Απόψεις - Άρθρα

Κοινωνικά επιδόματα ή προγράμματα απασχόλησης;

tags :
Κοινωνικά επιδόματα ή προγράμματα απασχόλησης;
Τα κοινωνικά επιδόματα είναι 7 φορές μεγαλύτερα από τα προγράμματα προώθησης της απασχόλησης
Με την ανεργία να βρίσκεται ακόμη στο κόκκινο, στο 18,6% το μεγαλύτερο ποσοστό στην Ευρώπη και πολύ παραπάνω από το ευρωπαϊκό μέσο, ο οποίος είναι της τάξεως του 8%, η κυβέρνηση αντί να επιδοθεί σε ένα αγώνα δρόμου για τη δραστική μείωση της, προτιμά να εκπαιδεύει και να γαλουχεί μια κοινωνία επιδομάτων, δίνοντας ψίχουλα στους κοινωνικά αδυνάμους.

Τα στοιχεία

Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού για το 2019 τα κονδύλια που θα δώσει ο ΟΠΕΚΑ και το ΚΕΑ φθάνουν τα 3,179 δις. ευρώ, ενώ αντίθετα τα κονδύλια που θα διατεθούν από το ΟΑΕΔ για τα προγράμματα απασχόλησης είναι μόλις 456 εκατομμύρια, εφτά φορές δηλαδή λιγότερα.
Τα κοινωνικά επιδόματα  σαφώς και πρέπει να υπάρχουν  και να  συγκρατούν τον κοινωνικό ιστό σε περιόδους όπως αυτή που διένυσε και διανύει η Ελλάδα και σαφώς  ανακουφίζει  οικονομικά τον κοινωνικά αδύναμο αλλά δεν το βοηθά μακροπρόθεσμα.

Τα αντικίνητρα

Για παράδειγμα γονέας με δύο παιδιά δεν έχει ισχυρό αντικίνητρο να εργαστεί περισσότερο και να αυξήσει το εισόδημά του από τα 20.000 στα 21.000 ευρώ, καθώς εκτός από τον επιπλέον φόρο και την εισφορά αλληλεγγύης με τα οποία θα επιβαρυνθεί τα οποία υπολογίζονται περί τα 400 ευρώ, θα χάσει και περίπου 400 ευρώ το χρόνο από το επίδομα τέκνων αφού θα αλλάξει κλίμακα συν ότι και θα αναλώσει πολύ περισσότερο χρόνο της καθημερινότητας του για εργασία, οπότε θα στηριχτεί στο εν λόγω επίδομα απλά γιατί τον συμφέρει και τον βολεύει.
Όπως επίσης και μια μονογονεϊκή οικογένεια με ένα παιδί, η μητέρα γιατί να μπει στον κόπο  να βρει μια μερική απασχόληση που στη καλύτερη περίπτωση το εισόδημα της από την εργασία θα είναι περίπου 300 ευρω, ενώ θα μπορούσε να παίρνει 250 ευρώ το μήνα ως δικαιούχος του ΚΕΑ και άλλα 70 ευρώ από το επίδομα τέκνων δηλαδή σύνολο 320 ευρώ το μήνα ενώ παραμένοντας στην απολαβή των επιδομάτων μπορεί να είναι δικαιούχος κοινωνικών τιμολογίων και ¨χριστουγεννιάτικων μποναμάδων¨.
Τα  επιδόματα προφανώς και είναι μια παθητική ενίσχυση στον δικαιούχο αφού δεν τον βγάζει από το αδιέξοδο, δεν του δίνει δηλαδή μια άλλη  προοπτική.
Και στην οικονομία όμως, ο αντίκτυπος είναι βραχυπρόθεσμος αφού η αύξηση της  καταναλωτικής ζήτησης που θα δημιουργηθεί θα είναι βραχυπρόθεσμη και αυτή.  
Επιπλέον όσο αυξάνεται και ο αριθμός αυτών που εμμένουν στη λογική της απολαβής των επιδομάτων συνεπάγεται περισσότερα κονδύλια που  οδηγούν σε σε μια υπέρμετρη φορολογία αυτών που μπορούν, δηλαδή της παραγωγικής οικονομίας.
Από την άλλη ακολουθώντας μια πολιτική για την αύξηση της απασχόλησης μέσω και των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ ή ανάπτυξης ισχυρών κινήτρων για παραμελλημένους τομείς όπως η κτηνοτροφία και η γεωργία, ο κοινωνικά αδύναμος ωφελείται ενεργητικά αφού του δίνεται ξανά  προοπτική και μπαίνει στην αγορά εργασίας και παράλληλα ενισχύεται η πραγματική οικονομία.
Συνεπώς η σημερινή κυβέρνηση ακολουθεί ξεκάθαρα μια πολιτική η οποία σαφώς και δεν έχει στόχο την μείωση της ανεργίας αλλά έχει ως στόχο την αναπαραγωγή της φτώχειας.

Αθανασία Ακρίβου
akribouathanasia@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης