Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Εισαγγελική έρευνα για τις απειλές σε βάρος Ελλήνων βουλευτών για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Reuters: Εισαγγελική έρευνα για τις απειλές σε βάρος Ελλήνων βουλευτών για τη Συμφωνία των Πρεσπών
Eiσαγγελική έρευνα για τις υποτιθέμενες απειλές προς τους βουλευτές σχετικά με τη Συμφωνία των  Πρεσπών, αναφέρει το Reuters
Στην παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου για τις απειλές, που φέρονται να δέχονται βουλευτές των Ανεξαρτήτων Ελλήνων με αφορμή το «Μακεδονικό» και τη Συμφωνία των Πρεσπών, αναφέρεται δημοσίευμα του Reuters.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, διατάχθηκε εισαγγελική έρευνα για τις υποτιθέμενες απειλές προς τους βουλευτές σχετικά με τη Συμφωνία των  Πρεσπών.
Το Κοινοβούλιο της FYROM ενέκρινε την Παρασκευή (11/1) μια τροπολογία στο Σύνταγμα, προκειμένου να μετονομαστεί η χώρα σε «Βόρεια Μακεδονία», βάσει της Συμφωνίας με την Ελλάδα, ώστε τερματιστεί η 27χρονη διαμάχη ανάμεσα στις δύο χώρες. 
Όπως σημειώνει το Reuters, πολλοί Έλληνες είναι δυσαρεστημένοι με το γεγονός ότι, η βαλκανική γειτονική χώρα παίρνει  ένα όνομα που συνδέεται με την ελληνική κληρονομιά και είναι ταυτόσημο με τη βόρεια περιοχή της Ελλάδας.
Οι δύο χώρες κατέληξαν στη Συμφωνία  τον Ιούνιο του 2018, αλλά η FYROM θα αρχίσει να χρησιμοποιεί το νέο της  όνομα μόνο μετά την επικύρωση της συμφωνίας και από το κοινοβούλιο της Αθήνας.
Μια ψηφοφορία που αναμένεται αργότερα αυτό το μήνα, προσθέτει το Reuters.
Η εντολή για προκαταρκτική έρευνα ήρθε μετά από δημοσιεύματα του Τύπου που ανέφεραν ότι βουλευτές έλαβαν απειλητικά μηνύματα προκειμένου να ψηφίσουν εναντίον της συμφωνίας, ανέφερε δικαστική πηγή.
Οι ελληνικές εισαγγελικές αρχές θα προσπαθήσουν να προσδιορίσουν αν υπήρξε παραβίαση προσωπικών δεδομένων και προτροπή σε τέλεση κακουργηματικών πράξεων, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Η συμφωνία με τη FYROM έχει φέρει σε οριακό σημείο τις σχέσεις μεταξύ του πρωθυπουργού της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα και του μικρότερου εταίρου στον κυβερνητικό συνασπισμό, Πάνο Καμμένο.
Ο Καμμένος, υπουργός Άμυνας και επικεφαλής των  Ανεξάρτητων Ελλήνων (ΑΝΕΛ) έχει δεσμευθεί να απορρίψει τη συμφωνία, αλλά τουλάχιστον ένας από τους βουλευτές του δήλωσε δημοσίως ότι θα τον υποστηρίξει.
Δεν είναι σαφές πώς θα ψηφίσουν οι άλλοι βουλευτές των ΑΝΕΛ.
Ο κυβερνητικός συνασπισμός έχει μια εύθραυστη πλειοψηφία με 153 έδρες στο κοινοβούλιο των 300.
Επτά από αυτές τις έδρες ανήκουν στους ΑΝΕΛ.
Το κύριο κόμμα αντιπολίτευσης, η Νέα Δημοκρατία έχει δεσμευθεί ότι θα εμποδίσει τη Συμφωνία.
Η κυβέρνηση ελπίζει ότι η συμφωνία των Πρεσπών θα περάσει με την υποστήριξη των κεντροαριστερών και ανεξάρτητων βουλευτών.



Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης