Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Μετοχές που βρίσκονται στα αζήτητα λόγω αδύναμων θεμελιωδών μεγεθών

tags :
Μετοχές που βρίσκονται στα αζήτητα λόγω αδύναμων θεμελιωδών μεγεθών
Το στοίχημα σε αυτές τις μετοχές εμπεριέχει αυξημένο ρίσκο και η εικόνα θα μπορούσε να αλλάξει μόνο με ενέσεις ρευστότητας και αλματώδη οικονομική ανάπτυξη
Σπάνια κάνει λάθος η αγορά και μάλλον δεν κάνει λάθος κατατάσσοντας πολλές μετοχές στα αζήτητα.
Τα αδύναμα θεμελιώδη ευθύνονται για την πορεία συγκεκριμένων μετοχών.
Το ταμπλό μετράει 13 μετοχές με αποτίμηση κάτω από 1 εκατ. ευρώ και άλλες 11 έχουν αποτίμηση μεταξύ 1 και 2 εκατ. ευρώ.
Οι περισσότερες από αυτές δεν δικαιολογούν καλύτερη πορεία ενώ φυσικά υπάρχουν και αυτές που καταγράφουν επί σειρά ετών πτωτική πορεία με αποτέλεσμα η αποτίμησή τους να έχει μειωθεί σημαντικά.
Κοιτώντας των πίνακα των κεφαλαιοποιήσεων παρατηρεί κάποιος πως εξαιρετικά χαμηλές αποτιμήσεις έχουν οι μετοχές των εταιρειών: Βαράγκης, Κρέκα, Λιβάνης, Λεβεντέρης, Βαρβαρέσος, ΓΕΔ, Παΐρης, Δομική Κρήτης, Δούρος, Unibios, Μινέρβα, Βιοτέρ, Πασάλ, ΑΕΓΕΚ, Ίλυδα, Λογισμός, ΣΑΤΟ και Μαθιός Πυρίμαχα
Όλες οι παραπάνω έχουν αποτίμηση κάτω από 2 εκατ. ευρώ.
Επιπλέον μετοχές όπως Τρία Άλφα, CPI, Ευρωσύμβουλοι, Μπήτρος, Προοδευτική, ΣΙΔΜΑ, Ακρίτας, ΕΛΓΕΚΑ, Αλουμύλ, Σπύρου, Lavipharm, Επίλεκτος, ΑΝΕΚ και Σφακιανακης έχουν καλύτερες αποτιμήσεις αλλά δεν συγκεντρώνουν επενδυτικό ενδιαφέρον.
Η κάθε μία έχει τους δικούς της λόγους οι οποίοι για τις περισσότερες συνοψίζονται στην αδυναμία δημιουργίας κερδών, στον υψηλό δανεισμό, στη χαμηλή ή και πολλές φορές αρνητική καθαρή θέση.
Θα μπορούσε κάποιος να κοιτάξει και πιο ψηλά στις αποτιμήσεις για να βρει μετοχές που προσπαθούν αλλά δεν έχουν καταφέρει και πολλά όπως Frigoglass και Forthnet.
Το στοίχημα σε αυτές τις μετοχές φυσικά και εμπεριέχει κίνδυνο και η κατάσταση θα μπορούσε να βελτιωθεί μόνο με ενέσεις ρευστότητας και αλματώδη οικονομική ανάπτυξη της χώρας.
Θα μπορούσε για παράδειγμα η Μινέρβα με αύξηση της κατανάλωσης να εμφανίσει κέρδη, να δημιουργήσει θετικές ταμειακές ροές και να βελτιώσει τον ισολογισμό.
Στο εξάμηνο είχε πωλήσεις 5,8 εκατ. ευρώ και ζημιές 608 χιλ. ευρώ.
Έχει ίδια κεφάλαια 3,9 εκατ. ευρώ και συνολικές υποχρεώσεις 19,8 εκατ. ευρώ.
Μπορεί όμως να φτάσει ξανά πωλήσεις κοντά στα 25 εκατ. ευρώ και να έχει κέρδη όπως είχε πριν από μία δεκαετία;
Το ίδιο θα μπορούσαμε να πούμε για παράδειγμα και για τις Μπήτρος και ΣΙΔΜΑ.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης