Τελευταία Νέα
Διεθνή

Lipton (ΔΝΤ): Οι ισχυροί του κόσμου είναι επικίνδυνα απροετοίμαστοι για την επόμενη ύφεση

Lipton (ΔΝΤ):  Οι ισχυροί του κόσμου είναι επικίνδυνα απροετοίμαστοι για την επόμενη ύφεση
Oι κυβερνήσεις θα δυσκολευτούν να χρησιμοποιήσουν δημοσιονομικά ή νομισματικά μέτρα για τις συνέπειες της επόμενης ύφεσης
Οι ηγέτες των μεγαλύτερων χωρών του κόσμου είναι επικίνδυνα απροετοίμαστοι για τις συνέπειες μιας σοβαρής επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας, προειδοποιεί ανώτατο στέλεχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Ειδικότερα, οι κυβερνήσεις θα δυσκολευτούν να χρησιμοποιήσουν δημοσιονομικά ή νομισματικά μέτρα για να αντισταθμίσουν τις συνέπειες της επόμενης ύφεσης, ενώ το σύστημα διασυνοριακών μηχανισμών στήριξης - όπως οι συμφωνίες ανταλλαγής συναλλάγματος μεταξύ κεντρικών τραπεζών - έχει υπονομευθεί, προειδοποιεί ο David Lipton, πρώτος αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του ΔΝΤ.
«Η επόμενη ύφεση είναι κάπου στον ορίζοντα και είμαστε λιγότερο προετοιμασμένοι να το αντιμετωπίσουμε από ό, τι θα έπρεπε να είμαστε και λιγότερο προετοιμασμένοι από ό, τι κατά την τελευταία κρίση το 2008», δήλωσε ο κ. Lipton στους Financial Times στο περιθώριο της ετήσιας συνάντησης της Αμερικανικής Οικονομικής Ένωσης στην Ατλάντα.
«Λαμβάνοντας υπόψη αυτό, οι χώρες θα πρέπει να δίνουν προσοχή στη διατήρηση της οικονομίας τους σε μια τροχιά ισορροπίας, στην οικοδόμηση ενός buffer και όχι στην καταπολέμηση του άλλου» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Στις πιο πρόσφατες προβλέψεις του, τον Οκτώβριο του 2018, το ΔΝΤ προέβλεψε αύξηση 3,7% στην παγκόσμια οικονομία για το 2019.
Ωστόσο, με το ΔΝΤ να επικαιροποιεί τις προβλέψεις του, ο  Lipton παραδέχθηκε ότι οι προοπτικές ανάπτυξης υπονομεύονται από τις εμπορικές εντάσεις, τις πολιτικές δυσχέρειες και τις αδυναμίες στην Ασία.
Η Κίνα έχει επιβράδυνση, θα πρέπει να έχει αλλά όχι με έναν επικίνδυνο τρόπο, σημείωσε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του ΔΝΤ.
Κατά τα άλλα ο Lipton υποστήριξε ότι ο αυξανόμενος προστατευτισμός έδειξε ότι οι κυβερνήσεις έπρεπε επειγόντως να αναπτύξουν καλύτερες πολιτικές για να βοηθήσουν τους πληθυσμούς τους να προσαρμοστούν στον παγκόσμιο ανταγωνισμό.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης