Τελευταία Νέα
Οικονομία

Τα υψηλά πλεονάσματα «ψαλιδίζουν» την ανάπτυξη της Ελλάδας - Φρένο στις επενδύσεις

Τα υψηλά πλεονάσματα «ψαλιδίζουν» την ανάπτυξη της Ελλάδας - Φρένο στις επενδύσεις
Παρά την επίτευξη πλεονασμάτων, υπάρχουν μακροπρόθεσμοι κίνδυνοι για την οικονομία
Στην προσπάθεια της να ευχαριστήσει τους επενδυτές, η ελληνική κυβέρνηση θέτει σε κίνδυνο την οικονομία της χώρας, τα υψηλά πλεονάσματα για τα οποία πανηγυρίζει προκύπτουν από τη μεγάλη μείωση των δημοσίων επενδύσεων, που θεωρούνται κρίσιμος παράγοντας για μια οικονομία.
Αυτό προκύπτει από δημοσίευμα των Financial Times που φέρει τον τίτλο «Η Ελλάδα πετυχαίνει πλεόνασμα πατώντας φρένο στις επενδύσεις».
Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν τον Δεκέμβριο για τους πρώτους  11 μήνες του 2018 δείχνουν ότι η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να πετύχει τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα.
Από την πλευρά του, άλλωστε, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, επεσήμανε σε ένα roadshow τον Δεκέμβριου ότι η επίτευξη των στόχων του προϋπολογισμού ενισχύει την αξιοπιστία της Ελλάδας.
«Αποδεικνύει ότι όταν η κυβέρνηση θέτει συγκεκριμένους στόχους μπορεί να τους πετύχει» είπε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τους Financial Times, οι οικονομολόγοι φοβούνται ότι τα εξαιρετικά υψηλά πλεονάσματα που σημειώθηκαν το 2017 και το 2018 «ψαλιδίζουν» ήδη τη δυνητική ανάπτυξη.
Μεγάλο μέρος της υπεραπόδοσης έχει προέλθει από τις μεγάλες περικοπές στις δημόσιες επενδύσεις, που κανονικά θα έπρεπε να είναι βασικός παράγοντας για την επίτευξη ανάπτυξης.
«Οι περικοπές σημαίνουν ότι το περιορισμένο δημοσιονομικό περιθώριο της Ελλάδας χάνεται για χάρη βραχυπρόθεσμων αποτελεσμάτων εις βάρος της μακροπρόθεσμης ανάπτυξης και ευημερίας» επισημαίνει η Μιράντα Ξαφά πρώην οικονομολόγος του ΔΝΤ και προσθέτει «Οι προσφορές σε άτομα με χαμηλά εισοδήματα δεν θα πρέπει να υποκαθιστούν τις επενδύσεις σε τομείς όπως η παιδία και υγεία που δημιουργούν πολλές θέσεις εργασίας».
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι τα έκτακτα μέτρα της κυβέρνησης σε συνδυασμό με τα αναδρομικά των δημοσίων υπαλλήλων θα μπορούσαν να φτάσουν στα 2 δισ. ευρώ κατά τους προσεχείς μήνες.
Όπως επισημαίνουν οι οικονομολόγοι, ενώ τα έκτακτα μέτρα της κυβέρνησης διοχετεύουν τη ρευστότητα στην οικονομία, δεν προωθούν την ανάπτυξη, καθώς τα ελληνικά νοικοκυριά αναμένεται να ξοδέψουν τα χρήματα αυτά για το πετρέλαιο και ρούχα για τον χειμώνα παρά για τη διασκέδαση του.
Η συμπίεση των επενδύσεων για χάρη των κοινωνικών μέτρων  «θα έχει άμεσο αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομική ανάπτυξη» υποστηρίζει ο Πάνος Τσακλόγλου, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και συμπληρώνει «τα στοιχεία από το προηγούμενο έτος το καθιστούν πολύ σαφές».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης