Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις – Πως βλέπουν την πορεία του ΧΑ στελέχη της αγοράς

tags :
Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις – Πως βλέπουν την πορεία του ΧΑ στελέχη της αγοράς
Εκλογές και αλλαγή κυβέρνησης με αυτοδυναμία θα μπορούσε να βελτιώσει την επενδυτική ψυχολογία και να αυξήσει τις αποτιμήσεις των μετοχών
Οι κυριακάτικες ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, και του προέδρου των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Πάνου Καμμένου, ανεβάζουν το πολιτικό θερμόμετρο με την τρέχουσα εβδομάδα να έχει στραμμένο το βλέμμα στη Βουλή και στην ψήφο εμπιστοσύνης που ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει ο Πρωθυπουργός.
Για το χρηματιστήριο στελέχη της αγοράς σημειώνουν πως οι εξελίξεις δείχνουν ότι ο χρόνος των εκλογών μπορεί να έρθει πιο κοντά, αλλά σε κάθε περίπτωση η πορεία της αγοράς θα είναι πλέον περισσότερο συνδεδεμένη με τις πολιτικές εξελίξεις.
Όλα αυτά σηματοδοτούν ότι ο χρόνος των εκλογών έρχεται πιο κοντά, αναφέρει ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων στην Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.
«Έχουμε κυβερνήσεις που σχηματίζονται από ετερόκλητα σχήματα και ο Τσίπρας δείχνει ότι με τις δηλώσεις έχει στην τσέπη τους 151 και θα πάει στη Βουλή να πει ότι έχω τους βουλευτές και πορεύομαι. Πόσο όμως μπορεί να πορευτεί», αναφέρει ο κ.Τζάνας.
Αν κρατήσει μέχρι τον Οκτώβρη θα είναι μεγάλη έκπληξη για μένα.
Επομένως το ΧΑ θα περιμένει πιο κοντά τις εκλογές αφού ψηφίσει πρώτα κάποιους νόμους που θέλει να περάσει.
Πιθανότερο σενάριο παραμένει το όλες μαζί τον Μάιο, αλλά δεν θα είναι έκπληξη και νωρίτερα, τονίζει το στέλεχος της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.
Οι πρόωρες εκλογές θα είναι θετικές για το ΧΑ αφού η οικονομία έχει βαλτώσει και θεωρούμε πως μία αλλαγή θα είναι θετική, αν και όλα είναι ψυχολογικά αφού θέματα όπως φορολογικά και πρωτογενή πλεονάσματα θα πρέπει να περάσει από σαράντα κύματα.
Πάντως μία νέα κυβέρνηση οφείλει να θέσει θέματα τέτοιων αλλαγών αλλά θα χρειαστεί να δείξει αξιοπιστία, καταλήγει ο κ.Τζάνας.
Το παιχνίδι είναι win-win, σημειώνει το στέλεχος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ, Λουκάς Παπαϊωάννου.
«Πέφτει η κυβέρνηση γίνονται πιο γρήγορα εκλογές και αλλάζει το πολιτικό σκηνικό με καλή αντιμετώπιση από το ΧΑ.
Δεν πέφτει η κυβέρνηση περνάει η συμφωνία των Πρεσπών με εκλογές Οκτώβριο, επιστρέφει η ηρεμία χωρίς όμως να πάει καλύτερα η αγορά αλλά ούτε και χειρότερα από εδώ που είμαστε».    
Δική μου εκτίμηση είναι πως θα πάρει και ψήφο εμπιστοσύνης και θα περάσει τη συμφωνία των Πρεσπών με εκλογές τον Οκτώβριο, αλλά επειδή είμαστε στην Ελλάδα ποτέ μη λες ποτέ, αναφέρει ο κ.Παπαϊωάννου.
Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν πως το ΧΑ όποτε υπήρχαν δημοσκοπήσεις για αυτοδύναμες κυβέρνησής πήγαινε αρκετά καλά και το προεξοφλούσε.
Όταν δεν γίνεται αυτό υπάρχει αστάθεια.
Επίσης όποτε βγαίνουν κυβερνήσεις με φιλοεπενδυτικό προφίλ ή με προοπτική ελεύθερης οικονομίας ενισχύονται οι αποτιμήσεις.
Επομένως αν υπάρχει προοπτική αυτοδυναμίας με φιλοεπενδυτική πολιτική από τις εκλογές θα είναι θετικό για το ΧΑ,  καταλήγει ο κ.Παπαϊωάννου.

Γιώργος Κατικάς
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης