Άνοδος 0,2% για τον χρυσό λόγω Fed και δολαρίου - Στα 1.289,50 δολ. ανά ουγγιά

Άνοδος 0,2% για τον χρυσό λόγω Fed και δολαρίου - Στα 1.289,50 δολ. ανά ουγγιά
Η τιμή του συμβολαίου του χρυσού παραδόσεως Φεβρουαρίου έκλεισε με άνοδο 0,2% ή 2,10 δολ. στα 1.289,50 δολ. ανά ουγγιά
Με κέρδη έκλεισε σήμερα (11/1/2019) ο χρυσός, δεχόμενος ώθηση από την αποδυνάμωση του δολαρίου, αλλά και από τις χθεσινές δηλώσεις του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed), που ενίσχυσαν τις προσδοκίες των επενδυτών για μια επιβράδυνση των ρυθμών αύξησης των επιτοκίων.
Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του χθες (10/1) ο επικεφαλής της Fed, Jerome Powell, η τράπεζα θα μπορούσε να διατηρήσει μία πιο υπομονετική στάση αναφορικά με τη νομισματική της πολιτική, υποβαθμίζοντας τις αρχικές εκτιμήσεις ότι θα υπάρξουν δύο επιπλέον αυξήσεις επιτοκίων το 2019.
Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της τράπεζας, Richard Clarida, ανέφερε ότι «μπορούμε να είμαστε υπομονετικοί στις εκτιμήσεις μας για το πώς θα προσαρμόσουμε την πολιτική μας στάση».
«Το αδύναμο δολάριο και η περισσότερο μετριοπαθής Fed είναι οι δύο πιο δελεαστικοί παράγοντες για τον χρυσό», σχολιάζει ο Stephen Innes της Oanda, προσθέτοντας ότι «υπάρχουν ανησυχίες για την επιβράδυνση της οικονομίας των ΗΠΑ, ενδεχομένως προς τα τέλη του 2019 και το 2020, γι' αυτό οι αγορές λαμβάνουν υπόψιν τη μείωση των επιτοκίων».
Την ίδια ώρα, ώθηση στο πολύτιμο μέταλλο προσέφερε και η διάχυτη πολιτική αβεβαιότητα σε όλον τον κόσμο, που έστρεψε τους επενδυτές σε πιο ασφαλή καταφύγια.
Στις ΗΠΑ, το κυβερνητικό shutdown συνεχίζεται για 21η συνεχόμενη ημέρα, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Donald Trump, να προειδοποιεί μάλιστα ότι θα κηρύξει τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης εάν ο Λευκός Οίκος και το Κογκρέσο δεν μπορέσουν να καταλήξουν σε συμφωνία.
H Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, που ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς, ενέκρινε σήμερα νομοσχέδιο για την επαναλειτουργία ορισμένων ομοσπονδιακών υπηρεσιών.
Ωστόσο, ο Ρεπουμπλικανός Mitch McConnell, ο επικεφαλής της πλειοψηφίας στη Γερουσία, έχει δηλώσει ότι δεν θα το προωθήσει προς ψήφιση από τους γερουσιαστές.
Η τιμή του συμβολαίου του χρυσού παραδόσεως Φεβρουαρίου έκλεισε σήμερα με άνοδο 0,2% ή 2,10 δολ. στα 1.289,50 δολ. ανά ουγγιά.
Την ίδια ώρα, η στερλίνα σημείωνε άνοδο 0,8%, στο 1,285 δολ., στον απόηχο δημοσιεύματος της «Evening Standard», που ανέφερε, επικαλούμενο «κορυφαίους υπουργούς», ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο καθυστέρησης του Brexit πέραν της 29ης Μαρτίου 2019.
Στο σύνολο της εβδομάδας, ο χρυσός σημείωσε μικρή άνοδο 0,3%, βρίσκοντας στήριξη σε μια συνολική αποδυνάμωση του δολαρίου.
Παράλληλα, οι επενδυτές επικεντρώνονται και στις εξελίξεις που αφορούν τις εμπορικές επαφές ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα, εν μέσω δηλώσεων του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών, Steven Mnuchin, ότι ο Κινέζος αντιπρόεδρος, Liu He, ενδέχεται να επισκεφθεί την Ουάσιγκτον αργότερα εντός του μήνα.
«Η τρέχουσα πρόθεση είναι ότι ο ανιτπρόεδρος Liu He πιθανότατα θα έρθει και θα μας επισκεφθεί αργότερα εντός του μήνα και θα ανέμενα ότι το κυβερνητικό shutdown δε θα έχει κανέναν αντίκτυπο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Mnuchin.


www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS