Τελευταία Νέα
Διεθνή

Evans (Fed): Πρέπει να περιμένουμε λίγο πριν από μια νέα κίνηση στα επιτόκια - Πιθανές τρεις αυξήσεις το 2019

Evans (Fed): Πρέπει να περιμένουμε λίγο πριν από μια νέα κίνηση στα επιτόκια - Πιθανές τρεις αυξήσεις το 2019
Η Fed μπορεί να περιμένει και να χρησιμοποιήσει το πρώτο εξάμηνο του 2019 για να αξιολογήσει τους αυξανόμενους κινδύνους, δήλωσε ο πρόεδρος της Fed του Σικάγου, Charles Evans
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed) μπορεί να περιμένει και να χρησιμοποιήσει το πρώτο εξάμηνο του 2019 για να αξιολογήσει τους αυξανόμενους κινδύνους για τις κατά τα άλλα σταθερές οικονομικές προοπτικές των ΗΠΑ, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Fed του Σικάγου, Charles Evans, αν και ανέφερε ότι συνεχίζει να αναμένει τρεις αυξήσεις των επιτοκίων, σε επίπεδα ελαφρώς υψηλότερα από το ουδέτερο έδαφος.
«Τρεις αυξήσεις των επιτοκίων θα ήταν η σύντομη απάντηση στην ερώτησή σας», δήλωσε ο Evans, στους δημοσιογράφους.
Αλλά «πιστεύω ότι δεν είναι καθόλου σημαντικό το χρονοδιάγραμμα... αν θα φτάσουμε εκεί στα τέλη του 2019 ή στο τέλος του 2020», πρόσθεσε.
Ο Evans δεν προέβη σε κάποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων, αλλά υπαινίχθηκε ότι θα μπορούσε να συμφωνήσει σε μία παύση μέχρι περίπου τα μισά του έτους, ώστε να δει πώς εξελίσσονται παράγοντες όπως η παγκόσμια ανάπτυξη και η εμπορική και φορολογική πολιτική των ΗΠΑ.
«Εάν οι καθοδικοί κίνδυνοι υποχωρήσουν και τα θεμελιώδη οικονομικά στοιχεία εξακολουθούν να είναι ισχυρά, αναμένω ότι τελικά τα επιτόκια θα αυξηθούν, ελάχιστα πάνω από το ουδέτερο επίπεδο», ανέφερε, εννοώντας ένα επιτόκιο πολιτικής μεταξύ 3% και 3,25%.
«Επειδή ο πληθωρισμός δεν εμφανίζει κανένα σημαντικό σημάδι ανόδου πάνω από το 2% (που είναι ο στόχος της Fed)... πιστεύω ότι έχουμε τη δυνατότητα να περιμένουμε και να κάνουμε έναν προσεκτικό απολογισμό των εισερχόμενων δεδομένων και των εξελίξεων», δήλωσε ο Evans.
«Οι εξελίξεις κατά το πρώτο εξάμηνο του 2019 θα είναι πολύ σημαντικές γι’ αυτή την αξιολόγηση των μελλοντικών μας δράσεων νομισματικής πολιτικής», πρόσθεσε ο ίδιος.
Σύμφωνα με τον αξιωματούχο της κεντρικής τράπεζας, οι καθοδικοί κίνδυνοι έχουν αυξηθεί από την αναταραχή στην αγορά και τον εμπορικό πόλεμο.
O Evans εκτίμησε ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ θα παραμείνει κοντά στον στόχο του 2% το 2019 και ότι θα κινηθεί ελαφρώς υψηλότερα το 2020 και το 2021, ενώ προέβλεψε ότι η ανεργία θα υποχωρήσει στο 3,5%.
Ο ίδιος προβλέπει ότι η ανάπτυξη του αμερικανικού ΑΕΠ το 2019 θα ξεπεράσει ελαφρώς το 2%, ενώ θα διαμορφωθεί σε επίπεδα λίγο χαμηλότερα το 2020.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης