Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Alpha Trust: Η συγκρατημένη αισιοδοξία των επενδυτών για τις αγορές διαψεύστηκε το δ’ τρίμηνο του 2018

tags :
Alpha Trust: Η συγκρατημένη αισιοδοξία των επενδυτών για τις αγορές διαψεύστηκε το δ’ τρίμηνο του 2018
Alpha Trust: Η συγκρατημένη αισιοδοξία των επενδυτών για τις αγορές διαψεύστηκε το δ’ τρίμηνο του 2018
To «Τηλεσκόπιο» της  Alpha Trust έκλεισε αισίως ένα έτος λειτουργίας δίνοντας με συνέπεια το σφυγμό της αγοράς και συγκεντρώνοντας ακόμη περισσότερες εκτιμήσεις τόσο των πιστών του φίλων, καθώς και περισσότερων νέων παικτών.
Μεγάλες οι αποκλίσεις που παρατηρήθηκαν σε σχέση με τις αισιόδοξες προσδοκίες των συμμετεχόντων στην αρχή του 2018.
Πιο συγκεκριμένα, οι σημαντικά πτωτικές τάσεις που επικράτησαν κατά το τελευταίο τρίμηνο του έτους, δεν δικαίωσαν τη συγκρατημένη αισιοδοξία ή σε κάποιες περιπτώσεις την περιορισμένη απαισιοδοξία των προβλέψεων των επαγγελματιών και των ανεξάρτητων ιδιωτών για το 4ο τρίμηνο του έτους, όπως καταγράφηκαν στο «Τηλεσκόπιο».
Μέσω του ιστότοπου www.alphatrust.gr, επαγγελματίες του χρηματοπιστωτικού κλάδου και ανεξάρτητοι ιδιώτες, επισκέφθηκαν το «Τηλεσκόπιο» και προέβλεψαν την τάση των αγορών ανά τρίμηνο, με έναρξη τις πρώτες ημέρες του 2018.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους, η αισιοδοξία που καταγράφηκε στο ξεκίνημα του 2018, τόσο στους επαγγελματίες όσο και στους ανεξάρτητους ιδιώτες, περιορίστηκε σταδιακά τα επόμενα τρίμηνα, εν μέσω αυξημένης μεταβλητότητας, και μετατράπηκε σε επιφυλακτικότητα στο κλείσιμο του έτους, κυρίως για τους ανεξάρτητους ιδιώτες.
Ειδικότερα για το 4ο τρίμηνο του 2018, η πτώση του Γενικού Δείκτη του Χ.A. που άγγιξε το -11,33%, αιφνιδίασε τόσο τους επαγγελματίες του κλάδου, που προέβλεπαν οριακή άνοδο,  (+0,14% κατά μ.ο.) όσο και τους ανεξάρτητους ιδιώτες που έβλεπαν οριακά μόνο πτώση (-0,17% κατά μ.ο.).
Μεγαλύτερη ακόμα απόκλιση, υπήρξε στην απόδοση της τιμής της Εθνικής Τράπεζας.
Οι συγκρατημένα απαισιόδοξες προβλέψεις (-5,51% οι επαγγελματίες, -4,72% οι ιδιώτες) ουδόλως προσέγγισαν την πτώση του τίτλου, ο οποίος το τελευταίο τρίμηνο υποχώρησε πάνω από 37%.
Αντίστοιχη ήταν η «αστοχία» και για την τιμή της μετοχής Apple, η πτώση της οποίας
(-30,12%) αιφνιδίασε τόσο ιδιώτες όσο και επαγγελματίες, καθώς προέβλεπαν μικρή άνοδο της τιμής (+0,50% και +1,91% αντίστοιχα).
Εκτός πεδίου προβλέψεων και η συνολικά καθοδική πορεία των αμερικανικών αγορών. Οι εκτιμήσεις των συμμετεχόντων για οριακές μεταβολές των δεικτών, απείχαν από το -11,83% του Dow Jones Industrial Index, ή το -17,54% του δείκτη NASDAQ.  
Επί των αποδόσεων των ομολόγων, η άνοδος των yields των ελληνικών ομολόγων (21,4 μ.β.) εξέπληξε περισσότερο τους επαγγελματίες και πολύ λιγότερο τους ιδιώτες που περίμεναν υψηλότερα yields κατά 12,10 μ.β.
Σε διεθνές επίπεδο, η άνοδος των τιμών των  «ασφαλών» γερμανικών και αμερικανικών ομολόγων αιφνιδίασε, αφού  οι προσδοκίες τόσο των ιδιωτών όσο και των επαγγελματιών, για άνοδο των yields των 10ετών αυτών τίτλων δεν επαληθεύτηκαν.   
Αλλά και οι εκτιμήσεις για την πορεία του Bitcoin και του Πετρελαίου δεν στάθηκαν  περισσότερο εύστοχες.
Οι θετικές ή οριακά αρνητικές εκτιμήσεις των συμμετεχόντων, δεν πέτυχαν να απεικονίσουν την τάση  του Μπρεντ, που κατάγραψε πτώση -34,88%, ούτε του κρυπτονομίσματος, που έχασε το 44,13% της αξίας του.
Όσον αφορά στην τιμή του Χρυσού, οι ιδιώτες βρέθηκαν πιο κοντά στην «τάση» του τριμήνου, αφού προέβλεψαν την ανοδική διάθεση για την τιμή του μετάλλου (πρόβλεψη +2,03% κατά μ.ο.), το οποίο έκλεισε τελικά με κέρδη 7,54%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης