Τελευταία Νέα
Πολιτική

Βούτσης: Όχι «αλά καρτ» εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη - Ακόμη και μέσα στον Φεβρουάριο η ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών

Βούτσης: Όχι «αλά καρτ» εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη - Ακόμη και μέσα στον Φεβρουάριο η ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών
"Δεν υπάρχει επικινδυνότητα για κυβερνητική αστάθεια", αναφέρει ο Ν. Βούτσης
Ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών ακόμη και μέσα στον Φεβρουάριο «βλέπει» ο Πρόεδρος της Βουλής, Ν. Βούτσης, ο οποίος εκτιμά ότι υπάρχει η απόλυτη πλειοψηφία για την έγκρισή της.
Ο κ. Βούτσης σε συνέντευξή του στο Έθνος της Κυριακής σχετικά με τα διαδικαστικά της ψήφισης της Συμφωνίας των Πρεσπών, σημειώνει ότι θα δοθεί πράσινο φως για την προσχώρηση της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, όπως ρητά η Συμφωνία προβλέπει και ότι «θα γίνουν δυο διαφορετικές διαδικασίες και ψηφοφορίες σε σύντομο χρόνο» και «αποκλεισμένων απολύτως των σεναρίων που διακινούνται ότι θα ήταν δυνατό αυτή η δεύτερη ψηφοφορία να γίνει μετά από εθνικές εκλογές».
Αναφορικά με την πιθανότητα αποχώρησης των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση λόγω της Συμφωνίας των Πρεσπών, ο κ. Βούτσης αναφέρει πως «η διευκρίνιση της συνέχισης της κυβερνητικής συνεργασίας θα γίνει ακριβώς το διάστημα πριν ή κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή», αν και με βάση τα δεδομένα ο ίδιος θεωρεί ότι «δεν υπάρχει  επικινδυνότητα για κυβερνητική αστάθεια, δηλαδή ότι δεν διακυβεύεται  η υπόσταση της κυβέρνησης.
Μάλιστα, εκτιμά ότι ακόμη και αν η αξιωματική αντιπολίτευση επιχειρήσει να υποβάλει πρόταση δυσπιστίας, δεν θα έχει καμία τύχη.
«Το ελληνικό Σύνταγμα προβλέπει όλες τις  διαδικασίες με βάση τις οποίες μια κυβέρνηση συνεχίζει ή διακόπτει το έργο της με μόνη αιτία διακοπής την  υπερψήφιση από 151 τουλάχιστον βουλευτές μια πρότασης δυσπιστίας», συμπληρώνει και σημειώνει ότι δεν τίθεται ζήτημα απονομιμοποίησης της κυβέρνησης εφόσον δεν περάσει η πρόταση δυσπιστίας.
Ακόμη, αναφέρει ότι μέχρι το τέλος του Φλεβάρη θα κλείσει το πρώτο στάδιο της Συνταγματικής Αναθεώρησης, εκτιμώντας ότι το άρθρο 16 δεν θα τινάξει στον αέρα τη διαδικασία.
Κληθείς να απαντήσει εάν μπορεί να σχηματισθεί μια νέα κυβερνητική ή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αναφέρει χαρακτηριστικά «δεν μπορώ να το προδικάσω, όμως δεν το αποκλείω».
Υπογραμμίζει πάντως ότι «ο Πρωθυπουργός είναι πολύ σαφής ότι η παρούσα κυβέρνηση εργάζεται για να εξαντλήσει τον εκ του Συντάγματος προβλεπόμενο χρόνο της τετραετούς διακυβέρνησης».
Με αφορμή την επίσκεψη της γερμανίδας καγκελάριου A. Merkel στην Αθήνα στις 10-11/1  και τη συζήτηση του πορίσματος για τις γερμανικές αποζημιώσεις εντός του Ιανουαρίου , ο πρόεδρος της Βουλής εκτιμά ότι
 «στο τέλος του μηνά θα μπορούσε με επισπεύδουσα την ελληνική κυβέρνηση να έρθει το εξαιρετικό, κατά τη γνώμη μου, πόρισμα το οποίο έχει ήδη εκπονήσει η αρμόδια επιτροπή στην Ολομέλεια και να αποφασιστούν οι κατάλληλες ενέργειες σε διπλωματικό, κοινοβουλευτικό και νομικό  επίπεδο για τις διεκδικήσεις».
Στις καταγγελίες περί ανταλλαγής του «Μακεδονικού» με τις συντάξεις, ο κ. Βούτσης απαντά «αλίμονο εάν η  σημαντική προσπάθεια που γίνεται για την επίλυση μιας 25ετούς εκκρεμότητας που έχει δηλητηριάσει και εν μέρει αποσταθεροποιήσει την περιοχή, επαφίετο σε συγκυριακές ή οικονομικού περιεχομένου συναλλαγές και σε συμψηφισμούς.
Δεν χρήζουν απαντήσεως αυτές οι αιτιάσεις, οι οποίες έτσι κι αλλιώς και στους ευρωπαίους φίλους και λιγότερο φίλους, μόνο θυμηδία προκάλεσαν».
Ερωτηθείς εάν με τον κ. Μητσοτάκη υπάρχει κάποια προσωπική «βεντέτα», απαντά «δε μπορώ  να αποκρυπτογραφήσω την ρητορική αυτών των αιτιάσεων οι όποιες μάλιστα σε κάποιες ανακοινώσεις του γραφείου Τύπου της ΝΔ έχουν πάρει μια μορφή άκρως επιθετική και προσβλητική προς το πρόσωπό μου και προς το θεσμό τον οποίο προσπαθώ να υπηρετήσω με τον καλύτερο τρόπο.
Σας κάνω αυτή την επισήμανση, διότι έχουμε μπροστά μας αρκετούς ίσως κρίσιμους μήνες δουλειάς με επίκεντρο το Κοινοβούλιο και άρα καθένας θα πρέπει να αναλάβει το μέρος των ευθυνών και το μέτρο του πολιτικού πολιτισμού που εντέλει θα μας νομιμοποιήσει στα μάτια και στη συνείδηση της κοινωνίας».
Κληθείς τέλος να σχολιάσει τις τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση της Novartis, αναφέρει ότι ο ίδιος έχω πει σε όλους τους τόνους ότι πρέπει να υπάρχει εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη και ότι η ελληνική Βουλή και το πολίτικο σύστημα θα πρέπει να την ενθαρρύνουν  για να μπορεί έγκαιρα ακόμα και μέσα στις ασφυκτικές προθεσμίες του σημερινού Συντάγματος και του άρθρ. 86 να διαλευκάνει και να τεκμηριώνει όλες τις υποθέσεις.
«Η εμπιστοσύνη αυτή δε μπορεί να είναι «α λα καρτ» και προφανώς διαφωνώ απολύτως με τάσεις χειραγώγησης, συμψηφισμού ή στοχοποίησης λειτουργών της δικαιοσύνης, απ’ όπου κι αν αυτές οι νοοτροπίες επιβιώνουν ακόμα μέσα στο πολίτικο σύστημα», τονίζει ο κ. Βούτσης.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης