Σε νέο ιστορικό υψηλό το παλλάδιο, διευρύνεται η διαφορά με τον χρυσό

Σε νέο ιστορικό υψηλό το παλλάδιο, διευρύνεται η διαφορά με τον χρυσό
Σε νέο ιστορικό υψηλό το παλλάδιο
Στο νέο ιστορικό υψηλό των 1.312,7 μονάδων ανά ουγγιά εκτοξεύθηκε ενδοσυνεδριακά -στην πλατφόρμα της Comex- η τιμή του παλλαδίου (futures Μαρτίου 2019), σε υψηλό περίπου δύο δεκαετιών, διευρύνοντας ακόμη περισσότερο τη διαφορά με τον χρυσό, ο οποίος -στις 19:35- διαπραγματεύεται στα 1.287,3 δολάρια ανά ουγγιά (-0,2%).
Την ίδια ώρα, η άνοδος στο παλλάδιο έχει μετριαστεί, στο 1,8% και τα 1.262,9 δολάρια ανά ουγγιά.
Η ζήτηση για το παλλάδιο έχει φθάσει στα ύψη, αντισταθμίζοντας την ήδη αυξημένη προσφορά από πλευράς παραγωγών, ήτοι περίπου 10 εκατομμύρια ουγγιές το 2018.
Το παλλάδιο πραγματοποίησε «βουτιά» στα 830 δολάρια τον περασμένο Αύγουστο, ως αποτέλεσμα του εμπορικού πολέμου Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών, έκτοτε όμως έχει πάρει την ανιούσα.
Μετά το 2016, η ζήτηση για το μέταλλο έχει εκτοξευτεί, λόγω των αυξημένων πωλήσεων οχημάτων παγκοσμίως, ιδιαίτερα στην Κίνα.
Θετικά έχουν επιδράσει, επίσης, τα αυστηρότερα πρότυπα εκπομπής ρύπων αλλά και η προτίμηση των καταναλωτών για μεγαλύτερα οχήματα επαγγελματικής χρήσης.
Η τιμή του παλλάδιου βρίσκει επίσης «πάτημα» στα αυτοκίνητα ντίζελ στην Ευρώπη, όπου τα συγκεκριμένα οχήματα έχουν μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς.
Το παλλάδιο και οι ενώσεις του χρησιμοποιούνται ευρύτατα ως καταλύτες σε οργανικές χημικές αντιδράσεις, αλλά και στους καταλυτικούς μετατροπείς των αυτοκινήτων.
Επιπλέον, χρησιμοποιούνται σε ολοκληρωμένα κυκλώματα, στην οδοντιατρική, τον καθαρισμό του υδρογόνου, στην κατασκευή κοσμημάτων, ανθεκτικών εργαλείων και οργάνων ακριβείας.
Η τιμή του παλλάδιου, στις 19:35:

Image
www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS