Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Κόστος 30% χαμηλότερο για την ηλεκτροδότηση των μη διασυνδεδεμένων νησιών υπόσχεται η Tesla

tags :
Κόστος 30% χαμηλότερο για την ηλεκτροδότηση των μη διασυνδεδεμένων νησιών υπόσχεται η Tesla
Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, οι λύσεις θα προωθηθούν μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας
Μείωση του κόστους ηλεκτροδότησης των μη διασυνδεδεμένων νησιών της χώρας σε ποσοστό 30% έναντι εναλλακτικών διαθέσιμων τεχνολογιών προσφέρει η πρόταση της αμερικανικής Tesla που παρουσίασαν χθες (8/1) στελέχη της εταιρίας στον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη και τον γενικό γραμματέα Ενέργειας Μιχάλη Βερροιόπουλο.
Τα τρία στελέχη του ευρωπαϊκού παραρτήματος της αμερικανικής εταιρίας, μεταξύ των οποίων και ένας Έλληνας, έφτασαν από το Βερολίνο στην Αθήνα έχοντας ανά χείρας τις πλέον καινοτόμες τεχνολογίες αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας και μια αναλυτική μελέτη που εκπόνησαν τα στελέχη της στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού για να παρουσιάσουν στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ την δική τους πρόταση για την ηλεκτροδότηση των μη διασυνδεδεμένων ελληνικών νησιών στην εποχή της απανθρακοποίησης.
Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες θα παραμείνουν στην Αθήνα μέχρι το τέλος της εβδομάδας για επαφές σε τεχνικό επίπεδο προκειμένου να εξειδικεύσουν περαιτέρω την πρότασή τους.
Η πρωτοπόρος παγκοσμίως σε συστήματα αποθήκευσης ενέργειας Tesla του δισεκατομμυριoύχου Elon Μusk, παρουσίασε μια συνολική λύση για την ενεργειακή αυτάρκεια των μη διασυνδεδεμένων νησιών της Ελλάδας με συνδυασμό παραγωγής από ΑΠΕ και μπαταρίες αποθήκευσης σε αντικατάσταση των υφιστάμενων μονάδων ντίζελ με κόστος κατά 30% φθηνότερο από τις μέχρι σήμερα διαθέσιμες εναλλακτικές λύσεις που ήταν σε γνώση του υπουργείου Ενέργειας.

Από τα 250 στα 170 ανά MW το κόστος ηλεκτροδότησης

Το υφιστάμενο κόστος για την ηλεκτροδότηση ενός μη διασυνδεδεμένου μικρού νησιού ανέρχεται γύρω στα 250 ευρώ η μεγαβατώρα και οι προτάσεις που είχε στη διάθεσή του το ΥΠΕΝ από διάφορες τεχνολογίες περιόριζαν το κόστος μόλις στα 230 - 240 ευρώ τη μεγαβατώρα, καθιστώντας απαγορευτική στην ουσία την επιλογή τους αφού θα δέσμευαν τη χώρα σε ορίζοντα 20ετίας που οι τεχνολογίες αναπτύσσονται προσφέροντας οικονομικότερες λύσεις.
Η πρόταση της Tesla, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου σε συνδυασμό με τη μείωση των τιμών της παραγωγής ΑΠΕ που προέκυψε στους τελευταίους διαγωνισμούς περιορίζει το κόστος ηλεκτροδότησης των νησιών στα 170 ευρώ τη μεγαβατώρα.
Επίσης, στην περίπτωση χρήσης μόνο των μπαταριών της αμερικανικής εταιρείας, η Tesla ανέφερε πως μπορεί να προσφέρει έως και 35% μικρότερες τιμές σε σχέση με τα ισχύοντα επίπεδα.

Θετικό το ΥΠΕΝ

Το υπουργείο, όπως φάνηκε και από την επίσημη ανακοίνωσή του για την συνάντηση με τα στελέχη της Tesla, κρίνει οικονομικά συμφέρουσα την τεχνολογία αποθήκευσης που προτείνει η αμερικανική εταιρία.
Επίσης, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ τόνισε πως η ελληνική πλευρά βλέπει πολύ θετικά την προοπτική τα όποια σχέδια υλοποιηθούν από την εταιρεία στην Ελλάδα να «μεταφραστούν» και σε προστιθέμενη αξία εντός της χώρας.
Σε κάθε περίπτωση όμως, όπως διευκρινίζουν πηγές του υπουργείου, οι λύσεις θα προωθηθούν μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας.
Η Tesla έδειξε ενδιαφέρον και για τα πιλοτικά προγράμματα «έξυπνων» νησιών που εφαρμόζει το υπουργείο Ενέργειας (Αστυπάλαια, Σίκινο και Καστελόριζο) ενώ το ενδιαφέρον της επεκτάθηκε σε δύο ακόμη άξονες: Την ηλεκτροκίνηση και την ενεργειακή αυτονομία κοινοτήτων, παρουσιάζοντας μοντέλα που εφαρμόζει σε διάφορες περιοχές του κόσμου.
Ένα από αυτά εφαρμόζεται στο νησιωτικό σύμπλεγμα της αμερικανικής Σαμόα στον Ειρηνικό Ωκεανό και καλύπτει τις ανάγκες σε ηλεκτρισμό 55 χιλιάδων κατοίκων.

www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης