Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Το πρόβλημα το έχει ο Π. Καμμένος – Θα γίνει και του Τσίπρα;

tags :
Το πρόβλημα το έχει ο Π. Καμμένος – Θα γίνει και του Τσίπρα;
Τα καυτά ερωτήματα που περιμένουν απαντήσεις…
Η απόφαση του Π. Καμμένου να συγκαλέσει για αύριο Τετάρτη 9/1 την Κοινοβουλευτική Ομάδα και την Εκτελεστική Επιτροπή των ΑΝΕΛ με αφορμή και τις τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Καθώς σε αυτήν θα απαντηθούν μια σειρά από «καυτά» και εξόχως σημαντικά ερωτήματα, με τις απαντήσεις να κρίνουν σε μεγάλο βαθμό και τις πολιτικές εξελίξεις.
Συγκεκριμένα, θα πρέπει να ξεκαθαριστεί πόσοι και ποιοι από τους 7 βουλευτές των ΑΝΕΛ θα στηρίξουν την Συμφωνία των Πρεσπών.
Μέχρι στιγμής είναι γνωστό πως ο κ.Παπαχριστόπουλος θα ψηφίσει θετικά και μετά θα παραδώσει την έδρα του (η οποία θα πάει στον Τέρενς Κουίκ που μάλλον είναι πιο κοντά στο ΣΥΡΙΖΑ παρά στους ΑΝΕΛ) ενώ ερωτηματικό παραμένει η στάση τόσο της κας. Κουντουρά, η οποία έχει διαμηνύσει πως θα ψηφίσει κατά συνείδηση όσο και του κ.Κόκκαλη, ο οποίος δεν έχει ανοίξει – τουλάχιστον δημοσίως – τα χαρτιά του για το τι θα πράξει.
Εάν αυτοί οι 3 ψηφίσουν θετικά, τότε είναι προφανές πως οι ΑΝΕΛ θα είναι αντιμέτωποι με το φάσμα της διάλυσης μια και σχεδόν οι μισοί βουλευτές θα εναντιώνονται στη «γραμμή» του κόμματος.
Και εδώ έρχεται μια ακόμα κρίσιμη ερώτηση για το τι θα πράξει ο κ.Καμμένος.
Για παράδειγμα, θα αποφασίσει να θέσει κομματική πειθαρχία για τη Συμφωνία των Πρεσπών;
Θα ζητήσει από όσους διαφωνούν να παραδώσουν τις έδρες τους νωρίτερα από την ψηφοφορία προκειμένου να αποφύγει απώλεια κοινοβουλευτικής δύναμης;
Πάντως ο κ.Παπαχριστόπουλος διεμήνυσε χθες Δευτέρα 7/1 πως πρώτα θα υπερψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών και μετά θα παραδώσει την έδρα του ενώ και η υφυπουργός Εσωτερικών και στέλεχος των ΑΝΕΛ, Μαρίνα Χρυσοβελώνη είπε πως ο κάθε βουλευτής και υπουργός θα πρέπει να ψηφίσει κατά συνείδηση.
Πρόκειται για τοποθετήσεις που  «δυσκολεύουν » τον Π. Καμμένο, ο οποίος κατά την αυριανή συνεδρίαση των αρμόδιων «οργάνων» των ΑΝΕΛ, εκτιμάται ότι θα μάθει οριστικά και αμετάκλητα ποιοι είναι μαζί του ως το τέλος και ποιοι όχι.
Και το «εύρημα» αυτό θα καθορίσει με τη σειρά του τις απαντήσεις σε περαιτέρω κρίσιμα ερωτήματα.
Συγκεκριμένα, πότε οι ΑΝΕΛ θα αποχωρήσουν από την κυβέρνηση και το κυριότερο με ποιο τρόπο;
Θα είναι ήρεμο ή άγριο το διαζύγιο του με τον κ.Τσίπρα;
Δηλαδή ο κ.Καμμένος θα τηρήσει τη δέσμευση του ότι δεν θα στηρίξει μια πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ ή θα αλλάξει γνώμη, κινούμενος αποκλειστικά και μόνο από το ένστικτο της πολιτικής του επιβίωσης;
Είναι προφανές πως το πρόβλημα το έχει κυρίως ο Π. Καμμένος, και όχι ο Αλ. Τσίπρας.
Ο κ.Τσίπρας έχει την πλειοψηφία για να περάσει τη Συμφωνία των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή και άρα μπορεί να συνεχίσει να κυβερνά ως κυβέρνηση μειοψηφίας.
Ο κ.Καμμένος είναι σίγουρος ότι αν λάβει την πολιτική απόφαση να το τραβήξει στα άκρα και να προχωρήσει σε ένα «άγριο διαζύγιο» με τον κ.Τσίπρα, οι βουλευτές του θα τον ακολουθήσουν σε αυτήν την πορεία;.
Οι Θ. Παπαχριστόπουλος (αλλά και ο «διάδοχος» του Τέρενς Κουίκ), Έλενα Κουντουρά και Κ. Ζουράρις έχουν διαμηνύσει πως δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να ανατραπεί η κυβέρνηση Τσίπρα.
Άρα είναι πολύ πιθανό ο κ.Καμμένος και εκτεθειμένος πολιτικά να βρεθεί στηρίζοντας μια πρόταση δυσπιστίας κατά του έως σήμερα «συνοδοιπόρου» του και να μείνει και με ένα διαλυμένο κόμμα λίγους μήνες πριν από τις εκλογικές αναμετρήσεις.
Ο κ.Καμμένος είναι αυτός που έχει το μεγαλύτερο πολιτικό πρόβλημα και που καλείται να βρει τις δύσκολες απαντήσεις.
Και το ερώτημα είναι αν θα επιχειρήσει να το μεταφέρει και στον κ.Τσίπρα.
Καθώς και εάν θα το καταφέρει...
Αν και τα δύο μάλλον μοιάζουν απίθανα μια και το κόστος να συμπαρασύρει μαζί του όλη την κυβέρνηση Τσίπρα είναι τεράστιο ακόμα και για τον ίδιο.
 
Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης