Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Phoenix: Ο μεγαλύτερος μαύρος κύκνος των αγορών είναι η Κίνα - Οι κίνδυνοι

tags :
Phoenix: Ο μεγαλύτερος μαύρος κύκνος των αγορών είναι η Κίνα - Οι κίνδυνοι
Η κινεζική οικονομία επιβραδύνεται ενώ ο δανεισμός στη χώρα συνεχώς διογκώνεται
Ο μεγαλύτερος μαύρος κύκνος (σ.σ.: ένα επικίνδυνο φαινόμενο, το οποίο, όμως, δεν είναι εμφανές σε όλους) που αντιμετωπίζει το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι η Κίνα, σύμφωνα με την επενδυτική εταιρεία Phoenix Capital.
Όπως αναφέρει σε ανάλυσή της, η Κίνα αποτέλεσε τον βασικό παράγοντα στήριξης της παγκόσμιας ανάπτυξης από την κρίση του 2008.
Αν και αντιστοιχεί μόλις στο 15% του παγκόσμιου ΑΕΠ, η συνεισφορά της στην παγκόσμια ανάπτυξη υπολογίζεται ότι κυμαίνεται από 25% έως και 30%.
Ως εκ τούτου εάν η Κίνα πάθει κάποιο… κρυολόγημα, τότε η παγκόσμια οικονομία θα κολλήσει και αυτή.
Εάν, δε, η Κίνα πάθει κάποια βαριά ασθένεια, η παγκόσμια οικονομία θα πέσει σε… κώμα!
Όπως όλα δείχνουν η κινεζική οικονομία δεν περνά την καλύτερη εποχή της.
Ο δείκτης PMI μεταποίησης υποχώρησε από τις 50 μονάδες (σ.σ.: το όριο βάσει του οποίου ένας κλάδος αναπτύσσεται ή συρρικνώνεται) τον Δεκέμβριο 2018.
Και αυτό βάσει των επίσημων στοιχείων της ίδιας της Κίνας, τα οποία πολλές φορές αμφισβητούνται, με τους αναλυτές να υποστηρίζουν ότι συνήθως ωραιοποιούν την εικόνα της χώρας.
Την ίδια ώρα η Κίνα έχει στην κατοχή της το 15% των «junk» ομολόγων του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος, με το επίπεδο του «κακού χρέους» να φθάνει στο 80% του ΑΕΠ.

Άλλωστε όπως δείχνει ο πιο πάνω πίνακας και η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας παραδέχεται ότι στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας έχουν προστεθεί πιστώσεις 50 τρισ. δολαρίων την τελευταία 4ετία.
Δηλαδή μία χώρα με ΑΕΠ 12 τρισ. δολαρίων έχει πιστώσεις 50 τρισ., δηλαδή το 400% του ΑΕΠ της.
Εάν αυτό το χρέος σκάσει, τότε η κατάσταση για την παγκόσμια οικονομία και φυσικά τις αγορές θα γίνει πραγματικά εφιαλτική!
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης