Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Στην ουρά για την εθελούσια οι εργαζόμενοι στους ΑΗΣ Μεγαλόπολης και Μελίτης

tags :
Στην ουρά για την εθελούσια οι εργαζόμενοι στους ΑΗΣ Μεγαλόπολης και Μελίτης
Πέρα από τις αποχωρήσεις, το προσωπικό αναμένεται να περιορισθεί περαιτέρω μέσω της μετακίνησης εργαζομένων σε ΔΕΗ και ΔΕΔΔΗΕ
Ισχυρό «ρεύμα» αποχωρήσεων καταγράφεται στις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ στη Μελίτη Φλώρινας και τη Μεγαλόπολη, μέσω του προγράμματος εθελούσιας εξόδου που «τρέχουν» οι δύο θυγατρικές της ΔΕΗ μαζί με τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού.
Έτσι, σε συνδυασμό με τις εθελούσιες μετακινήσεις, εκτιμάται πως θα μειωθούν κατά 50% οι εναπομείναντες εργαζόμενοι στα δύο εργοστάσια της Μεγαλόπολης, όπου εντοπιζόταν κυρίως το πρόβλημα υπεράριθμου προσωπικού.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες του World Energy News, μέσω της εθελούσιας εξόδου έχει «κλειδώσει» η αποχώρηση 273 ατόμων από τους δύο ατμοηλεκτρικούς σταθμούς (ΑΗΣ).
Από αυτούς, οι 244 αποχωρήσεις αφορούν τον ΑΗΣ Μεγαλόπολης και οι 29 από τη Μελίτη.
Μάλιστα, το νούμερο αυτό έρχεται να προστεθεί στις συνταξιοδοτήσεις του τελευταίου εξαμήνου, οι οποίες έφτασαν τις 75 στη Μεγαλόπολη και τις 12 στη Μελίτη.
Έτσι, συνολικά τους τελευταίους έξι μήνες, οι εργαζόμενοι στα προς πώληση εργοστάσια μειώθηκαν συνολικά κατά 360 άτομα, 319 από τη Μεγαλόπολη και 41 στη Μελίτη.
Παράλληλα, το προσωπικό αναμένεται να περιορισθεί περαιτέρω μέσα από το πρόγραμμα εθελούσιας μετακίνησης στη ΔΕΗ και τον ΔΕΔΔΗΕ.
Πιο συγκεκριμένα, προβλέπεται επιπλέον 200 - 300 άτομα από τους δύο ΑΗΣ να «περάσουν» στη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού και τη θυγατρική της, περιορίζοντας έτσι ακόμη περισσότερο τον αριθμό των εργαζομένων.
Όπως είναι φυσικό, οι περισσότερες μετακινήσεις θα γίνουν από τη Μεγαλόπολη, ώστε τελικά να ελαττωθούν στο μισό τα άτομα που απασχολεί.

Ικανοποίηση αιτημάτων

Υπενθυμίζεται πως η μείωση του προσωπικού - και επομένως του μισθολογικού κόστους - αποτελεί ένα από τα βασικότερα μέτρα που έχουν προβλεφθεί για να βελτιωθούν τα οικονομικά μεγέθη του προς πώληση λιγνιτικού χαρτοφυλακίου και έτσι να καταστεί ελκυστικότερο.
Μάλιστα, σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει, υποψήφιοι επενδυτές ζητούσαν τη μείωσή τους έως και στο 50%, εκτιμώντας πως οι μονάδες μπορούν να λειτουργήσουν με αρκετά μικρότερο αριθμό εργαζομένων, ο οποίος αυτή τη στιγμή φτάνει περί τους 1.240 και στους δύο Ατμοηλεκτρικούς Σταθμούς.
Ένα ακόμη κίνητρο προς τους υποψήφιους επενδυτές προήλθε από την πρόσφατη συμφωνία στις Βρυξέλλες που επιτρέπει την κρατική οικονομική στήριξη των υφιστάμενων λιγνιτικών μονάδων έως τον Ιούλιο του 2025, για την εξασφάλιση επάρκειας ισχύος, ανοίγει τον δρόμο για την αποζημίωση των λιγνιτικών εργοστασίων περίπου για μία εξαετία, με τη συμμετοχή στους διαγωνισμούς του Μόνιμου Μηχανισμού που έχει ήδη προκοινοποιήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην Κομισιόν.
Επιπλέον, ήδη έχει καταργηθεί το τέλος λιγνίτη, το οποίο επιβάρυνε τη λιγνιτική ηλεκτροπαραγωγή με μία χρέωση 2 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh).
Στον αντίποδα, ο διαγωνισμός γίνεται στη «σκιά» όχι μόνο των υψηλών δικαιωμάτων CO2, αλλά και των εκτιμήσεων πως οι τιμές των δικαιωμάτων θα συνεχίσουν να αυξάνονται τα επόμενα χρόνια ή, στην καλύτερη περίπτωση, πως δεν πρόκειται να αποκλιμακωθούν από τα σημερινά επίπεδα, τα οποία είναι σχεδόν τριπλάσια από το 2017.
Παράλληλα, στο SPA δεν συμπεριλήφθηκε τελικά οποιοσδήποτε μηχανισμός αντιστάθμισης ρίσκου, όπως η πρόταση της ΔΕΗ για συμμετοχή της με ποσοστό 50% σε τυχόν ζημιές των μονάδων κατά τη πρώτη διετία μετά την πώληση.

Πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης