Τελευταία Νέα
Διεθνή

Nowotny (ΕΚΤ): Η ανάπτυξη στην Ευρώπη κινδυνεύει από την παρατεταμένη ύφεση στη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία

Nowotny (ΕΚΤ): Η ανάπτυξη στην Ευρώπη κινδυνεύει από την παρατεταμένη ύφεση στη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία
Η Bundesbank ανέφερε σε μηνιαία οικονομική έκθεση της ότι η αυτοκινητοβιομηχανία μπορεί να χρειαστεί περισσότερο χρόνο από ό, τι πίστευε για να ανακάμψει από την ύφεση
Για τον κίνδυνο επιβράδυνσης της ανάπτυξης στην Ευρώπη εξαιτίας της ύφεσης που παρατηρείται τους τελευταίους μήνες στη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία έκανε λόγω το μέλος της ΕΚΤ και υπεύθυνος για τη χάραξη της Ευρωπαϊκής πολιτικής Ewald Nowotny.
«Δεν είναι σαφές εάν τα πρόσφατα προβλήματα που προέκυψαν στην γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία κι έχουν αντίκτυπο στην οικονομία της, θα είναι προσωρινά ή πρόκειται να εξελιχθούν σε ένα μακροχρόνιο φαινόμενο» δήλωσε το μέλος της ΕΚΤ Ewald Nowotny.
Παλεύοντας να προσαρμοστεί στα νέα πρότυπα δοκιμών εκπομπών αερίων, η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία συρρικνώθηκε το τρίτο τρίμηνο, μετατρέποντας την εικόνα της γερμανικής ανάπτυξης σε αρνητικό επίπεδο δημιουργώντας φόβους ότι η πενταετής ανάπτυξη της Ευρώπης μπορεί να λήξη πρόωρα λόγω της Γερμανίας.
Η Bundesbank ανέφερε σε μηνιαία οικονομική έκθεση της τον περασμένο μήνα ότι η κυρίαρχη αυτοκινητοβιομηχανία της Γερμανίας μπορεί να χρειαστεί περισσότερο χρόνο από ό, τι πίστευε για να ανακάμψει από την ύφεση, γεγονός που θα επιβαρύνει την ανάπτυξη στη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης.
«Το πιο σημαντικό οικονομικό ζήτημα για την Ευρώπη είναι εάν πρόκειται για εφάπαξ επιβράδυνση ή εάν υπάρχουν διαρθρωτικοί παράγοντες», δήλωσε σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα Der Standard ο Nowotny, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, θεωρώντας πιθανό πλέον το ενδεχόμενο ενός δεύτερου τριμήνου αρνητικής ανάπτυξης.
«Ο φόβος είναι ότι ειδικά στη βιομηχανία αυτοκινήτων έχουμε διαρκή αλλαγές που επηρεάζουν ιδιαίτερα τη Γερμανία», δήλωσε ο Nowotny, ο οποίος είναι και κυβερνήτης της Τράπεζας της Αυστρίας.
Η Bundesbank δήλωσε στην έκθεσή της τον περασμένο μήνα ότι, ενώ είχε προβλεφθεί μια γρήγορη ανάκαμψη στον τομέα των αυτοκινήτων, νέα στοιχεία απογοητεύουν αυτές τις ελπίδες.
Πρόσθεσε ότι η κάμψη επιδεινώθηκε από περεταίρω από την αβεβαιότητα που κυριαρχεί σχετικά με το μέλλον των πετρελαιοκίνητων οχημάτων, καθώς όλο και περισσότερες πόλεις στη Γερμανία και συνολικά την ΕΕ σχεδιάζουν να απαγορεύσουν της κυκλοφορίας του λόγω αυξημένης ρύπανσης.
«Αυτό που θεωρώ ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι οι ψυχολογικοί παράγοντες. Η όλη συζήτηση για το ντίζελ, σε συνδυασμό με τα προβλήματα της αυτοκινητοβιομηχανίας, αυξάνει την αβεβαιότητα «, δήλωσε ο Nowotny.
«Εάν οι άνθρωποι αναβάλλουν την αγορά ενός αυτοκινήτου για μόλις μισό χρόνο, αυτό προκαλεί τεράστια πτώση της ζήτησης. Θα υπάρξουν διαρκείς και δραματικές συνέπειες εάν υπάρξουν πραγματικές διαρθρωτικές καταρρεύσεις στην οικονομία που προσανατολίζεται προς τις εξαγωγές και τις μηχανές. Η Γερμανία θα μπορούσε να γίνει ευάλωτη» είπε χαρακτηριστικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης