Τελευταία Νέα
Διεθνή

De Guindos (EKT): Οι τράπεζες θα πρέπει να διαθέτουν αποθέματα έναντι πιθανών κρίσεων

De Guindos (EKT): Οι τράπεζες θα πρέπει να διαθέτουν αποθέματα έναντι πιθανών κρίσεων
Οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές θα πρέπει να απαιτήσουν από τις τράπεζες να αυξήσουν τα αποθέματά τους έναντι πιθανών κρίσεων, τόνισε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Luis de Guindos
Οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές θα πρέπει να απαιτήσουν από τις τράπεζες να αυξήσουν τα αποθέματά τους έναντι πιθανών οικονομικών και χρηματοπιστωτικών κρίσεων, τόνισε σήμερα (7/1/2019) ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Luis de Guindos.
«Κατά την άποψή μου, οι τρέχουσες οικονομικές και χρηματοπιστωτικές συνθήκες απαιτούν περισσότερη δράση από τις αρχές, για να ενισχύσουν την ανθεκτικότητα του τραπεζικού τομέα και να διασφαλίσουν ότι το σύστημα έχει στη διάθεσή του "μαξιλάρια", τα οποία μπορεί να χρησιμοποιηθούν σε περιόδους κρίσεων», υπογράμμισε ο De Guindos σε εκδήλωση στη Ρίγα, με αφορμή τη συμπλήρωση πέντε χρόνων από την εισαγωγή του ευρώ στη Λετονία. 
Όπως δήλωσε ο De Guindos, «απαιτούνται περαιτέρω προσπάθειες για να ενδυναμωθεί η διαρθρωτική ανθεκτικότητα, για να ενισχυθεί η αύξηση της παραγωγικότητας και να συνεχιστεί η οικονομική σύγκλιση εντός της Ευρωζώνης».
«Η εφαρμογή διαρθρωτικών οικονομικών μεταρρυθμίσεων, η δημιουργία “μαξιλαριών” και η ολοκλήρωση της ενιαίας αγοράς είναι όλα καθοριστικής σημασίας», συνέχισε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ.
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι, κατά την τελευταία πενταετία, η εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην Ευρωζώνη ήταν σε γενικές γραμμές υποτονική, στην καλύτερη περίπτωση.
«Η αντιστροφή αυτής της τάσης και η τοποθέτηση της οικονομίας μας σε μια υψηλότερη τροχιά σύγκλισης αποτελεί επομένως προτεραιότητα», πρόσθεσε.
«Παράλληλα, οι αρμόδιοι σε εθνικό επίπεδο θα πρέπει να καταστήσουν προτεραιότητα τη δημιουργία δημοσιονομικών αποθεμάτων για να εξασφαλίσουν έναν χώρο πολιτικής για μελλοντικές υφέσεις.
Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό στις χώρες όπου το δημόσιο χρέος είναι υψηλό και για το οποίο η τήρηση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης είναι καθοριστικής σημασίας για τη διασφάλιση υγιών δημοσιονομικών θέσεων», συνέχισε ο De Guindos.
Όπως τόνισε, οι εθνικές αρχές πρέπει να είναι οι πρώτες που θα εντείνουν τις προσπάθειές τους.
«Ωστόσο, οι ευρωπαϊκές πολιτικές μπορούν να αποτελέσουν σημαντικό καταλύτη και να αποτελέσουν έναν ισχυρό μοχλό ανάπτυξης και απασχόλησης, με διάφορους τρόπους», πρόσθεσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης