Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ξεκίνησε η 2η Athens Cannabis Expo - Αραχωβίτης: Η κάνναβη έχει ιστορία χιλιάδων ετών στην Ελλάδα

tags :
Ξεκίνησε η 2η Athens Cannabis Expo - Αραχωβίτης: Η κάνναβη έχει ιστορία χιλιάδων ετών στην Ελλάδα
Ξεκίνησε η 2η Athens Cannabis Expo - Αραχωβίτης: Η κάνναβη έχει ιστορία χιλιάδων ετών στην Ελλάδα
Τα εγκαίνια της 2ης Athens Cannabis Expo πραγματοποιήθηκαν σήμερα (11/1) στο κλειστό γήπεδο του Παλαιού Φαλήρου (Τάε Κβο Ντο).
Η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή μέχρι την Κυριακή, 13 Ιανουαρίου και όσοι την επισκεφθούν θα έχουν τη δυνατότητα να δουν από κοντά περισσότερους από 150 επιχειρηματίες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Επίσης, θα μπορέσουν να προμηθευτούν μεταξύ άλλων, τρόφιμα, ρούχα, οικοδομικά υλικά, προϊόντα κανναβιδιόλης (CBD), καλλιεργητικά προϊόντα, καλλυντικά, σπόρους, ατμοποιητές καθώς και φαρμακευτικά σκευάσματα.
Στα εγκαίνια της έκθεσης παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Βασίλης Κόκκαλης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας, ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στάθης Γιαννακίδης και η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου.
Οι υπουργοί ξεναγήθηκαν στους χώρους της έκθεσης όπου και συνομίλησαν με παραγωγούς καθώς και με ασθενείς, μαθαίνοντας τις τελευταίες εξελίξεις στον χώρο της καλλιέργειας της κάνναβης.
Κάλεσμα στον κόσμο να επισκεφθεί την 2η Athens Cannabis Expo απηύθυνε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων τονίζοντας παράλληλα πως «η κάνναβη έχει μια πολύ μακρά ιστορία χιλιάδων ετών στην Ελλάδα και μόνο τα τελευταία χρονιά ποινικοποιήθηκε και απαξιώθηκε.
Δυστυχώς η άγνοια και οι φοβίες του παρελθόντος οδήγησαν στην ποινικοποίηση μιας καλλιέργειας, η οποία μπορεί να παράξει εξαιρετικά προϊόντα, τόσο σε είδη ένδυσης όσο και να βοηθήσει τον συνάνθρωπο μας, απαλλάσσοντας τον από τον πόνο αλλά και από μια σειρά άλλων ασθένειών».
Ο κ. Αραχωβίτης σημείωσε επίσης ότι «η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει τέτοιες "αντιεπιστημονικές" προσεγγίσεις, ότι προσεγγίζει το προσεγγίζει επιστημονικά, το προσεγγίζει με σχέδιο, χωρίς ταμπού και χωρίς φοβίες, αλλά και μόνο με βάση τα επιστημονικά δεδομένα» συμπληρώνοντας «η νομοθεσία αλλάζει, εξελίσσεται για να βοηθάει την ανάπτυξη μιας καλλιέργειας.
Ελπίζουμε και σκοπεύουμε να κάνουμε την καλλιέργεια της κάνναβης ελκυστική στη χώρα έτσι ώστε να προσελκύσουμε πραγματικά επενδύσεις και να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας».
Για μια έκθεση «που δείχνει τη δυναμική που έχει ο κλάδος της κάνναβης» μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας τονίζοντας «Η κυβέρνηση με την ψήφιση των νόμων για τα βιομηχανική και ιατρική κάνναβη άνοιξε μια "λεωφόρο".
Ξεπεράσαμε καχυποψίες, δυσπιστίες και κάναμε το αυτονόητο για τον σύγχρονο κόσμο. Δίνουμε τη δυνατότητα να υπάρξει παραγωγή φαρμάκων από την κάνναβη, κάτι το οποίο ανταποκρίνεται στις ανάγκες πάρα πολλών ασθενών τον κόσμο αλλά και στην Ελλάδα που έχουν ανάγκη τα φάρμακα αυτά και ανοίξαμε και το δρόμο να αξιοποιηθεί και το φυτό της κάνναβης».
Παράλληλα ο κ. Πιστιόρλας ανέφερε πως υπάρχει τεράστιο επενδυτικό ενδιαφέρον για την κάνναβη "αποκαλύπτοντας" ότι «αυτή τη στιγμή εκκρεμούν 30 φάκελοι στο υπουργείο Οικονομίας, επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ» και συμπλήρωσε ότι «τα επόμενα χρόνια θα έχουμε μια μεγάλη παραγωγή και από τα δυο είδη και θα έχουμε στην ουσία δημιουργήσει μια παράλληλη φαρμακοβιομηχανία στην Ελλάδα πάρα πολύ σημαντική».
«Η κάνναβη θα δώσει ώθηση στην ελληνική οικονομία και στην ελληνική γεωργία την οποία έχουν πολύ μεγάλη ανάγκη» τόνισε σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Βασίλης Κόκκαλης λέγοντας επίσης πως «η βιομηχανική κάνναβη για τους αγρότες μας και η φαρμακευτική για την ελληνική οικονομίας γενικότερα με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας αλλά και με την αύξηση του εισοδήματος για τους αγρότες μας».
Για «μια αγορά που τα τελευταία χρόνια που βρίσκεται σε τεράστια άνοδο» μίλησε από την πλευρά του ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στάθης Γιαννακίδης προσθέτοντας πως «η Ελλάδα λόγω γεωστρατηγικής θέσης, λόγω του ευέλικτου θεσμικού πλαισίου που υπάρχει, του πλήθους των χρηματοδοτικών εργαλείων αποτελεί έναν πόλο έλξης και για ξένες επενδύσεις αλλά και την ενεργοποίηση των τοπικών επενδυτών, προκειμένου ο τομέας της κάνναβης να αναπτυχθεί πλήρως.
Ζούμε σε μια εποχή που το πλαστικό και η χρήση του πρέπει να περιοριστεί και περιορίζεται ολοένα και περισσότερο και η βιομηχανική κάνναβη αποτελεί μια πρώτης τάξης επιλογή για την αντικατάστασή του.
Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της πρώτης μέρας της έκθεσης, ο Πανελλήνιος Φορέας Επαγγελματιών της Κάνναβης έκανε την πρώτη του επίσημη εμφάνιση, υπογράφοντας το καταστατικό του σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στον χώρο της έκθεσης.
Στη χώρα μας, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, καλλιεργούνται περί τα 1.100 στρέμματα βιομηχανικής κάνναβης ενώ 14 εταιρίες έχουν λάβει ή αναμένεται να λάβουν άδεια για καλλιέργεια και επεξεργασία φαρμακευτικής κάνναβης, με επενδύσεις που αρχικά θα αποφέρουν 185 εκατ. ευρώ και 770 νέες θέσεις εργασίας.
Σημειώνεται ότι στην Ευρώπη, η αγορά της βιομηχανικής κάνναβης αναμένεται να φτάσει τα 180 εκατ. ευρώ ως το 2028 και της φαρμακευτικής τα 55,2 δισ. ευρώ, ενώ μέσα στα επόμενα έξι χρόνια, ο παγκόσμιος κύκλος των business της κάνναβης αναμένεται να ξεπεράσει τα 145 δισ. δολάρια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης