Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ήπια άνοδος 0,2% για τον χρυσό λόγω δολαρίου - Στα 1.291,30 δολ. ανά ουγγιά

tags :
Ήπια άνοδος 0,2% για τον χρυσό λόγω δολαρίου - Στα 1.291,30 δολ. ανά ουγγιά
Η τιμή του συμβολαίου του χρυσού παραδόσεως Φεβρουαρίου έκλεισε με άνοδο 0,2% ή 1,80 δολ. στα 1.291,30 δολ. ανά ουγγιά
Με ήπια κέρδη έκλεισε σήμερα (11/1/2019) ο χρυσός, δεχόμενος ώθηση από την ελαφριά αποδυνάμωση του δολαρίου, ενώ οι ανησυχίες για μια επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας έστρεψαν τους επενδυτές στην ασφάλεια του πολύτιμου μετάλλου.
Ειδικότερα, στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα έδειξαν πως οι εξαγωγές της Κίνας κατέγραψαν απροσδόκητη πτώση 4,4% τον Δεκέμβριο του 2017 σε ετήσια βάση, την ίδια στιγμή που οι εισαγωγές κατέγραψαν τη μεγαλύτερη πτώση από τον Ιούλιο του 2016, υποχωρώντας κατά 7,6%.
Οι εξαγωγές της Κίνας προς τις ΗΠΑ υποχώρησαν κατά 3,5%, ενώ οι εισαγωγές από τις ΗΠΑ κατέγραψαν βουτιά 35,8%.
Έτσι, το -πολιτικά ευαίσθητο- εμπορικό πλεόνασμα του Πεκίνου με την Ουάσιγκτον αυξήθηκε κατά +17% σε ετήσια βάση, στα 323,32 δισ. δολ. για το 2018 -στο υψηλότερο επίπεδο από το 2006.
Ωστόσο, το συνολικό εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας με τον υπόλοιπο κόσμο ήταν το χαμηλότερο που έχει σημειωθεί από το 2013.
Τα «βλέμματα» των επενδυτών είναι στραμμένα και σε ενδείξεις για τη νομισματική πολιτική που θα ακολουθήσει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed) το 2019.
Οι επενδυτές αναμένουν αργότερα εντός της εβδομάδας τα στοιχεία που αφορούν τις τιμές παραγωγού στις ΗΠΑ, τα οποία εάν δείξουν περαιτέρω υποχώρηση των πληθωριστικών πιέσεων θα ενισχύσουν την πιθανότητα καθυστέρησης στη διαδικασία αύξησης των επιτοκίων της Fed, σύμφωνα με αναλυτές.
Σημειώνεται ότι νωρίτερα εντός του μήνα, ο πρόεδρος της Federal Reserve, Jerome Powell, δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα είναι πρόθυμη να περιορίσει τη σύσφιγξη νομισματικής πολιτικής το 2019, εάν κριθεί απαραίτητο.
Η τιμή του συμβολαίου του χρυσού παραδόσεως Φεβρουαρίου έκλεισε σήμερα με άνοδο 0,2% ή 1,80 δολ. στα 1.291,30 δολ. ανά ουγγιά.
Την ίδια ώρα, ο δείκτης δολαρίου -που παρακολουθεί το αμερικανικό νόμισμα έναντι ενός καλαθιού έξι σημαντικών νομισμάτων- υποχωρούσε κατά 0,1% στις 95,6 μονάδες.
Το ευρώ ενισχυόταν οριακά έναντι του αμερικανικού νομίσματος, στο 1,147 δολ., ενώ η στερλίνα σημείωνε άνοδο 0,3%, στο 1,288 δολ., εν όψει της αυριανής κρίσιμης ψηφοφορίας στο βρετανικό κοινοβούλιο για τη συμφωνία του Brexit.
Σημειώνεται ότι η πτώση του δολαρίου τείνει να προσφέρει ώθηση στα εμπορεύματα που συνδέονται με το νόμισμα, όπως ο χρυσός, καθώς καθιστά φθηνότερη την αγορά τους από κατόχους άλλων νομισμάτων.
Υπενθυμίζεται ότι στο σύνολο της περασμένης εβδομάδας, ο χρυσός σημείωσε μικρή άνοδο 0,3%.
Εν τω μεταξύ, πιέσεις στο δολάριο ασκεί και το κυβερνητικό shutdown στις ΗΠΑ, που συνεχίζεται για 24η συνεχόμενη ημέρα, έχοντας καταστεί το ιστορικά μακροβιότερο.
Οι Δημοκρατικοί απορρίπτουν την απαίτηση του Donald Trump για κονδύλι 5,7 δισ. δολ. για την ανέγερση του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό, με τον Αμερικανό πρόεδρο να δείχνει ανυποχώρητος.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης