Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Capital Economics: Αδύναμος κρίκος για την ιταλική οικονομία οι τράπεζες - «Βουνό» τα NPLs

tags :
Capital Economics: Αδύναμος κρίκος για την ιταλική οικονομία οι τράπεζες - «Βουνό» τα NPLs
Τι έδειξε η περίπτωση της Carige
Παρά τη βελτίωση στους ισολογισμούς τους οι ιταλικές τράπεζες παραμένουν ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση της γειτονικής χώρας, κυρίως εξαιτίας του υψηλού επιπέδου των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (NPLs).
«Η μεγάλη εικόνα είναι ότι έχουν ενισχύσει τους ισολογισμούς τους σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, αλλά παραμένουν ο αδύναμος κρίκος της ιταλικής οικονομίας», τονίζει χαρακτηριστικά ο Jack Allen, οικονομολόγος της Capital Economics, αρμόδιος για την ευρωπαϊκή οικονομία.
Κατά μέσο όρο ο βασικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας CET 1 για το ιταλικό τραπεζικό σύστημα έφθασε στα τέλη του 2017 στο 14,3% από μόλις 6,9% που ήταν το 20087, σύμφωνα με στοιχεία της Capital Economics.
Αυτός ήταν ένας από τους τρόπους με τους οποίους η χώρα αντιμετώπισε πολλά διαρθρωτικά ζητήματα που αποκάλυψε η κρίση του χρέους. Ωστόσο, πιο πρόσφατα και πάνω από αυτά τα ζητήματα παλαιού τύπου, οι ιταλικοί δανειστές χρειάστηκε να αντιμετωπίσουν ένα άλλο είδος προβλήματος: την πολιτική.
Οι γενικές εκλογές τον περασμένο Μάρτιο οδήγησαν στη δημιουργία μίας λαϊκίστικης κυβέρνησης συνασπισμού.
Οι υποσχέσεις του συνασπισμού για αύξηση των δημόσιων δαπανών πυροδότησαν νευρικότητα στις αγορές, καθώς εκτιμήθηκε ότι οι υψηλότερες δαπάνες θα διακινδυνεύσουν τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της Ιταλίας, το οποίο αντιπροσωπεύει περίπου το 130% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος του.
Αυτό το συναίσθημα της αγοράς οδήγησε σε αύξηση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων - και δημιούργησε προβλήματα στους ισολογισμούς των ιταλικών τραπεζών.
Οι τράπεζες διαθέτουν περίπου το 10% των κρατικών ομολόγω.
Μέσα στο 2018, το ιταλικό τραπεζικό σύστημα έχασε σχεδόν το 30% της αγοραίας του αξίας.
Σύμφωνα με την UBS, ένας από τους κύριους παράγοντες που επηρεάζουν την τύχη των ιταλικών τραπεζών είναι η διεύρυνση του spread μεταξύ των 10ετών ιταλικών και των αντίστοιχων γερμανικών ομολόγων.
«Με το τέλος του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, η εμπιστοσύνη των επενδυτών στην ιταλική κυβέρνηση θα πρέπει να επιβεβαιωθεί με τις τοποθετήσεις των επόμενων ομολόγων», δήλωσε στο CNBC ο Fabio Trussardi, τραπεζικός αναλυτής της UBS Global Wealth Management.
Carige - Ένας πρόσφατος τραπεζικός πονοκέφαλος
Οι ιταλικές αρχές εξετάζουν το μέλλον της Banca Carige, τράπεζας με έδρα τη Γένοβα, η οποία κλήθηκε από την ΕΚΤ είτε να υποβάλει σχέδια αύξησης κεφαλαίων ή να συγχωνευθεί.
Η κυβέρνηση ενέκρινε στην αρχή της τρέχουσας εβδομάδας, διάταγμα που επιτρέπει τη μελλοντική έκδοση ομολόγων από την Carige, καθώς και ένα προληπτικό δημόσιο σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης.
Ωστόσο, τα κυβερνώντα κόμματα στη Ρώμη φαίνεται να έχουν διαφορετική άποψη από τον τεχνοκρατικό υπουργό Οικονομικών Giovanni Tria.
O Tria έχει ταχθεί υπέρ μίας πιο επιθετικής λύσης από αυτήν που στηρίζουν ο Matteo Salvini και ο Luigi Di Maio.
Ο Luigi Di Maio, επικεφαλής του Κινήματος των Πέντε Αστέρων (M5S), δήλωσε ότι αν χρησιμοποιηθεί δημόσιο χρήμα, τότε η τράπεζα θα έπρεπε να εθνικοποιηθεί.
«Οι εξελίξεις στον ιταλικό τραπεζικό τομέα είναι ο βασικός κίνδυνος για όλες τις ευρωπαϊκές τράπεζες», ανέφερε η ABN AMRO σε έκθεσή της και προσθέτει ότι «η πρόσφατη συμφωνία κρατικού προϋπολογισμού δεν βοηθάει στην επιδείνωση της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας. Στην πραγματικότητα, είναι πιθανό μόνο να επιδεινωθεί».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης