Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Μεγαλύτερη αξία που δεν αποτυπώνεται στο ταμπλό έχουν Ελλάκτωρ και Άνεμος σύμφωνα με τις διοικήσεις των εισηγμένων

tags :
Μεγαλύτερη αξία που δεν αποτυπώνεται στο ταμπλό έχουν Ελλάκτωρ και Άνεμος σύμφωνα με τις διοικήσεις των εισηγμένων
Η διοίκηση της Ελλάκτωρ εξετάζει τη ρευστοποίηση περιουσιακών στοιχείων που δεν ανήκουν στις βασικές δραστηριότητες του ομίλου
Υποτιμημένες θεωρούν τόσο η διοίκηση της Ελλάκτωρ όσο και η διοίκηση της ΕΛΤΕΧ Άνεμος τις μετοχές των εταιρειών στο ταμπλό και κατά τη διάρκεια της χθεσινής (9/1) ενημέρωσης των αναλυτών επανέλαβαν αρκετές φορές την εκτίμηση ότι μετά τη συγχώνευση θα αποκατασταθεί η στρέβλωση.
Ο κ.Καλλιτσάντσης αναφέρθηκε στις αποτιμήσεις των δύο εταιρειών στο ταμπλό λέγοντας πως η αγορά έχει υποτιμήσει την αξία των εταιρειών αποδίδοντας τις χαμηλές αποτιμήσεις στην περιορισμένη εμπορευσιμότητα της Άνεμος και στη διαγραφή της Ελλάκτωρ από τον MSCI.
Σημείωσε πάντως πως πεποίθηση των δύο διοικήσεων είναι πως αυτή η αδικία θα αποκατασταθεί ενώ θα δημιουργηθεί ένας μεγαλύτερος όμιλος, με μεγαλύτερη ρευστότητα και εμπορευσιμότητα στο ΧΑ και θα μπορέσει να έχει καλύτερη πρόσβαση στις αγορές για χρηματοδότηση.
Ήδη όμως η Ελλάκτωρ με την αγορά του επιπλέον ποσοστού στην Αττική Οδό έδειξε πόσο δυνατός είναι ο όμιλος στην άντληση κεφαλαίων από τράπεζες, σημειώθηκε στην τηλεδιάσκεψη.
Συνέργειες περί τα 45 εκατ. ευρώ θα προκύψουν από τη συγχώνευση των δύο εταιρειών με τα περισσότερα να προέρχονται από τη φορολογία, από τη λειτουργία και από τη δυνατότητα μείωσης εξόδων.
Η διοίκηση της Άνεμος ανέφερε πως η αγορά ΑΠΕ στην Ελλάδα αποκτά περισσότερες προκλήσεις και με τη συγχώνευση θα μπορέσει να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες και να αποτελέσει μέρος ενός μεγαλύτερου ομίλου ο οποίος δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 25 χώρες.
Οι διοικήσεις των δύο εταιρειών ξεκαθάρισαν πως στόχος είναι να επικεντρωθούν στις βασικές δραστηριότητες και πως η συγχώνευση δεν γίνεται για να βελτιωθεί η κεφαλαιακή διάρθρωση της Ελλάκτωρ λόγω ζημιών από την κατασκευαστική δραστηριότητα.
Η σχέση ανταλλαγής έγινε με βάση τις αποτιμήσεις των συμβούλων και πρόθεση των διοικήσεων είναι ο σεβασμός όλων των μετόχων μικρών και μεγάλων, αποκλείοντας παράλληλα το ενδεχόμενο να αλλάξει η σχέση ανταλλαγής ή να δοθεί κάποια επιστροφή κεφαλαίου στην περίπτωση που κάποιοι μέτοχοι στη γενική συνέλευση ταχθούν κατά της συγχώνευσης.
Η διοίκηση εξετάζει τη ρευστοποίηση περιουσιακών στοιχείων που δεν ανήκουν στις βασικές δραστηριότητες του ομίλου, χωρίς να αποκλείει πώληση του ακινήτου στην Κηφισιά.
Στην παρούσα χρονική συγκυρία όμως δεν είχε κάτι παραπάνω να πει, τονίζοντας πως αυτή η απόφαση δεν έχει να κάνει με προσπάθεια βελτίωσης του ισολογισμού αλλά με το γεγονός ότι δεν ανήκουν στις δραστηριότητες που θεωρεί βασικές.
Τέλος σε ερώτηση αναλυτή για την πρόταση εξαγοράς στα 2 ευρώ από ξένο fund που υπήρχε για την Άνεμος τόνισε πως αυτό που προτείνει η διοίκηση δεν έχει να κάνει με το αν δίνει λιγότερα. Θεωρεί πως δίνει περισσότερα, αφού το μέλλον είναι στις ΑΠΕ και θέληση της διοίκησης είναι να επεκτείνει το αποτύπωμα της εταιρείας στον κλάδο.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης