Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Η τραγωδία του ευρώ

tags :
Η τραγωδία του ευρώ
Η τραγωδία του ευρώ
Μετά από δύο δεκαετίες, οι ευρωσκεπτικιστές φαίνεται να οδηγούν την Ευρωζώνη σε μεγάλο πρόβλημα.
Ο Δεκέμβριος του 2018 ήταν ο τελευταίος μήνας των μηνιαίων αγορών κρατικών ομολόγων (QE) από την ΕΚΤ.
Μια ασθμαίνουσα παγκόσμια οικονομία θα αυξήσει απροσδόκητα τα δημοσιονομικά ελλείμματα.
Η συνέπεια θα είναι ο νέος κύκλος της απότομης αύξησης των αποδόσεων των ομολόγων για τα πιο αδύναμα μέλη της Ευρωζώνης και η συστηματική αποσταθεροποίηση των ζημιών στα χαρτοφυλάκια ομολόγων που ανήκουν στις τράπεζες της Ευρωζώνης.
Είναι η εικοστή επέτειος της ύπαρξης του ευρώ και από αρκετούς κατηγορείται για πολλά, αν όχι για όλα τα δεινά της ευρωζώνης.
Ωστόσο, το ευρώ δεν μπορεί να κατηγορηθεί για τις νομισματικές και πολιτικές αποτυχίες της ΕΚΤ, των εθνικών κεντρικών τραπεζών και των πολιτικών.
Είναι μόνο ένα νόμισμα fiat, όπως όλα τα άλλα, μόνο με διαφορετική προέλευση.
Όλα τα νομίσματα fiat οφείλουν τη λειτουργία τους ως μέσο ανταλλαγής από την πίστη που έχουν οι χρήστες σε αυτό.
Όμως, σε αντίθεση με τα άλλα νομίσματα των αντίστοιχων δικαιοδοσιών τους, το ευρώ έχει γίνει «talisman» (αντικείμενο που έχει μαγικές ιδιότητες) για νομισματικές και οικονομικές αποτυχίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αναγνωρίστε αυτό και έχουμε την ευκαιρία να καταλάβουμε γιατί η Ευρωζώνη έχει τα προβλήματά της και γιατί υπάρχουν αυξανόμενοι κίνδυνοι μιας νέας συστημικής κρίσης της Ευρωζώνης.
Αυτά τα προβλήματα δεν θα επιλυθούν αντικαθιστώντας το ευρώ με ένα από τα συστατικά του στοιχεία ή, μάλιστα, ένα ολοκαίνουργιο νόμισμα.
Είναι εδώ για να μείνει, γιατί δεν είναι προς το συμφέρον των χωρών – μελών να πάψει να υπάρχει.
Όπως συμβαίνει συχνά, το κίνητρο για  να κατηγορούν το ευρώ για ορισμένα ή όλα τα προβλήματα της ευρωζώνης είναι η μετατόπιση της ευθύνης από τους πραγματικούς ενάγοντες, που είναι τα ιδρύματα που την δημιούργησαν και τη διαχειρίζονται.

Η γέννηση του ευρώ

Η ανταλλαγή ορισμένων υφιστάμενων νομισμάτων για ένα εντελώς νέο νόμισμα απαιτεί από τους χρήστες να αποδεχτούν ότι οι αγοραστικές δυνάμεις του παλαιού θα μεταφερθούν στο νέο.
Αυτό δεν θα ήταν σίγουρο, και οι μεγαλύτερες επιφυλάξεις θα προέρχονταν από τον λαό της Γερμανίας.
Οι Γερμανοί το έσωσαν και επομένως διακινδύνευσαν την ασφάλεια των καταθέσεων τους σε ένα νέο χρηματικό και νομισματικό σύστημα.
Αυτές οι ανησυχίες επιδεινώθηκαν σε κάποιο βαθμό με την ίδρυση της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη, κοντά στο προσεκτικό μάτι της Bundesbank.
Τα υπόλοιπα έθνη δέχθηκαν το σχέδιο, παρουσιάζοντας μεγαλύτερη νομισματική σταθερότητα από ό, τι προσφέρεται από τα μεμονωμένα νομίσματά τους και τη μείωση του κόστους διασυνοριακών συναλλαγών.
Οι δανειολήπτες σε επίσημα πληθωριστικά νομίσματα απολαμβάνουν επίσης την προοπτική των χαμηλότερων επιτοκίων.
Ήταν ξεκάθαρο από την αρχή ότι το νέο ευρώ απαιτούσε νέους κλάδους, και εδώ το σύστημα απέτυχε από την αρχή.
Λογικά οι παράμετροι του ευρώ καθορίστηκαν από τη Συμφωνία του Μάαστριχτ.
Ο λόγος ύπαρξης του ευρώ, όσον αφορά τους πολιτικούς, ήταν να προωθηθεί το ευρωπαϊκό σχέδιο και οι χώρες να είναι πιο σημαντικές για την Ευρωζώνη από τον κανόνα τήρησης των όρων.
Οι όροι είχαν καθοριστεί στη Συνθήκη του Μάαστριχτ τον Φεβρουάριο του 1992, που υπογράφηκε από τα δώδεκα μέλη της προϋπάρχουσας Ευρωπαϊκής Κοινότητας.
Για να πληροί τις προϋποθέσεις, η συμμετοχή στο ευρώ απαιτούσε ποσοστό πληθωρισμού όχι μεγαλύτερο από 1,5%, με δημοσιονομικό έλλειμμα όχι μεγαλύτερο από 3% στο τέλος της προηγούμενης χρήσης, το δημόσιο χρέος μην υπερβαίνει το 60% του ΑΕΠ, η συμμετοχή στο μηχανισμό συναλλαγματικών ισοτιμιών για δύο χρόνια χωρίς υποτίμηση και τα μακροπρόθεσμα επιτόκια όχι περισσότερο από 2% υψηλότερα από τα ποσοστά πληθωρισμού των τριών χαμηλότερων ποσοστών πληθωρισμού.
Αυτό ήταν λογικό υλικό, αλλά στη συνέχεια αγνοήθηκε από τους υπογράφοντες της Συνθήκης του Μάαστριχτ.
Μόνο το Λουξεμβούργο ήταν απόλυτα έτοιμο για ένταξη υπό τους όρους του Μάαστριχτ.
Ακόμα και η ναυαρχίδα της ΕΕ, η Γερμανία, απέτυχε.
Το έλλειμμα του προϋπολογισμού της το 1996 ήταν 4% του ΑΕΠ.
Η Γαλλία διαχειριζόταν ένα έλλειμμα μεταξύ 4% και 5%.
Το έλλειμμα του προϋπολογισμού της Ελλάδας, μετά από κάποια πολύ δημιουργική λογιστική, αποδείχθηκε 8% και η Ιταλία έπρεπε να έχει παπική ευλογία, επειδή μειώθηκε θαυματουργικά από 8% σε 4%.
Το δημόσιο χρέος της Γερμανίας προς το ΑΕΠ το 1996 έφτασε σε δύσκολη θέση πέρα από το επίπεδο των 60% που καθορίστηκε στο Μάαστριχτ.
Του Βελγίου ανερχόταν στο 130%, της Ιταλίας στο 124% και της Ελλάδας (σύμφωνα με πληροφορίες) στο 110%.
Μέχρι την κρίση της Lehman Brothers, τα εθνικά επιτόκια είχαν συγκλίνει προς αυτά της Γερμανίας υπό την αιγίδα μιας κοινής νομισματικής πολιτικής.
Η πολιτική επιτοκίων της ΕΚΤ ήταν ένας αναγκαίος συμβιβασμός.
Στο ένα άκρο του φάσματος υπήρχαν τα χαμηλά ποσοστά που απολάμβαναν προηγουμένως οι οικονομίες με σταθερά ποσοστά αποταμίευσης.
Αυτές ήταν η Γερμανία, το Λουξεμβούργο, η Φινλανδία, οι Κάτω Χώρες και η
Στο άλλο άκρο ήταν τα κακά παιδιά: κυρίως η Ελλάδα και η Ιταλία.
Το 1992, όταν υπογράφηκε το Μάαστριχτ, το επιτόκιο δανεισμού της Ελλάδας ήταν 28%.
Μέχρι το 1996, όταν η Επιτροπή δημοσίευσε την πρώτη της έκθεση σύγκλισης, είχε μειωθεί στο 12,8%.
Όταν η Ελλάδα προσχώρησε στο ευρώ το 2001, είχε πέσει στο 3,3%.
Το διατραπεζικό επιτόκιο 3 μηνών της Ιταλίας μειώθηκε από 13% σε 9% και στη συνέχεια σε 3,4% την ίδια εποχή.
Το καθήκον της ΕΚΤ δεν βοηθήθηκε από την απρόσεκτη υπόθεση ότι τα ποσοστά αποταμίευσης ήταν ένα κτύπημα στην κατανάλωση.
Το κεφάλαιο που προήλθε από την πιστωτική επέκταση και όχι από τις πραγματικές αποταμιεύσεις μετανάστευσε σε χώρες με υψηλότερες αποδόσεις των ομολόγων, πρώτα ως στάλα, αλλά στη συνέχεια σε αυξανόμενες ποσότητες, καθώς η εμπιστοσύνη αύξησε τη νομισματική ενοποίηση κάτω από το ευρώ.
Σε αυτή την περίπτωση, οι επενδυτές πίστευαν ότι η επένδυση σε ιταλικό και ισπανικό χρέος ήταν τόσο ασφαλής όσο η επένδυση σε γερμανικό και γαλλικό χρέος για μικρότερη απόδοση.
Οι ροές κεφαλαίων σε αυτά τα έθνη αποταμιεύθηκαν από τις τιμές των περιουσιακών στοιχείων και το ΑΕΠ. Και όσο περισσότερο πλημμύριζαν τα κεφάλαια που προέρχονταν από την πίστωση, τόσο περισσότερες τιμές περιουσιακών στοιχείων και ΑΕΠ επωφελήθηκαν.
Αυτό σήμαινε ότι, με βάση τη βελτίωση των στατιστικών στοιχείων, το ευρώ θεωρήθηκε μεγάλη επιτυχία, που έδιωξε τα έθνη της Μεσογείου από τη φτώχεια.
Η πραγματικότητα ήταν ότι οι κεφαλαιακές ροές κατέληξαν σε κακές επενδύσεις και κυβερνητική διαφθορά.
Με αυτόν τον τρόπο, η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ έδωσε ώθηση στους τοπικούς πιστωτικούς κύκλους, ιδιαίτερα για τα PIGS (Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ελλάδα, Ισπανία.
Οι βραχίονες του ενεργητικού μετατράπηκαν σε φούσκες , οι οποίες τελικά ξέσπασαν μετά την κρίση της Lehman Brothers.
Στη συνέχεια, το νομισματικό σύστημα της ΕΕ επιβαρύνθηκε με τρισεκατομμύρια ευρώ χρέους που δεν θα μπορούσαν ποτέ να επιστραφούν και οι PIGS βρήκαν ξαφνικά ότι δεν υπήρχε περαιτέρω χρηματοδότηση από τις αγορές.
Η σύγκλιση των επιτοκίων αντιστράφηκε.
Επιπλέον, ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα της Ευρωζώνης απειλήθηκε με κατάρρευση, κάτι που συμβαίνει πάντα όταν οι ακραίες πιστωτικές φούσκες σπάνε.
Τα κράτη μέλη δεν είχαν ρεαλιστική επιλογή αλλά να διασώσουν τις τράπεζες τους, ενώ ο δανεισμός του δημόσιου τομέα αυξήθηκε, χρηματοδοτούμενος από την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ.
Η κρίση στην Ελλάδα επιδεινώθηκε όταν στα τέλη του 2009 η κυβέρνηση αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι είχε ψέματα για το δημοσιονομικό της έλλειμμα για χρόνια και τελικά παραδέχτηκε σε πολύ μεγαλύτερο έλλειμμα του τρέχοντος έτους από ό, τι είχε ανακοινώσει προηγουμένως.
Το έλλειμμα του προϋπολογισμού για το 2009 διπλασιάστηκε από 7,5% σε 15,1%.
Η άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων σήμαινε ότι η Ελλάδα δεν μπόρεσε να συνεχίσει να καλύπτει τα ελλείμματά της και να κυριαρχεί το υπάρχον χρέος και το κεφάλαιο έφυγε σε υποτιθέμενες ασφαλέστερες δικαιοδοσίες της Ευρωζώνης.
Η κυβέρνηση της Ελλάδας αντικαταστάθηκε τον Ιανουάριο του 2015 από μια πολύ αριστερή κυβέρνηση, η οποία εκλέχθηκε επειδή υποσχέθηκε στους ψηφοφόρους ότι θα απορρίψει τους επαχθούς όρους διάσωσης.
Αποδείχθηκε ότι όσον αφορά την ΕΚΤ και τις Βρυξέλλες, τα προβλήματα της Ελλάδας ήταν να παραμείνουν στην Ελλάδα και κάθε ελπίδα ότι τα προβλήματά της θα μοιραστούν με την Ευρωζώνη διακόπηκαν.
Στην πραγματικότητα, φάνηκε ότι οι δαπάνες για τη διάσωση πολύ μικρού μέλους της Ευρωζώνης κινδύνευαν να αποσταθεροποιήσουν τους άλλους.
Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης είπε ότι ο λόγος για την ασυμβίβαστη προσέγγιση της ΕΕ ήταν ότι προστατεύει τις γερμανικές τράπεζες από τις απώλειες

Αντιμετώπιση μελλοντικών χρηματοπιστωτικών κρίσεων

Οι σχολιαστές υποστήριξαν επίσης ότι η ΕΕ και η ΕΚΤ ακολουθούσαν μια σκληρή γραμμή στην Ελλάδα, προκειμένου να πείσουν τα άλλα κράτη μέλη, που είχαν σαφώς παρόμοιες δυσκολίες, να μην βασίζονται στη βοήθεια του κέντρου. Αυτό το επιχείρημα έχει νόημα. Αλλά ανησυχητικά, το ελληνικό επεισόδιο εξέθεσε επίσης την έλλειψη μηχανισμού αντιμετώπισης του απροσδόκητου.
Αυτό είχε αποδειχθεί εξαρχής, όταν τέθηκαν σε ισχύ οι συνθήκες του Μάαστριχτ.
Οι νομοθέτες δεν προέβλεπαν οικονομικούς και νομισματικούς κύκλους το 1992, αλλά μέχρι την ημερομηνία ένταξης του 1999 υπήρξαν τρεις αποσταθεροποιητικές κρίσεις: το ρωσικό χρέος, η κρίση του hedge fund LTCM και η ασιατική χρηματοπιστωτική κρίση. Αυτά συνδυάζονται για να καταστείλουν την παγκόσμια αύξηση του ΑΕΠ και να υπονομεύσουν τις υποθέσεις σχετικά με την προβλεψιμότητα των εθνικών στατιστικών.
Η αντιμετώπιση των μελλοντικών κρίσεων θα ήταν προφανώς πρόβλημα, και οι εσωτερικές αυτές χώρες αργότερα έφτασαν στην ουσία, με την Ιρλανδία, την Κύπρο, την Ισπανία και την Πορτογαλία. Τότε υπήρχε και εξακολουθεί να υπάρχει η Ιταλία.
Επιπλέον, η εποχή της επίλυσης των προβλημάτων χρηματοδότησης των δημόσιων οικονομικών από τις κεντρικές τράπεζες που απλά εκτυπώνουν περισσότερα χρήματα έχει λήξει και τα παγκόσμια χρηματικά ποσά βασίζονται σε παγκόσμια βάση.
Η νομισματική επέκταση ήταν ο τρόπος με τον οποίο η ΕΚΤ διατήρησε τις τιμές των ομολόγων και ανέβαζε ανεπίλυτα προβλήματα.
Από τον μήνα αυτό δεν θα υπάρχουν περισσότερες αγορές περιουσιακών στοιχείων, επομένως το κόστος δανεισμού για τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης είναι βέβαιο ότι θα αυξηθεί από τα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια.
Όσο περισσότερο εξετάζονται οι προοπτικές για την ευρωζώνη, τόσο πιο επικίνδυνες φαίνονται.
 Μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου, περίπου 2,5 τρισ. ευρώ έχουν επενδυθεί σε κρατικά ομόλογα από την ΕΚΤ.
Στην πραγματικότητα, η ΕΚΤ έχει σχεδιάσει μια δεύτερη περίοδο σύγκλισης των επιτοκίων, αυτή τη φορά σχεδόν αποκλειστικά για τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης, ενώ αγνοεί τα εμπορικά συμφέροντα.
Το μάθημα από την πρώτη περίοδο θα ακολουθήσει μια καταστρεπτική περίοδος απόκλισης των επιτοκίων όταν η ΕΚΤ βγει από την αγορά, την οποία έχει τώρα.
Οι εμπορικές τράπεζες υποστήριζαν επίσης τις εθνικές κυβερνήσεις τους παρά τις τεχνητά χαμηλές αποδόσεις, δεδομένου ότι η ΕΚΤ είχε αναλάβει τις τιμές των ομολόγων.
Τώρα που έχει σταματήσει η υποστήριξη της ΕΚΤ στις αγορές ομολόγων, είτε οι κυβερνήσεις παύουν συλλογικά να τρέχουν τα δημοσιονομικά ελλείμματα είτε θα πρέπει να χρηματοδοτηθούν με άλλα μέσα.
Είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν πρόκειται να μειώσουν τη συλλογική τους απαίτηση για περισσότερα κεφάλαια, καθώς η Ευρωζώνη έρχεται σε ύφεση και τα ποσοστά αυξάνονται εναντίον τους.
Οι εμπορικές τράπεζες θα πρέπει να ανταποκριθούν στη νέα πραγματικότητα.
Αφού οι αποδόσεις των ομολόγων του ευρώ συγκλίνουν, τότε αποκλίνουν στην πρώτη φάση της ζωής του ευρώ, τώρα βλέπουμε να αποκλίνουν ξανά. Και καθώς αποκλίνουν ακόμα περισσότερο, η εμπιστοσύνη ότι το ευρωσύστημα και οι πολιτικοί στο κέντρο θα έχουν τον έλεγχο των γεγονότων θα διαβρωθούν γρήγορα, όπως έκαναν και τελευταία φορά.
Στο πλαίσιο αυτό, η ανησυχία της ευρωζώνης για μη προσαρμοστικότητα στις μεταβαλλόμενες συνθήκες της αγοράς είναι ανησυχητική.
Αφήνει τις τιμές του πιο μακροπρόθεσμου χρέους κάπως άσχημα, χωρίς φυσικούς αγοραστές χωρίς απότομη αύξηση των καμπυλών απόδοσης.
Οι τράπεζες της Ευρωζώνης απλά δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά τις επιπτώσεις της πτώσης των τιμών στις βασικές τους κεφαλαιουχικές βάσεις.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Τραπεζών και άλλοι ρυθμιστικοί φορείς εισήγαγαν κανόνες που καθιστούν αδύνατη. Αν υποθέσουμε ότι μια αναπτυσσόμενη κρίση χρηματοδότησης αρχίζει να αυξάνει τις αποδόσεις των ομολόγων, μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι οι τράπεζες της Ευρωζώνης θα είναι όλο και πιο δύσκολο να διατηρήσουν τα περιθώριά τους σε σχέση με τις ελάχιστες κεφαλαιακές απαιτήσεις της Κατηγορίας 1 και της Κατηγορίας 2.
Υπάρχει συνεπώς μια αυξανόμενη πιθανότητα ότι η απόσυρση της ΕΚΤ από αγοραστή δημόσιου χρέους θα προωθήσει την επόμενη τραπεζική κρίση στην Ευρωζώνη και έχει τη δυνατότητα να κλιμακωθεί γρήγορα.
 Όχι μόνο η χρηματιστηριακή αγορά από τις αγορές στοιχείων ενεργητικού της ΕΚΤ έχει εξαφανιστεί, αλλά υπάρχει αυξανόμενος κίνδυνος συρρίκνωσης της ποσότητας τραπεζικής πίστωσης που διατίθεται για κρατικά ομόλογα σε μια εποχή που η Ιταλία, η Ισπανία, η Γαλλία και άλλα μικρότερα κράτη θα χρειαστεί περισσότερο να εκδώσουν νέο χρέος.
Η αναπροσαρμογή των εθνικών νομισμάτων το 1999 μείωσε το καθεστώς των κρατών της Ευρωζώνης σε οντότητες που μπορούν να χρεοκοπούνται με κάθε πρακτική έννοια, έστω και νομικά.
Και χωρίς η ΕΚΤ να τις χρηματοδοτήσει, θα γίνουν γρήγορα αφερέγγυοι. Λαμβάνοντας υπόψη την ευρωζώνη στο σύνολό της, τα δημοσιονομικά ελλείμματα πέρυσι χρειάστηκαν μια σχετικά μέτρια αύξηση 70 δισ. Ευρώ για την έκδοση ομολόγων.
Αν υποτεθεί ότι δεν θα υποβαθμιστούν τα δημόσια οικονομικά, ίσως θα μπορούσε να επιτευχθεί παρόμοιο επίπεδο χρηματοδότησης από την ΕΚΤ, διατηρώντας το επιτόκιο καταθέσεων σε μείον 0,4% και στηριζόμενοι σε αρμπιτράζ επιτοκίων συν κουπονιών για να δημιουργήσουν αγοραστές πρόθυμους να προσυπογράψουν πολύ βραχυπρόθεσμο δημόσιο χρέος.
Δεν επιτρέπει χώρο για ολίσθηση.
Τα σημάδια είναι ότι η παγκόσμια οικονομία επιβραδύνεται και η διευρυνόμενη εξάπλωση των εμπορικών δανείων επιβεβαιώνει ότι η διαδικασία της συρρίκνωσης των χρηματαγορών της κεντρικής τράπεζας αρχίζει να υπονομεύει την επιχειρηματική δραστηριότητα παγκοσμίως. Αυτή τη στιγμή του πιστωτικού κύκλου, η διαδικασία της συνεχιζόμενης διεύρυνσης του χρέους εμπίπτει πάντοτε αποκλειστικά στους ώμους των κυβερνήσεων και των κεντρικών τραπεζών τους.
Τα αναδυόμενα σημάδια ενός πιστωτικού σοκ που θα επιπλήξουν τα δημόσια οικονομικά είναι παντού.
Η ευρωζώνη φαίνεται να έχει τον μεγαλύτερο συστημικό κίνδυνο.
Ο μόνος τρόπος με τον οποίο μπορούν να αποφευχθούν αυτοί οι κίνδυνοι στην Ευρωζώνη είναι να επαναφέρει η ΕΚΤ τα προγράμματά της για την αγορά περιουσιακών στοιχείων για να επαναπροσδιορίσει τις αγορές ομολόγων. Μόλις τα σταμάτησαν, η ΕΚΤ θα χρειαστεί πολύ βάσιμους λόγους να τα ξεκινήσει πάλι.
Ως συνήθως, η τάξη είναι πρώτη QE δεύτερη κρίση.
Μετά την τελευταία πιστωτική κρίση, οι κυβερνήσεις ανέλαβαν τις υποχρεώσεις των τραπεζών μέσω προγραμμάτων διάσωσης.
Έκτοτε, σε όλα τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης θεσπίστηκε νομοθεσία για τη διάσωση. Αλλά εάν προσπαθήσουν να σώσουν λίγες τράπεζες, πιθανότατα θα καταρρεύσουν ολόκληρο το σύστημα, επειδή οι κάτοχοι ομολογιακών δανείων και οι μεγάλοι καταθέτες θα εγκαταλείψουν όλο το τραπεζικό σύστημα της Ευρωζώνης, αντί να αναγκαστούν να δεχτούν άχρηστες τραπεζικές μετοχές.
Ομοίως, οι κυβερνήσεις της Ιταλίας, της Ελλάδας, της Ισπανίας, της Γαλλίας και άλλων δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά τη διαδρομή διάσωσης, επειδή δεν θα μπορέσουν να τις χρηματοδοτήσουν και για δεύτερη φορά θα πρέπει να ξεκινήσουν οι σωστικές βάρκες από την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ.
Μόνο αυτή τη φορά, τα ποσά θα είναι πολύ μεγαλύτερα. Ήταν χρηματοδότηση που αποτυγχάνει ισπανικές τράπεζες που πήρε το χρέος της Ισπανίας σε σχέση με το ΑΕΠ από 35,6% το 2007 σε 97% σήμερα.
Φανταστείτε πού πηγαίνει στην επόμενη πιστωτική κρίση και απλώς φανταστείτε τις απαιτήσεις προς τους Ιταλούς με το δείκτη του χρέους τους προς το ΑΕΠ ήδη στο 130%.
Η Ευρωζώνη είναι τώρα επικίνδυνα στην άκρη μιας οικονομικής και συστημικής αβύσσου .
Το ίδιο το ευρώ δεν είναι λάθος.
Τα θεσμικά όργανα πίσω από αυτό δεν κατάλαβαν ότι τα συγκλίνοντα επιτόκια κατά την πρώτη δεκαετία θα οδηγούσαν σε εξουθενωτικές κακές επενδύσεις και ότι η σύγκλιση των επιτοκίων θα ακολουθούσε καταστροφικές αποκλίσεις.
Οι εθνικές κυβερνήσεις δεν κατάλαβαν τις πλήρεις συνέπειες της αδυναμίας εκτύπωσης των εθνικών νομισμάτων τους.
Μην κατηγορείτε το ευρώ.
Είναι το θύμα της κατάχρησης από πολιτικούς που το θεωρούν ως ένα βήμα προς τους μεγάλους στόχους τους και μια ατυχή ΕΚΤ που εξαναγκάζεται σε ολοένα και πιο καταστροφικές νομισματικές πολιτικές. Πρέπει να ελπίζουμε ότι ο υπόλοιπος κόσμος δεν αποσταθεροποιείται από την αλλοίωση της αποτυχίας της Ευρωζώνης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης