Τελευταία Νέα
Οικονομία

Πόσο φθηνότερο θα είναι πραγματικά το νέο ομόλογο Τσίπρα σε σχέση με αυτό του Σαμαρά;

tags :
Πόσο φθηνότερο θα είναι πραγματικά το νέο ομόλογο Τσίπρα σε σχέση με αυτό του Σαμαρά;
Η κυβέρνηση προσπαθεί να δανειστεί με ένα επιτόκιο 3,70% δηλαδή περίπου 1% λιγότερο σε σχέση με το ομόλογο που εκδόθηκε επί κυβερνήσεως Σαμαρά
Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό με τις πρόωρές εκλογές να είναι προ των πυλών η κυβέρνηση στη όλο και πιο εντεινόμενη εκλογολογία φαίνεται να βάζει στην φαρέτρα των όπλων της ακόμα και την έξοδο της χώρας στις διεθνείς κεφαλαιαγορές.
Πάντως σύμφωνα με αναλυτές όπως αναφέρει και το Bloomberg οι πρόωρες εκλογές είναι ένα θετικό μήνυμα για τις αγορές.

Όσο γρηγορότερα γίνουν οι εκλογές τόσο οι αγορές θα επηρεαστούν και λιγότερο.
Μην ξεχνάμε ,οι αγορές μισούν την αβεβαιότητα.
Ένα από τα σενάρια που επεξεργάζεται η κυβέρνηση , είναι η Ελλάδα τελικά να βγει στις αγορές με μια πενταετής έκδοση η οποία θα έχει σαν στόχο να επιτύχει επιτόκιο της τάξεως του 3,70%.
Εννοείται ότι εάν τελικά η κυβέρνηση προχωρήσει σε αυτή την έκδοση και μάλιστα επιτύχει και το επιτόκιο στόχο η εν λόγω έκδοση θα αποτελέσει ναυαρχίδα για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ενάντια στην αντιπολίτευση.
Με άλλα λόγια θα χρησιμοποιηθεί για επικοινωνιακούς λόγους κάνοντας τη σύγκριση πως η κυβέρνηση Σαμαρά άντλησε κεφάλαια με απόδοση 4,95%(είχε κουπόνι 4,75% αλλά η έκδοση ήταν υπό το άρτιο άρα η συνολική του απόδοση ήταν 4,95%).
Οπότε εννοείται ότι η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει αυτή τη σύγκριση και ο ισχυρισμός της θα είναι πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να αντλήσει φθηνότερα κεφάλαια μάλιστα κεφάλαια κατά πολύ χαμηλότερο κατά 100 μονάδες βάσης η αλλιώς φθηνότερα κατά 1%.

Είναι όμως αυτή η σύγκριση πραγματική;

Επί κυβερνήσεως Σαμαρά αντλήθηκαν περί τα 4 δις ευρώ με επιτόκιο 4,75% όταν την περίοδο εκείνη το 5ετες γερμανικό ομόλογο ήταν της τάξεως του 0,5% αυτό σημαίνει πως το spread του πενταετούς ελληνικού ομολόγου τότε ήταν περίπου 420 μονάδες βάσης.
Από το 2014 όμως τα πράγματα άλλαξαν στην αγορά χρήματος αφού η ΕΚΤ ακολούθησε μια χαλαρή δημοσιονομική πολιτική εφαρμόζοντας το QE (πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης), με αποτέλεσμα να διοχετεύσει στην αγορά φθηνό χρήμα.
Αποτέλεσμα της όλης δημοσιονομικής πολιτικής, η Γερμανία πλέον να δανείζεται σήμερα στην πενταετία στο -0,33%.
Αυτό σημαίνει πως η Γερμανία κατάφερε να μειώσει το δανεισμό της κοντά στις 90 μονάδες βάσης η αλλιώς να δανείζεται κατά 0,90% λιγότερο.
Η Ελλάδα αποκλείστηκε από το συγκεκριμένο πρόγραμμα λόγω διακοπής του δευτέρου μνημονίου το 2015, έτσι έχασε την ευκαιρία να μειώσει το κόστος δανεισμού της να εκμεταλλευομένη τη χαλαρή δημοσιονομική πολιτική της ΕΚΤ.
Εάν τώρα το σενάριο βγει αληθινό και η κυβέρνηση βγει τώρα στις και πετύχει το επιτόκιο του 3,70% θα πρέπει να δούμε ποιο θα είναι το σημερινό spread.
Tο επιτόκιο του γερμανικού πενταετούς ομολόγου είναι στο -0,33% που αυτό σημαίνει πως το spread ανάμεσα στην εκτιμωμένη απόδοση της νέας έκδοσης και του γερμανικού ομολόγου θα είναι στις 404 μονάδες βάσης.
Δηλαδή μιλάμε πως η μείωση των spreads από την εποχή Σαμαρά (420 μονάδες βάσης) μέχρι και σήμερα ήταν της τάξεως των 16 μονάδες.
Με άλλα λόγια θα πετύχει ένα φθηνότερο δανεισμό κατά 0,16% με τους όρους της αγοράς.
 Με άλλα λόγια μετά από τέσσερα χρόνια που περιλάμβαναν ένα τρίτο μνημόνιο ,εξόντωση της οικονομίας και capital controls τα οποία εξακολουθούν να κρέμονται ως δαμόκλειος σπάθη πάνω από τις τράπεζες και την οικονομία υπονομεύοντας την εμπιστοσύνη καταθετών και επενδυτών, η κυβέρνηση θέλει να μας πείσει ότι η χώρα έχει επιστρέψει στην κανονικότητα όταν θα βγει να δανειστεί πραγματικά μόνο το πολύ κατά 0,16% λιγότερο;

Αθανασία Ακρίβου
akribouathanasia@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης