Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ING: Τα 6 σενάρια για τη στερλίνα, ενόψει του αδιεξόδου στην διαδικασία του Brexit

tags :
ING: Τα 6 σενάρια για τη στερλίνα, ενόψει του αδιεξόδου στην διαδικασία του Brexit
Το βασικό σενάριο για την ING είναι ότι «δεν θα υπάρξει συμφωνία» για το Brexit και ότι θα υπάρξει κάποια μορφή παράτασης έως το τέλος του έτους
Η υποτιμημένη στερλίνα εξακολουθεί να έχει μια "ανώμαλη" πορεία πριν από την ενδεχόμενη ανάκαμψη της, διαπιστώνει η ING, η οποία εξετάζει διάφορα σενάρια για το Brexit και την πιθανή αντίδραση της στερλίνας.
Όπως αναφέρει υπάρχουν πλέον πιθανότητες μεγαλύτερες του 60% επέκτασης της περιόδου διαπραγμάτευσης για την ενεργοποίηση του άρθρου 50 για την απόσυρση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αλλά προσέξτε ... δεν είναι κάθε σενάριο θετικό για τη στερλίνα, αφού είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν γενικές εκλογές.
Το πιο θετικό αποτέλεσμα για τη στερλίνα είναι το δεύτερο δημοψήφισμα, το οποίο πιθανόν να φέρει την ισοτιμία με το ευρώ στο 0,85 ή χαμηλότερα.
Η ING εξακολουθεί να αναμένει μια φιλική προς την αγορά λύση μέχρι το τέλος του έτους, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει τη στερλίνα σε ισχυρότερα επίπεδα (GBP / USD στα 1,40).
Ενώ η στερλίνα είναι εξαιρετικά φθηνή (το φθηνότερο νόμισμα στο χώρο G10), το χάσμα αποτίμησης είναι απίθανο να κλείσει πλήρως καθώς η ζημία στην οικονομία έχει ήδη γίνει.
Προς το παρόν, η έλλειψη βραχυπρόθεσμου ασφαλίστρου κινδύνου και η δυνητική απογοήτευση, αν το άρθρο 50 δεν παραταθεί αμέσως, μπορεί να μεταφραστεί σε ασθενέστερη στερλίνα αυτή την εβδομάδα

Σχήμα 1: Έξι σενάρια για τη στερλίνα
 

Η πρωθυπουργός θα επεκτείνει αμέσως το άρθρο 50;
Οχι απαραίτητα.
Οι αναφορές του Τύπου ότι η διετής διαπραγματευτική περίοδος θα μπορούσε να παραταθεί άρχισε να κυκλοφορεί την περασμένη Παρασκευή (σε συνδυασμό με την ελπίδα της αγοράς ότι ένα δεύτερο δημοψήφισμα θα μπορούσε να είναι σε εξέλιξη), δίνοντας στη στερλίνα μια μικρή ώθηση.
Όμως, ενώ πιστεύουμε ότι είναι πλέον πιθανό η κυβέρνηση να αναγκαστεί να πιέσει για επέκταση του άρθρου 50, φαίνεται απίθανο ότι η πρωθυπουργός θα πάρει αμέσως αυτή την απόφαση.
Αντίθετα, η ING πιστεύει ότι το «Σχέδιο Β» ενδέχεται να συνεπάγεται την αναζήτηση περαιτέρω νομικών παραχωρήσεων ή διαβεβαιώσεων σχετικά με τα ιρλανδικά σύνορα, αν και δεν είναι ξεκάθαρο ότι οι Βρυξέλλες θα είναι διατεθειμένες να τους προσφέρουν.
Ο αριθμός των μελών του κοινοβουλίου που καταψήφισαν τη συμφωνία για το Brexit είναι πιθανόν να θεωρηθεί ως δοκιμασία για το πόσο δύσκολο θα είναι για την Theresa May να πάρει μια αναθεωρημένη συμφωνία μέσω του κοινοβουλίου σε μια δεύτερη προσπάθεια.
Ένας αριθμός πάνω από 100 βουλευτών θα έθετε ένα εξαιρετικά υψηλό στάνταρ για να πάρει μια τροποποιημένη έκδοση της συμφωνίας που εγκρίθηκε στις προηγούμενες εβδομάδες.

Όποιος και αν είναι ο αριθμός, μπορούμε να δούμε τις ελπίδες της αγοράς για μια άμεση επέκταση του άρθρου 50 να αρχίσει να φθήνει, βοηθώντας την πορεία της ισοτιμίας με το ευρώ προς το επίπεδο του 0,90.
Αυτό είναι ιδιαίτερα πιθανό δεδομένου ότι τα μοντέλα υποδηλώνουν ότι επί του παρόντος δεν υπάρχει βραχυπρόθεσμο ασφάλιστρο κινδύνου για τη στερλίνα σε σύγκριση με ένα πριμ κινδύνου 3-4% από το περασμένο φθινόπωρο.
Το παρακάτω διάγραμμα 2 δείχνει ότι η ισοτιμία ευρώ / στερλίνας διαπραγματεύεται σε μεγάλο βαθμό με τη βραχυπρόθεσμη εύλογη αξία της, δείχνοντας κάποιο εφησυχασμό πριν από τα γεγονότα αυτής της εβδομάδας.

Σχήμα 2: Σχεδόν κανένα βραχυπρόθεσμο ασφάλιστρο κινδύνου στη στερλίνα


Μια ψήφος μη εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση;

Υπάρχει η πιθανότητα το Εργατικό Κόμμα της αντιπολίτευσης να υποβάλει πρόταση μομφής στην κυβέρνηση μετά την ήττα.
Αυτό θα μπορούσε ενδεχομένως να συμβεί την Τετάρτη αν η συμφωνία της κυβέρνησης δεν περάσει.
Εάν υποβληθεί πρόταση μομφής τότε είναι απίθανο να είναι θετική για την στερλίνα.
Εάν μια ψήφος μομφής οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές (κάτι που δεν είναι εγγυημένο, αυτό θα απαιτούσε αναπόφευκτα παράταση του άρθρου 50.
Κατά την άποψη της ING, οι εκλογές θα είναι κακή επιλογή για τη στερλίνα, καθώς θα έφερνε μεγαλύτερη αβεβαιότητα σχετικά με τη πορεία του Brexit.
Η αγορά είναι απίθανο να αντιδράσει καλά στον δυνητικό συνδυασμό της α) αδιάλειπτης αβεβαιότητας του Brexit και β) του αντιληπτού κινδύνου μιας κυβέρνησης υπό την ηγεσία του Εργατικού Κόμματος.
Ως αποτέλεσμα, η στερλίνα θα εξασθενίσει με το ευρώ να κινείται προς το επίπεδο 0,95.

Ποια η στάση των βουλευτών

Εάν η συμφωνία της απορριφθεί, η Theresa May θα έχει τρεις ημέρες για να επιστρέψει στο Κοινοβούλιο με ένα νέο σχέδιο.
Όπως προαναφέρθηκε, αυτό είναι πιθανό να περιλαμβάνει κάποια μορφή προσπάθειας επαναδιαπραγμάτευσης για τα ιρλανδικά σύνορα.
Ωστόσο, σε αυτό το σημείο αναμένεται ότι οι βουλευτές θα μπορούν επίσης να καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις για τα επόμενα βήματα (υπό μορφή τροπολογιών).
Αυτά δεν θα είναι νομικά δεσμευτικά για την κυβέρνηση, αλλά θα μπορούσε να σημάνει τελικά να ανακαλύψουμε εάν υπάρχει πλειοψηφία για οποιαδήποτε εναλλακτική στρατηγική Brexit, που σημαίνει ότι θα ήταν μια σημαντκή πολιτική στιγμή.
Από όλες τις πιθανές επιλογές, δύο ξεχωρίζουν: ένα δεύτερο δημοψήφισμα ή ένα αίτημα για διαπραγμάτευση μιας ηπιότερης στάσης για το Brexit (π.χ. «Νορβηγία Plus» ή μόνιμης τελωνειακής ένωσης).
Κανείς δεν ξέρει πραγματικά εάν αρκετοί βουλευτές θα είναι προετοιμασμένοι να ακολουθήσουν κάποια από αυτές τις στρατηγικές.
Αλλά αν το έπρατταν, και οι δύο επιλογές θα απαιτούσαν σίγουρα την επέκταση του άρθρου 50.
Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ πρέπει να εγκρίνουν ομόφωνα μια παράταση και ότι είναι σαφές ότι αυτό θα απαιτούσε χρόνο.
Ωστόσο, αν υποτεθεί ότι η ΕΕ θα είναι ανοικτή σε μια επέκταση του άρθρου 50 για ένα δεύτερο δημοψήφισμα ή μια ουσιαστική επαναδιαπραγμάτευση, τότε η ING πιστεύει ότι και τα δύο αυτά σενάρια θα μπορούσαν να είναι τεράστια.

Δεύτερο δημοψήφισμα

Κατά την άποψη της ΝΓ, αυτό θα ήταν το πιο θετικό αποτέλεσμα για τη στερλίνα, με την ισοτιμία ευρώ/στερλίνας πιθανότατα να υποχωρεί κάτω από το 0,85, καθώς θα φανεί η πιθανότητα να παραμείνει στην ΕΕ.
Δεδομένου ότι μια «συμφωνία» δεν μπορεί να καταλήξει ως μία από τις επιλογές του δημοψηφίσματος, η αρχική ισχύς της στερλίνας θα περιοριζόταν.
Με αυτό το πνεύμα, όταν ληφθεί απόφαση για την έναρξη δημοψηφίσματος, η στερλίνα θα αντιδράσει και στις δύο ψηφοφορίες καθώς και στην τελική απόφαση για το ερώτημα που θα τεθεί.
Η ανοδική τάση της στερλίνας θα ήταν σαφώς υψηλότερη όταν πρόκειται για μια επιλογή μεταξύ της May και των υποστηρικτών του Remain.
Στο σενάριο μιας διαφορετικής συμφωνίας (π.χ. «Νορβηγία Plus» ή μόνιμη τελωνειακή ένωση) υπάρχουν δύο λόγοι για τους οποίους αυτό ίσως να μην είναι θετικό για τη στερλίνα.
Πρώτον, ακόμη και αν η πρωθυπουργός καταφέρει να διαπραγματευτεί μια νέα συμφωνία (όχι δεδομένη), δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι θα εγκριθεί από το Κοινοβούλιο.
Δεύτερον, το πιο θετικό αποτέλεσμα για τη στερλίνα - το Ηνωμένο Βασίλειο που μένει στην ΕΕ - δεν θα ήταν στα χαρτιά.

Πάντως, το βασικό σενάριο για την ING είναι ότι «δεν θα υπάρξει συμφωνία» και ότι θα υπάρξει κάποια μορφή παράτασης έως το τέλος του έτους (είτε μια επαναδιαπραγμάτευση είτε με ένα δεύτερο δημοψήφισμα - και τα δύο προϋποθέτουν μια επέκταση του άρθρου 50).
Αυτό το σενάριο είναι εποικοδομητικό ως προς τη στερλίνα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης