Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στην Αθήνα η Merkel για να στηρίξει τη Συμφωνία των Πρεσπών και...πολιτικά τον Τσίπρα που παραπαίει

Στην Αθήνα η Merkel για να στηρίξει τη Συμφωνία των Πρεσπών και...πολιτικά τον Τσίπρα που παραπαίει
Μήνυμα Merkel: Η Ελλάδα έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο, να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις
(upd5) Στην Αθήνα έφτασε λίγο πριν τις 17:30 η Γερμανίδα καγκελάριος, Angela Merkel, η οποία με επίκεντρο τη Συμφωνία των Πρεσπών θα συναντηθεί τόσο με τον Αλέξη Τσίπρα όσο και με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Η Merkel έχει πάρει τον δρόμο για τον Μέγαρο Μαξίμου όπου θα έχει συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό στις 18:10.
Θα ακολουθήσουν διευρυμένες συζητήσεις των αντιπροσωπειών Ελλάδας και Γερμανίας και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν δηλώσεις του κ. Τσίπρα και της Merkel στους εκπροσώπους του Τύπου.



Στήριξη στον Τσίπρα για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη χρονική στιγμή για την ελληνική κυβέρνηση λόγω των αναταράξεων που καταγράφονται στο κυβερνητικό στρατόπεδο με αφορμή τη Συμφωνία των Πρεσπών πραγματοποιείται η διήμερη επίσκεψη της Merkel, η οποία βρίσκεται στην Αθήνα από σήμερα Πέμπτη 10/1 το απόγευμα, προκειμένου να παράσχει τη στήριξη της στον Αλέξη Τσίπρα τόσο για το Σκοπιανό όσο και για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Λίγο πριν την άφιξη της στην Ελλάδα, η καγκελάριος σε δήλωση της στην εφημερίδα Καθημερινή αναγνωρίζει ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο τα τελευταία χρόνια και καλεί να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις.
«Προσβλέπω με χαρά στην επίσκεψή μου στην Αθήνα την Πέμπτη και την Παρασκευή, σε καλές συνομιλίες και ενδιαφέρουσες συναντήσεις.
Η Ελλάδα και η Γερμανία έχουν στενούς δεσμούς τόσο μέσω πλήθους διμερών σχέσεων όσο και ως εταίροι στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.
Γνωρίζω ότι τα τελευταία χρόνια ήταν πολύ δύσκολα για πολύ κόσμο στην Ελλάδα.
Η Ευρώπη έδειξε με τα τρία προγράμματα βοήθειας την αλληλεγγύη της και στήριξε την Ελλάδα στη μεταρρυθμιστική της πορεία προς τη δημοσιονομική και οικονομική σταθερότητα.
Πρόκειται αναμφίβολα για μια δύσκολη πορεία.
Ωστόσο με την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος προσαρμογής τον περασμένο χρόνο η Ελλάδα έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο.
Αυτό θα έπρεπε να αποτελέσει κίνητρο για το μέλλον.
Εδώ θα ήθελα να διαβεβαιώσω ότι η Ελλάδα στην πορεία της αυτή μπορεί να συνεχίσει να βασίζεται στην εταιρική σχέση και στη φιλία της με τη Γερμανία» αναφέρει στη δήλωση της η καγκελάριος Merkel.

Οι πόθοι του Μαξίμου

Στήριξη σε επίπεδο καλών λόγων αλλά και έμπρακτη υποστήριξη για επενδύσεις προσδοκά η κυβέρνηση από την επίσκεψη της καγκελαρίου της Γερμανίας, Angela Merkel, η οποία έφθασε στην Αθήνα στις 17:30 σήμερα το απόγευμα.
Το Μέγαρο Μαξίμου ευελπιστεί ότι πέρα από την φραστική στήριξη αναφορικά με το θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών θα υπάρξουν συγκεκριμένες συμφωνίες για γερμανικές επενδύσεις κυρίως στον τομέα της ενέργειας αλλά ακόμα και για αξιοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων, λιμανιών καθώς και δημόσιας περιουσίας από το υπερταμείο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 2012 υπάρχει η ελληνογερμανική συμφωνία για κοινοπραξία στο θέμα της ηλιακής ενέργειας , ένα πρόγραμμα που φέρει την ελληνική ονομασία «ΗΛΙΟΣ».
Ενδιαφέρον θα υπάρξει και για τη στήριξη που αναμένεται να δώσει η κα. Merkel στο προσφυγικό με την δέσμευση της Ελλάδας ότι θα δεχθεί την επιστροφή μεταναστών από τη Γερμανία.
Ήδη η Αθήνα έχει δεχθεί την επιστροφή 223 μεταναστών από τους οποίους μέχρι τώρα έχουν έρθει οι 20.
Πάντως στο θέμα των γερμανικών επανορθώσεων η κα. Merkel δεν αναμένεται να φανεί γαλαντόμα πέραν από φραστικές διατυπώσεις κι αυτό παρότι μέσα στον Ιανουάριο με πρωτοβουλία του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού δικτύου Deutsche Welle θα διοργανωθούν τρεις συναυλίες με τα έσοδα να πηγαίνουν συμβολικά στο κοινωνικό παντοπωλείο των Καλαβρύτων, μιας πόλης η οποία καταστράφηκε ολοσχερώς από τους ναζί.
Μάλιστα την τρίτη συναυλία που θα γίνει στο Βερολίνο αναμένεται να παρακολουθήσει τόσο ο Γερμανός πρόεδρος όσο και η καγκελάριος Merkel.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης