Πτώση 0,4% για τον χρυσό λόγω δολαρίου - Στα 1.287,40 δολ. ανά ουγγιά

Πτώση 0,4% για τον χρυσό λόγω δολαρίου - Στα 1.287,40 δολ. ανά ουγγιά
Η τιμή του συμβολαίου του χρυσού παραδόσεως Φεβρουαρίου έκλεισε με πτώση 0,4% ή 4,60 δολ. στα 1.287,40 δολ. ανά ουγγιά
Με απώλειες έκλεισε σήμερα (10/1/2019) ο χρυσός, δεχόμενος πιέσεις από την ενδυνάμωση του δολαρίου, που ανέκαμψε από τα χαμηλά τριών μηνών.
Το δολάριο ενισχύεται σήμερα, με τους επενδυτές να μειώνουν τις bearish θέσεις τους στο αμερικανικό νόμισμα, καθώς αναμένουν εξελίξεις στις εμπορικές σχέσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου, στο κυβερνητικό shutdown στις ΗΠΑ και στο Brexit.
Οι αξιωματούχοι ΗΠΑ και Κίνας ανέφεραν ότι σημειώθηκε πρόοδος στις εμπορικές τους συνομιλίες, που ολοκληρώθηκαν χθες, γεγονός που θα μπορούσε να διευκολύνει την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών πριν από τον Μάρτιο του 2019.
Το κινεζικό Υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε σήμερα πως οι δύο χώρες έθεσαν τις βάσεις για την επίλυση της εμπορικής τους διαμάχης.
Από την πλευρά της, η Ουάσιγκτον ανέφερε χθες ότι οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν στην εξεύρεση τρόπων για την επίτευξη «δικαιοσύνης, αμοιβαιότητας και ισορροπίας στις εμπορικές σχέσεις», ενώ επεσήμανε και τη δέσμευση του Πεκίνου να αγοράσει «ένα σημαντικό ποσό αγροτικών, ενεργειακών και μεταποιητικών αγαθών, καθώς και άλλων προϊόντων και υπηρεσιών».
Το δολάριο επωφελήθηκε επίσης από τις πιέσεις στο ευρώ, στον απόηχο ορισμένων απογοητευτικών στοιχείων για την οικονομία της Γαλλίας, της δεύτερης μεγαλύτερης στην Ευρωζώνη.
Ειδικότερα, η βιομηχανική παραγωγή της Γαλλίας σημείωσε απροσδόκητη πτώση τον Νοέμβριο του 2018, υποδεικνύοντας επιβράδυνση της οικονομίας της χώρας.
Ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής της χώρας υποχώρησε συγκεκριμένα κατά 1,30% σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2018, όταν και είχε σημειωθεί άνοδος 1,3%, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα σημειωθεί οριακή άνοδος κατά 0,1%
Παράλληλα, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε κατά 2,10% έναντι πτώσης 0,6% του Οκτωβρίου και έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών για πτώση 0,2%.
Η τιμή του συμβολαίου του χρυσού παραδόσεως Φεβρουαρίου έκλεισε σήμερα με πτώση 0,4% ή 4,60 δολ. στα 1.287,40 δολ. ανά ουγγιά.
Την ίδια ώρα, ο δείκτης δολαρίου -που παρακολουθεί το αμερικανικό νόμισμα έναντι ενός καλαθιού έξι σημαντικών νομισμάτων- ενισχυόταν κατά 0,3% στις 95,5 μονάδες.
Το ευρώ υποχωρούσε κατά 0,4% έναντι του αμερικανικού νομίσματος, στο 1,150 δολ., ενώ η στερλίνα σημείωνε πτώση 0,3%, στο 1,275 δολ., αφού η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Theresa May, έχασε μέσα σε δύο ημέρες δύο ψηφοφορίες που σχετίζονται με το Brexit, προκαλώντας ανησυχίες στους επενδυτές ότι ίσως βρίσκεται στα σκαριά η διενέργεια βουλευτικών εκλογών.
Σημειώνεται ότι η άνοδος του δολαρίου τείνει να ασκεί πιέσεις στα εμπορεύματα που συνδέονται με το νόμισμα, όπως ο χρυσός, καθώς καθιστά ακριβότερη την αγορά τους από κατόχους άλλων νομισμάτων.
Οι απώλειες για τον χρυσό παρέμειναν σχετικά περιορισμένες, εν μέσω αυξημένων προσδοκιών των επενδυτών ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed) ενδέχεται να περιορίσει τη διαδικασία αύξησης των επιτοκίων κατά το τρέχον έτος.
Σύμφωνα με τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση της Fed, ορισμένοι αξιωματούχοι της τράπεζας δήλωσαν ότι θα μπορούσαν να είναι περισσότερο «υπομονετικοί» αναφορικά με τις μελλοντικές αυξήσεις επιτοκίων.
Εξάλλου, ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell, δήλωσε σήμερα πως δεν υπάρχει σχέδιο για συγκεκριμένο αριθμό αυξήσεων των επιτοκίων, ενώ τόνισε πως η αμερικανική κεντρική τράπεζα έχει την ικανότητα να είναι υπομονετική και ευέλικτη.
«Ο χρυσός δέχεται ορισμένη στήριξη από τη μετριοπάθεια της Fed και τη θεσμική αστάθεια στις ΗΠΑ» σχολιάζει ο αναλυτής της IG, Kyle Rodda, προσθέτοντας ότι οι αγορές λαμβάνουν πλέον υπόψιν και το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων κατά το τρέχον έτος.


www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS