Οι ΗΠΑ απειλούν με κυρώσεις τις γερμανικές εταιρείες που συμμετέχουν στο σχέδιο του Nord Stream 2

Οι ΗΠΑ απειλούν με κυρώσεις τις γερμανικές εταιρείες που συμμετέχουν στο σχέδιο του Nord Stream 2
Αμερικανικές απειλές σε βάρος γερμανικών εταιρειών
Οι Ηνωμένες Πολιτείες αυξάνουν την πίεση κατά του σχεδίου του γερμανο-ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου, που έχει εξελιχθεί σε ενεργειακό και διπλωματικό μήλον της έριδος ανάμεσα στην κυβέρνηση Trump και την Μόσχα και πολλές ευρωπαϊκές χώρες ανάμεσά τους η Γερμανία και η Γαλλία.
Ο αμερικανός πρεσβευτής στο Βερολίνο, άνθρωπος του αμερικανού προέδρου  απείλησε ευθέως μέσω επιστολής με την επιβολή κυρώσεων τις γερμανικές εταιρείες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, με βάση αμερικανικό νόμο που βάζει στο στόχαστρο την Ρωσία, την Βόρεια Κορέα και το Ιράν.
«Η επιστολή υπενθυμίζει σε όλες τις εταιρείες του τομέα των αγωγών εξαγωγής ρωσικού φυσικού αερίου ότι είναι εκτεθειμένες σε αμερικανικές κυρώσεις», ανέφερε σήμερα ο εκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας στο Βερολίνο επιβεβαιώνοντας την πληροφορία που δημοσίευσε η εφημερίδα Bild.
Ο νόμος Caatsa (Countering America's Adversaries Through Sanctions Act), υιοθετήθηκε από το αμερικανικό Κονγκρέσο το 2017 και είχε ως στόχο να τιμωρήσει την Ρωσία για την στάση της στην Ουκρανία και την ανάμειξή της στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016.
Προβλέπει την επιβολή κυρώσεων κατά κάθε εταιρείας ή χώρας που κλείνει συμβόλαια στους τομείς της άμυνας, της κυβερνοασφάλειας, αλλά και της μεταφοράς πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Το διακύβευμα εν προκειμένω είναι το σχέδιο του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, ο οποίος θα επιτρέψει την αύξηση των απευθείας αποστολών ρωσικού φυσικού αερίου στην Γερμανία και σε άλλες χώρες της Ευρώπης μέσω της Βαλτικής Θάλασσας, παρακάμπτοντας την Ουκρανία, του βασικού διαμετακομιστικού κόμβου του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

 «Σαφές μήνυμα»

 Οι υποστηρικτές του σχεδίου δηλώνουν ότι θα διασφαλίσει την τροφοδοσία της Ευρώπης σε φυσικό αέριο και σε χαμηλότερες τιμές. Και υποψιάζονται ότι η αιτία της κατηγορηματικής αντίθεσης των ΗΠΑ είναι η επιδίωξη πώλησης του αμερικανικού φυσικού αερίου στους Ευρωπαίους.
Για τους πολέμιούς του, το σχέδιο Nord Stream 2 έχει ως στόχο από την πλευρά της Μόσχας την περαιτέρω απομόνωση της Ουκρανίας και την αύξηση της εξάρτησης της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο.
Ο νέος αγωγός φυσικού αερίου ακολουθεί την ίδια διαδρομή με τον Nord Stream 1, μέσα από τα χωρικά ύδατα πέντε χωρών: της Ρωσίας, της Φινλανδίας, της Σουηδίας της Δανίας και της Γερμανίας. Στόχος είναι ο διπλασιασμός του όγκου του φυσικού αερίου που μεταφέρεται προς την Ευρώπη.
Το σχέδιο Nord Stream 2 συνδέει τον ρωσικό κολοσσό Gazprom με πολλές ευρωπαϊκές εταιρείες: τους γερμανικούς ομίλους Wintershall και Uniper, την ολλανδο-βρετανική Shell, την γαλλική Engie, την αυστριακή OMV.
Η επιστολή που τους απευθύνεται, με πρωτοβουλία της αμερικανικής κυβέρνησης, «δεν έχει ως στόχο να εκληφθεί ως απειλή, αλλά ως σαφές μήνυμα της αμερικανικής πολιτικής», τόνισε ο εκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας στο Βερολίνο.
Αρνήθηκε ότι η Ουάσινγκτον ασκεί πίεση και δήλωσε ότι ο μοναδικός «εκβιασμός» στην υπόθεση αυτή θα προέρχεται από το Κρεμλίνο και τον έλεγχο που θα ασκεί επί της τροφοδοσίας της Ευρώπης σε φυσικό αέριο στο μέλλον.


bankingnews.gr

BREAKING NEWS