Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Morgan Stanley: Αποκωδικοποιώντας τις κινήσεις της Fed - Τί να προσέξουν οι επενδυτές

tags :
Morgan Stanley: Αποκωδικοποιώντας τις κινήσεις της Fed - Τί να προσέξουν οι επενδυτές
Morgan Stanley: Αποκωδικοποιώντας τις κινήσεις της Fed - Τί να προσέξουν οι επενδυτές το 2019
Το 2018 προκάλεσε κάθε είδους αναταραχή στους επενδυτές, τίποτα δεν λειτούργησε σωστά και σχεδόν κάθε περιουσιακό στοιχείο κατέγραψε απώλειες όπως αναφέρει σε report της η Morgan Stanley.
Έτσι, η αρχή του 2019 ήταν μια μεγάλη ανακούφιση για τις αγορές.
Οι μετοχές έχουν σημειώσει άνοδο, τα spreads έχουν υποχωρήσει και ο δείκτης φόβου VIX έχει καταγράψει πτώση σχεδόν 10 μονάδες.
Η σκέψη για το πόσο μπορεί να διαρκέσει αυτός ο καλύτερος τόνος στις αγορές  πρέπει να αναρωτηθεί κάποιος τι βρίσκεται πίσω από αυτό τονίζει η Morgan Stanley.
Όπως αναφέρει η Morgan Stanley οι αποτιμήσεις μειώθηκαν σημαντικά στα τέλη Δεκεμβρίου 2018, με τα υψηλά spreads των αμερικανικών αποδόσεων να διευρύνουν τη βασική υπόθεση του 2019, ο δείκτης S&P 500 έπεσε σο σενάριο του 2019 που έκανε λόγο ότι εισερχόταν σε «bear market» και οι παγκόσμιες μετοχές διαπραγματεύονται κάτω από 13 φορές τα κέρδη τους.
Σύμφωνα με την Morgan Stanley ο τόνος της Fed –όσον αφορά τις αυξήσεις των επιτοκίων- έχει «μαλακώσει» πρώτα με τις παρατηρήσεις του προέδρου της Fed J. Powell στις 4 Ιανουαρίου και αργότερα στα πρακτικά του FOMC.
Οι αγορές αντέδρασαν θετικά σε αυτό.
Σύμφωνα με την Morgan Stanley εάν οι επενδυτές υπολογίζουν στην Fed για να κάνει την αγορά πιο «ευτυχισμένη» και να πυροδοτηθεί ένα βιώσιμο ράλι, πρέπει να απαντηθούν τρία ερωτήματα:

-Μπορεί η Fed να παραμείνει σε αυτό τη «dovish» θέση όσον αφορά τις αυξήσεις των επιτοκίων λαμβάνοντας υπόψη τα νέα  δεδομένα;
-Μπορεί η Fed να υπερβεί (ή ακόμα και να ανταποκριθεί) στις προσδοκίες της αγοράς;
-Θα προσαρμόσει επίσης η Fed το ισολογισμό της;

Είναι ένας δύσκολος συνδυασμός.
Πρώτον, ενώ η ανάπτυξη στις ΗΠΑ επιβραδύνεται, εντούτοις παραμένει πάνω από τη δυναμική της τονίζει η Morgan Stanley.
Η αύξηση του ΑΕΠ στο δ΄τρίμηνο του 2018 ανήλθε στο 3,6%, ο βασικός δείκτης τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ) είναι 2,2% και ο ηπιότερος τόνος (της Fed) για την πορεία αύξηση των επιτοκίων διευκολύνει και πάλι τις οικονομικές συνθήκες.
Η Fed μπορεί ασφαλώς να αλλάξει τη στρατηγική της (όσον αφορά τις αυξήσεις των επιτοκίων), αλλά αυτό μπορεί να προκαλέσει κάποια βραχυπρόθεσμη δυσφορία.
Δεύτερον, με τις αγορές να εκτιμούν ότι δεν θα υπάρξουν αυξήσεις επιτοκίων το 2019 (και μειώσεις επιτοκίων το 2020), οποιαδήποτε ενέργεια της Fed θα αποτελέσει έκπληξη.
 Λαμβάνοντας υπόψη αυτό και άλλες θεμελιώδεις προκλήσεις, η Morgan Stanley θεωρεί ότι είναι πολύ νωρίς για να θεωρήσει ότι θα υπάρξει ένα μεγαλύτερο και πιο σταθερό ράλι στις μετοχές, καθώς πολλές αγορές έχουν ήδη καταγράψει αρκετά σημαντικά κέρδη τις τελευταίες τρεις εβδομάδες.
«Μια πιο ουσιαστική αλλαγή από την πλευρά της Fed όσον αφορά τον ισολογισμό της ή η Κίνα να κάνει αλλαγές στη δημοσιονομική της πολιτική θα μας οδηγήσει να επανεξετάσουμε αυτή την άποψη» αναφέρει η Morgan Stanley.



Το 2019 η εκτιμά ότι το δολάριο θα εξασθενίσει, οι μετοχές του υπόλοιπου κόσμου και οι πιστωτικές αγορές των αναδυόμενων αγορών θα ξεπεράσουν τις αντίστοιχες των ΗΠΑ και η αξία τους θα κερδίσει την ανάπτυξη.
Όλα θεωρούνται γενικά στρατηγικές «υψηλότερου β», οι οποίες θα έπρεπε να έχουν υποβαθμιστεί καθώς οι αγορές αποδυναμώθηκαν τον Δεκέμβριο του 2018.
Δεν το έκαναν, και έκτοτε έμειναν σε αυτή την απόδοση καθώς οι αγορές ανέκτησαν μέρος από το χαμένο έδαφος.
Μια τελευταία λέξη για την Fed.
Η Morgan Stanley τονίζει ότι υπάρχει μια σημαντική αποσύνδεση μεταξύ της τιμολόγησης στο front-end (χωρίς αυξήσεις) και του επιπέδου των 10ετών ομολόγων όσον αφορά τα πραγματικά επιτόκια (κοντά στα επτά έτη).
Αν ένα από αυτά είναι σωστό, το άλλο φαίνεται δύσκολο να δικαιολογηθεί και η Morgan Stanley βλέπει να υπάρχουν ευκαιρίες στη σύγκλιση αυτής της αποσύνδεσης.
Το 2019 ξεκίνησε καλά και αυτό είναι σίγουρα ευπρόσδεκτο.
\Αλλά μένει ακόμα πολύς χρόνος.
Το 2018 ξεκίνησε με έναν πολύ χαρούμενο τόνο τονίζει με νόημα η Morgan Stanley .

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης