιβερή τη συναλλαγή Τσίπρα με τον Καμμένο και τους «πολιτικούς γυρολόγους»  βουλευτές που είναι πρόθυμοι να του δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης
Την τύχη του Brexit αλλά και τις μελλοντικές σχέσεις της Μ. Βρετανίας με την ΕΕ κρίνει η σημερινή ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων με τους Βρετανούς βουλευτές να καλούνται να ψηφίσουν υπέρ ή κατά της συμφωνίας, στην οποία κατέληξε η πρωθυπουργός Theresa May με τους Ευρωπαίους σχετικά με την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.
Η ψηφοφορία είναι προγραμματισμένη να αρχίσει στις 21:00 το βράδυ (ώρα Ελλάδας) και είναι εξόχως κρίσιμη δεδομένου ότι είναι προγραμματισμένο η Μ. Βρετανία να «αφήσει» την ΕΕ στις 29 Μαρτίου.
Το πιθανότερο είναι οι Βρετανοί βουλευτές να καταψηφίσουν, εξέλιξη που κατά την ίδια την May, θα οδηγήσει τη Μ. Βρετανία σε μια «αχαρτογράφητη» περιοχή.
Μάλιστα η May υποστηρίζει πως σε αυτήν την περίπτωση υπάρχει ο κίνδυνος είτε η Μ. Βρετανία να φύγει από την ΕΕ χωρίς συμφωνία, κάτι που μάλλον προμηνύει μια χαοτική κατάσταση είτε να μην φύγει καθόλου από την ΕΕ και να παραμείνει σε αυτήν.

Με κέρδη οι ασιατικές αγορές

Με κέρδη έκλεισαν οι ασιατικές αγορές
Ενδεικτικά ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με άνοδο +0,87%, ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα έκλεισε ανοδικά στο +1,36% στις 2.570,34 μονάδες και ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε με κέρδη +1,97% στις 26817 μονάδες

Με ήπιες ανοδικές τάσεις τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Με θετικά πρόσημα κινείται η πλειοψηφία στις ευρωπαϊκές αγορές.
Ειδικότερα ο δείκτης DAX στην Γερμανία καταγράφει άνοδο +0,25%, ο CAC στο Παρίσι στο +0,35%, ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται πτωτικά -0,10%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,32% και ο FTSE 100 με άνοδο +0,64%.
Στην Wall Street, o Dow κινείται ανοδικά στο +0,30%, ο S&P 500 κινείται με άνοδο +0,60%, ο Nasdaq καταγράφει κέρδη +1,17% ενώ το ETF GREC καταγράφει πτώση -1,93% ( 7,13 δολ. ).

Με απώλειες οι τράπεζες με μέτριες συναλλαγές – Στο αρνητικό επίκεντρο Εθνική και Alpha Bank 

Ισχυρές πιέσεις καταγράφηκαν στις τράπεζες με μέτρια συναλλακτική δραστηριότητα.
Τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν Εθνική και Alpha Bank και ακολούθησαν Πειραιώς και Εurobank 
Ο κλάδος χρηματιστηριακά παραμένει εγκλωβισμένος και δίκαια, κάτω από τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 και δεν θα ξεκολλήσει εύκολα από αυτό το σκηνικό απαξίωσης.
Η Εθνική έκλεισε στα 1,00 ευρώ με πτώση -7,41% με όγκο 8,6 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 915 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ
Ας σημειωθεί ότι το χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 27/11/2018 στα 0,93 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό σημειώθηκε στις 28/11/2018 στα 0,92 ευρω
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,05 ευρώ με πτώση -6,25% με όγκο 8,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,62 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 31/12/2018 στο 1,0160 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 0,7210 ευρώ με πτώση -3,55% με όγκο 1,7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 315 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 15/01/2019 στα 0,7210 ευρώ με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,7150 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,51 ευρώ με πτώση -1,92% με όγκο 9,1 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,11 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,3560 ευρώ με πτώση  -7,76% και κεφαλαιοποίηση 605 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1090 ευρώ με πτώση -3,02%, με όγκο 91 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 50 εκατ. ευρώ
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 12,4 ευρώ με άνοδο +0,81% και κεφαλαιοποίηση 247 εκατ. ευρώ

Με πτωτικές τάσεις οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές

Αρνητικά πρόσημα κατέγραψε η πλειονότητα στις  μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα περιορίζοντας στις δημοπρασίες τις αρχικές πιέσεις.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν ΑΔΜΗΕ, Motor Oil, ΕΧΑΕ, ΟΤΕ, Viohalco. 
Στον αντίποδα ανοδικά έκλεισαν Sarantis, Μυτιληναίος, Ελλάκτωρ, ΟΠΑΠ. 
H Coca Cola έκλεισε στα 28,30 ευρώ με πτώση -0,77% με την κεφαλαιοποίηση στα 10,52 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 10,77 ευρώ με πτώση -1,19% και αποτίμηση 5,28 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 1,33 ευρώ με πτώση -1,48% και αποτίμηση 309 εκατ. ευρώ.
Ο ΑΔΜΗΕ που ξεκίνησε η διαπραγμάτευση του στις 19/6 έκλεισε στα 1,50 ευρώ με πτώση -2,34% και κεφαλαιοποίηση 348 εκατ. ευρώ
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 8,00 ευρώ με άνοδο +1,01% και αποτίμηση 2,55 δισ. ευρώ
Ο Τιτάνας έκλεισε στα 20,50 ευρώ με πτώση -0,49% ενώ η κεφαλαιοποίηση διαμορφώθηκε στα 1,58 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 7,62 ευρώ με άνοδο +0,13% και κεφαλαιοποίηση 2,33 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 21,00 ευρώ με πτώση -2,33% και κεφαλαιοποίηση 2,33 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 7,70 ευρώ με άνοδο +2,67% και κεφαλαιοποίηση 1,10 δισ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 13,70 ευρώ με πτώση -0,72% και κεφαλαιοποίηση 1,86 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Grivalia έκλεισε στα 8,50 ευρώ με πτώση -1,05% και κεφαλαιοποίηση 861 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 3,9850 ευρώ με πτώση -0,13% και με την κεφαλαιοποίηση στα 206 εκατ. ευρώ.
Η MIG που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0679 ευρώ με άνοδο +0,44% με την κεφαλαιοποίηση 64 εκατ. ευρώ.

Οριακή βελτίωση στα ελληνικά ομόλογα το 10ετές στο 4,27%, και στην Ιταλία 2,86% με διαφορά spread 141 μ.β.

Οριακή βελτίωση καταγράφεται στα ελληνικά ομόλογα, με το 10ετές να βρίσκεται στην ζώνη του 4,27% και με το Ιταλικό 10ετές στο 2,86%.
Να σημειωθεί ότι προσεχώς ίσως και 22 Ιανουαρίου η Ελλάδα πραγματοποιήσει έκδοση 5ετούς με επιτόκιο 3,70%.
Παρά τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα δεν καταγράφεται επιδείνωση αλλά και τα περιθώρια βελτίωσης είναι ελάχιστα.
Η ιταλική κυβέρνηση μέχρι τώρα χειρίστηκε με ευέλικτο τρόπο την κόντρα με τις Βρυξέλλες και πέτυχε συμφωνία για δημοσιονομικό έλλειμμα το 2019 στο 2,04%.
Στις 19 Οκτωβρίου το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει έως το 3,78%.
Τα ελληνικά ομόλογα δεν ακολουθούν τις τάσεις στην Ιταλία με το spread να διαμορφώνεται στις 141 μονάδες βάσης.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας είχε φθάσει στις 74 μονάδες βάσης.  
Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τις τρέχουσες τιμές εάν το ελληνικό δημόσιο πραγματοποιούσε δημοπρασία 10ετών ομολόγων – προφανώς και οι πόρτες των αγορών έχουν κλείσει - θα είχε απόδοση 4,7% ενώ η Κύπρος πέτυχε απόδοση στο 10ετές στο 2,40%.

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το 2ετές ομόλογο – πρώην 5ετές - λήξης 2019 εκδόθηκε στις 99,13 μονάδες βάσης το 2014 και σήμερα βρίσκεται στις 100,96 μονάδες βάσης σε μέσες τιμές ή μέση απόδοση 0,75%...
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 104,-4 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 3,13% με απόδοση αγοράς 3,15% και απόδοση πώλησης 3,1%.
Θυμίζουμε ότι το 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 100,95 μονάδες βάσης και απόδοση 3,23%
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 96,70 μονάδες βάσης και απόδοση 3,99% απέχει από το ιστορικό χαμηλό στο 3,31%
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 96,15 μονάδες βάσης και απόδοση 4,26% με απόδοση αγοράς 4,27% και απόδοση πώλησης 4,25%.
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 91,42 μονάδες βάσης και απόδοση 4,73%
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 88,40 μονάδες βάσης και απόδοση 4,98%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 88,20 μονάδες βάσης και απόδοση 5,06%.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 406 μονάδες βάσης από 409 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 386 μονάδες βάσης από 375 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 4,04% ή 404 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Οριακή βελτίωση και στα Ιταλικά ομόλογα το 10ετές 2,86%

Οριακή βελτίωση καταγράφεται σήμερα στα ομόλογα της Ιταλίας, με το 10ετές να βρίσκεται στο 2,86%.   
Να σημειωθεί ότι στις 19 Οκτωβρίου είχε φθάσει έως το 3,78%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 15/1/2019 στο 0,21% με υψηλό 1,5 έτους 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 11 Ιουλίου του 2016 στο -0,1950%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση 0,83% με το ιστορικό χαμηλό 0,82% σημειώθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου του 2016.  
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 1,66% με το ιστορικό χαμηλό στο 1,60% που  σημειώθηκε στις 18 Απριλίου 2018.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 1,39% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,87% που σημειώθηκε στις 3 Οκτωβρίου του 2016.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης Δεκεμβρίου 2028 έχει απόδοση 2,86% με χαμηλό 2,82% και με ιστορικό χαμηλό 1,042% στις 11 Αυγούστου του 2016.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40%.  

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης