Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κέρδη 0,3% για τον χρυσό, εν αναμονή εξελίξεων στο εμπόριο - Στα 1.289,90 δολ. ανά ουγγιά

tags :
Κέρδη 0,3% για τον χρυσό, εν αναμονή εξελίξεων στο εμπόριο - Στα 1.289,90 δολ. ανά ουγγιά
Η τιμή του συμβολαίου του χρυσού παραδόσεως Φεβρουαρίου έκλεισε με κέρδη 4,10 δολ. ή 0,3%, στα 1.289,90 δολ. ανά ουγγιά
Με κέρδη έκλεισε σήμερα (7/1/2019) ο χρυσός, βρίσκοντας στήριξη στην αποδυνάμωση του δολαρίου, ενώ τα «βλέμματα» των επενδυτών είναι στραμμένα στις εμπορικές διαπραγματεύσεις που ξεκινούν εκ νέου ΗΠΑ και Κίνα.
Σύμφωνα με το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών, οι δύο πλευρές θα εργαστούν από κοινού προκειμένου να υλοποιήσουν τη συναίνεση που επιτεύχθηκε κατά τη συνάντηση των προέδρων Donald Trump και Xi Jinping στα τέλη του περασμένου έτους.
Χθες (6/1), ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε πως η αποδυνάμωση της κινεζικής οικονομίας προσφέρει στο Πεκίνο επιπλέον κίνητρα για να προσπαθήσει να εξασφαλίσει μια λύση στον εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ.
Ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου, Wilbur Ross, δήλωσε από την πλευρά του ότι οι εμπορικοί δασμοί των ΗΠΑ πλήττουν την κινεζική οικονομία και την ικανότητα του Πεκίνου να δημιουργεί θέσεις εργασίας και να αποτρέψει μια κοινωνική αναταραχή.
Στήριξη στον χρυσό προσέφερε η αποδυνάμωση του δολαρίου, το οποίο δέχτηκε πιέσεις από ορισμένα απογοητευτικά μακροοικονομικά στοιχεία για τις ΗΠΑ.
Ειδικότερα, ο κλάδος υπηρεσιών των ΗΠΑ επεκτάθηκε τον Δεκέμβριο του 2018 με ρυθμό μικρότερο από ό,τι αναμενόταν, με τον μη μεταποιητικό δείκτη του Istitute for Supply Management (ISM) να υποχωρεί στις 57,6 μονάδες -το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2017- από 60,7 τον Νοέμβριο, ενώ οι οικονομολόγοι προέβλεπαν ο δείκτης να υποχωρήσει στις 59 μονάδες.
Αξίζει δε να σημειωθεί ότι πρόκειται για την τρίτη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση του δείκτη από τη χρηματοπιστωτική κρίση.
Η τιμή του συμβολαίου του χρυσού παραδόσεως Φεβρουαρίου έκλεισε σήμερα με κέρδη 4,10 δολ. ή 0,3%, στα 1.289,90 δολ. ανά ουγγιά.
Την ίδια ώρα, ο δείκτης δολαρίου -που παρακολουθεί το αμερικανικό νόμισμα έναντι ενός καλαθιού έξι σημαντικών νομισμάτων- υποχωρούσε κατά 0,5% στις 95,7 μονάδες, ενώ το ευρώ ενισχυόταν κατά 0,7% έναντι του αμερικανικού νομίσματος, στο 1,148 δολ.
Σημειώνεται ότι η πτώση του δολαρίου τείνει να προσφέρει ώθηση στα εμπορεύματα που συνδέονται με το νόμισμα, όπως ο χρυσός, καθώς καθιστά φθηνότερη την αγορά τους από κατόχους άλλων νομισμάτων.


Εν τω μεταξύ, οι επενδυτές αναμένουν αργότερα εντός της εβδομάδας τα πρακτικά από τη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed) τον περασμένο Δεκέμβριο.
Μέσω των πρακτικών της Fed, καθώς και της ομιλίας του επικεφαλής της τράπεζας, Jerome Powell, την ερχόμενη Πέμπτη (10/1), οι επενδυτές θα αναζητήσουν νέες πληροφορίες αναφορικά με τις προοπτικές της νομισματικής πολιτικής που θα ακολουθήσει η Fed το 2019.
Την περασμένη Παρασκευή (4/1) ο πρόεδρος της Fed δεσμεύθηκε ότι η κεντρική τράπεζα θα παρακολουθεί την πορεία της οικονομίας κατά τη διάρκεια του έτους και θα προσαρμόζει ανάλογα την πολιτική της.
«Ο κ. Powell δήλωσε ότι είναι ανοιχτός σε μία πιθανή αλλαγή της οπτικής, αλλά όσο τα στοιχεία από τις ΗΠΑ παραμένουν ισχυρά, θα συνεχίσουμε να προβλέπουμε αυξήσεις στα επιτόκια των ΗΠΑ από την κεντρική τράπεζα», σχολίασε ο επικεφαλή εμπορευμάτων της TD Securities, Bart Melek.
Από την πλευρά του, ο Yuichi Ikemizu της ICBC Standard Bank, τόνισε ότι «το δολάριο είναι αποδυναμωμένο, γεγονός που βοηθάει τον χρυσό», προσθέτοντας ότι «οι απόψεις του Jerome Powell την Παρασκευή σχετικά με το μέλλον των αυξήσεων των επιτοκίων αποτελεί επίσης έναν ανοδικό παράγοντα για τον χρυσό».
Εξάλλου, ο πρόεδρος της Fed της Ατλάντα, Raphael Bostic, δήλωσε σήμερα ότι «αυτή τη στιγμή» βλέπει μόνο μία αύξηση των επιτοκίων για το 2019, ενώ πρόσθεσε ότι το λεγόμενο «ουδέτερο» επίπεδο των επιτοκίων διαμορφώνεται στο 2,50% - 2,75%.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης