Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Έκθεση-κόλαφος της Oxfam για τη Μόρια – Ευθύνες σε ελληνική κυβέρνηση και ΕΕ

Έκθεση-κόλαφος της Oxfam για τη Μόρια – Ευθύνες σε ελληνική κυβέρνηση και ΕΕ
Η Oxfam εκπέμπει SOS για τη Μόρια
Αυστηρή κριτική σε ελληνική κυβέρνηση και Ευρωπαϊκή Ένωση για το προσφυγικό ασκεί η Μη Κυβερνητική Οργάνωση Oxfam, κατηγορώντας Αθήνα και Βρυξέλλες για αποτυχία προστασίας εγκύων γυναικών, ασυνόδευτων ανηλίκων, θυμάτων βασανιστηρίων ή σεξουαλικής βίας, ή άλλων ευαίσθητων ομάδων που προσπαθούν να εισέλθουν στην Ευρώπη αναζητώντας προστασία.
Η Oxfam υποστηρίζει ότι πρόσφυγες και μετανάστες τίθενται σε κίνδυνο λόγω ελαττωματικών διαδικασιών υποδοχής και ταυτοποίησης αλλά και λόγω της χρόνιας έλλειψης προσωπικού στα hotspots των ελληνικών νησιών, ενώ παράλληλα κάνει λόγο για αποπνικτική κατάσταση λόγω του μεγάλου αριθμού των ατόμων αλλά και απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης, λόγω της περιορισμένης πρόσβασης σε τρεχούμενο νερό και σε τουαλέτες.
Επισημαίνει ακόμη ότι η κατάσταση έχει επιδεινωθεί σημαντικά λόγω του χειμώνα.
Η έκθεση επικεντρώνεται στην κατάσταση που επικρατεί στον καταυλισμό της Μόριας στη Λέσβο και μέσα από συνεντεύξεις που πραγματοποίησε με πρόσφυγες, μετανάστες αλλά και μέλη των ΜΚΟ, καταλήγει σε μια σειρά συμπερασμάτων που έχουν να κάνουν τόσο με τις διαδικασίες υποδοχής και ταυτοποίησης όσο και με την ασφάλεια που επικρατεί μέσα στον καταυλισμό αλλά και έξω από αυτόν στον ανεπίσημο καταυλισμό που έχει στηθεί.
Μέσα από τις διαδικασίες που ακολουθούνται δεν γίνεται εφικτή η σωστή κατηγοριοποίηση των προσφύγων με αποτέλεσμα να μην εντάσσονται στις ομάδες των ευάλωτων ατόμων τα άτομα που θα έπρεπε να εντάσσονται, υποστηρίζει η οργάνωση, καθώς δεν υπάρχει το απαραίτητο εξειδικευμένο προσωπικό που θα μπορούσε να ταυτοποιήσει και να βοηθήσει τα άτομα αυτά.
«Είμαι σχεδόν τυφλός από το αριστερό μου μάτι, έχω προβλήματα με το γόνατό μου και το νεφρό μου.
Γι’ αυτό ο γιατρός μου έδωσε ένα χαρτί που δίνει εντολή στις αρχές για τη μεταφορά μου στην Αθήνα για ιατρική περίθαλψη αλλά η μεταφορά μου δεν έχει κανονιστεί ακόμα», δηλώνει ένας 31χρονος από την Ακτή Ελεφαντοστού που μένει στη Μόρια.
Παράλληλα, γίνεται αναφορά στις ελλιπείς συνθήκες ασφάλειας, υποστηρίζοντας ότι πολλοί από τους συνεντευξιαζόμενους δηλώνουν πως αισθάνονται ανασφαλείς μέσα στον κύριο καταυλισμό αλλά και έξω στον αυτοσχέδιο καταυλισμό καθώς και ότι ζουν υπό διαρκή φόβο.
Η οργάνωση μάλιστα καταγγέλλει ότι κάποιες γυναίκες φορούν πάνες κατά τη διάρκεια της νύχτας, προκειμένου να μην χρειαστεί να πάνε στην τουαλέτα γιατί φοβούνται.
Αυτό λέει στη μαρτυρία της μια 36χρονη από το Καμερούν, που καταγγέλλει ότι το βράδυ μετά τις 11 δεν υπάρχει φρουρός με αποτέλεσμα ο οποιοσδήποτε να είναι σε θέση να εισέρχεται στο χώρο που είναι περιφρουρούμενος για τις ανύπαντρες γυναίκες.
Η έκθεσή τονίζει παράλληλα ότι ο χειμώνας κάνει την κατάσταση ακόμα πιο δύσκολη. «Βρέχει πολύ.
Όλα γίνονται μούσκεμα.
Τα ρούχα, οι κουβέρτες, τα λίγα πράγματα που έχουν αυτοί οι άνθρωποι.
Έτσι κοιμούνται τη νύχτα: με βρεγμένες κουβέρτες κάτω από τέντες που θα μπορούσαν να καταρρεύσουν οποιαδήποτε στιγμή», δηλώνει η Σόνια Αντρέου που είναι μέλος Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης και εργάζεται στη Λέσβο.
Για να βελτιωθεί η κατάσταση η οργάνωση ζητά ανάμεσα σε άλλα από την ελληνική κυβέρνηση, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και από τα άλλα κράτη μέλη την άμεση αποστολή εξειδικευμένου προσωπικού στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίηση καθώς και την επίτευξη συμφωνίας για τη μεταρρύθμιση του «Κανονισμού του Δουβλίνου», στη γραμμή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που όπως υποστηρίζει «λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες, τις επιλογές και τις προσδοκίες των αιτούντων άσυλο και των χωρών που τους φιλοξενούν».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης