Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Σταθάκης: Βρισκόμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία για πώληση των ΕΛΠΕ - Στα τέλη Ιανουαρίου 2019 το νομοσχέδιο για ΔΕΠΑ

Σταθάκης: Βρισκόμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία για πώληση των ΕΛΠΕ - Στα τέλη Ιανουαρίου 2019 το νομοσχέδιο για ΔΕΠΑ
Στις εξελίξεις στην αγορά ενέργειας αναφέρθηκε ο κ. Γ. Σταθάκης σε συνέντευξή του στο Bloomberg
Πολύ κοντά σε συμφωνία για την πώληση των ΕΛΠΕ βρίσκεται η Ελλάδα, όπως υποστήριξε σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Bloomberg, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης.
Ο κ. Σταθάκης, επιπρόσθετα τόνισε ότι είναι πλέον θέμα χρόνου η σταθερή τροφοδοσία της Ελλάδας και με φυσικό αέριο από τις ΗΠΑ.
«Οι συζητήσεις έχουν ξεκινήσει αναφορικά με ποσότητες και τιμή, οπότε το αποτέλεσμα είναι ζήτημα μηνών», τόνισε χαρακτηριστικά.
Σχετικά με τις μεγάλες ενεργειακές εταιρείες όπου υπάρχει συμμετοχή του Δημοσίου, και αναφερόμενος στα ΕΛΠΕ υποστήριξε πως «έχουν ολοκληρωθεί οι συζητήσεις με δυνητικούς αγοραστές σχετικά με την ΕΛΠΕ Upstream», προκειμένου το Δημόσιο να διατηρήσει πλειοψηφικό έλεγχο στη θυγατρική, ΕΛΠΕ Upstream, η οποία κατέχει τα δικαιώματα εκμετάλλευσης και παραχώρησης υδρογονανθράκων».
Για το θέμα της ΔΕΠΑ ανέφερε ότι ότι μέχρι το τέλος Ιανουαρίου θα κατατεθεί στη Βουλή σχέδιο νόμου για τον διαχωρισμό της εταιρείας σε «ΔΕΠΑ Υποδομών» και «ΔΕΠΑ Εμπορίας», με το Δημόσιο να διατηρεί πλειοψηφικό πακέτο στην πρώτη.
Στο ζήτημα της ΔΕΗ τόνισε ότι για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων αναμένονται δεσμευτικές προτάσεις το αμέσως επόμενο διάστημα.
Αναλυτικά το δημοσίευμα του Bloomberg αναφέρει ότι η Ελλάδα έχει περάσει ένα βασικό εμπόδιο στην πώληση του μεριδίου που κατέχει το δημόσιο στα ΕΛΠΕ , καθώς κινείται να εκπληρώσει την δέσμευση ιδιωτικοποίησης μετά την έξοδο από το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης
Σε συνέντευξή του, ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης τόνισε ότι η Ελλάδα κατέληξε σε συμφωνία με τους δυνητικούς αγοραστές του μεριδίου που κατέχει στα ΕΛΠΕ στην τρέχουσα  τιμή της αγοράς
σε 1,16 δισ. ευρώ (1,33 δισ. δολ.).
Βάσει της συμφωνίας , το κράτος θα κατέχει το 50,1% του συνόλου της ΕΛΠΕ Upstream, η οποία κατέχει το δικαίωμα έρευνας και παραχώρησης υδρογονανθράκων
«Συζητούμε με τους πιθανούς αγοραστές του μεριδίου 50,1% των ΕΛΠΕ και όλα τα ζητήματα έχουν λυθεί», τόνισε ο κ. Σταθάκης.
Πέραν από τα ΕΛΠΕ προς ιδιωτικοποίηση είναι και άλλες ενεργειακές εταιρείες, όπως η ΔΕΠΑ αλλά και οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ.
Στην επόμενη φάση της διαδικασίας πώλησης των ΕΛΠΕ «πέρασαν» τον Ιούλιο του 2018 οι εταιρείες Glencore Energy UK και Vitol Holding.
«Αν και μένουν κάποιες λεπτομέρειες για τη συμφωνία των μετόχων, αναμένουν ότι οι προσφορές θα έχουν κατατεθεί έως τις 28 Ιανουαρίου», τόνισε ο κ. Σταθάκης.
Αναφορικά με τη ΔΕΠΑ τόνισε πως έως τα τέλη του Ιανουαρίου 2019 θα έχει κατατεθεί στη βουλή νομοσχέδιο βάσει του οποίου η εταιρεία θα σπάσει σε δύο τμήματα, προκειμένου να προωθηθεί η ιδιωτικοποίησή της.

Συνάντηση με στελέχη της Tesla για τα «έξυπνα» και «ενεργειακά» νησιά       

Ενδιαφέρον για την ηλεκτροδότηση των νησιών και τις πρωτοβουλίες του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τα «έξυπνα» και «ενεργειακά» νησιά εξέφρασαν στελέχη της αμερικανικής Tesla σε συνάντηση με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη.
Στη συνάντηση έγινε ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τη στρατηγική απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα των νησιών της χώρας και κυρίως όσων δεν διασυνδεθούν τα επόμενα χρόνια με το ηπειρωτικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας.
Όπως επισημαίνει το ΥΠΕΝ, στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα προβλέπεται σταδιακή εγκατάλειψη των μονάδων καύσης πετρελαίου και στροφή προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ).
Πλην όμως ο στοχαστικός χαρακτήρας της φωτοβολταϊκής ή αιολικής παραγωγής δημιουργεί σημαντικές ανάγκες αποθήκευσης ενέργειας και αξιοποίησης σύγχρονων τεχνολογιών διαχείρισης δικτύων.
Τονίζεται ακόμη ότι όπως προέκυψε από τη συνάντηση, η πρόοδος της τεχνολογίας έχει περιορίσει σημαντικά το κόστος αποθήκευσης ενέργειας.
Γεγονός που σε συνδυασμό με τη μείωση του κόστους παραγωγής που επιτεύχθηκε το τελευταίο διάστημα μέσω των διαγωνισμών για νέες επενδύσεις ΑΠΕ στην Ελλάδα, καθιστά τη στροφή των νησιών προς τις ΑΠΕ, εκτός από περιβαλλοντικά χρήσιμη και οικονομικά συμφέρουσα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης